Nou punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a la Rambla Sant Sebastià

Santa Coloma de Gramenet s’afegeix a promoció de la mobilitat elèctrica amb la posada en marxa de nou punts de recàrrega a l'aparcament públic de la rambla gràcies a un projecte impulsat des del Consell Comarcal del Barcelonès.

Per donar suport i impulsar el desenvolupament de la mobilitat elèctrica al Barcelonès cal generar una xarxa de punts de recàrrega als carrers de les ciutats i als aparcaments públics. L’Ajuntament de Barcelona ha estat pioner en el desplegament d’aquesta xarxa. Ara les ciutats de Badalona, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet s'hi sumen.

Amb aquest objectiu, el Consell Comarcal del Barcelonès i l'Institut Català de l'Energia han impulsat la instal·lació de 49 punts de recàrrega en nou aparcaments soterrats de titularitat pública al Barcelonès Nord i l'Hospitalet de Llobregat amb un cost total de 56.000 euros. Es tracta d'un projecte desenvolupat amb Barcelona Regional, des del convenciment que els aparcaments soterrats són una localització adequada per aquests punts de recàrrega, com a espais accessibles i vigilats,  amb oferta mixta, de pupil.latge i rotació.  La iniciativa es porta a terme després d’arribar a acords amb les empreses municipals gestores d’aparcaments, com Engestur (a Badalona), Gramepark (Santa Coloma de Gramenet), L’H2010 (L’Hospitalet de Llobregat), Regesa Aparcaments i EUSAB, Sant Adrià de Besòs.

Santa Coloma de Gramenet disposarà de nou punts de recàrrega a l'aparcament soterrat de titularitat pública de la Rambla de Sant Sebastià. Badalona en disposarà de 24; l'Hospitalet de Llobregat, 14; i  Sant Adrià del Besòs, 2.

Els punts de recàrrega dels aparcaments disposen d’un endoll del tipus domèstic amb 230V i 16A per a la recàrrega estàndard de vehicles elèctrics o híbrids endollables (motos, turismes o comercials). El sistema de recàrrega funciona amb unes targetes de prepagament.

Què són els vehicles elèctrics?

Són vehicles que funcionen amb motors alimentats per energia elèctrica emmagatzemada en bateries. Actualment existeixen al mercat diferents tipus: bicicletes, motocicletes, turismes, comercials i microbusos. Entre aquests es poden distingir els que funcionen íntegrament amb energia elèctrica (vehicles elèctrics purs) i aquells que combinen aquesta energia amb motors de combustió convencionals (híbrids endollables).
Els turismes elèctrics purs tenen una autonomia entre 130 i 180km; molt més en cas dels híbrids endollables.
La mobilitat elèctrica comporta un canvi d’hàbits per als conductors. Els usuaris d’un vehicle elèctric han d’aprofitar el temps en què s’està estacionat per recarregar les bateries. Es fa necessari disposar d’un punt al lloc habitual d’estacionament, i conèixer els que hi ha disponibles als llocs on acostuma a desplaçar-se habitualment.
El tipus de recàrrega més comú i sostenible és l’estàndard, amb una potència màxima fins a 3,6kW. Es pot realitzar mitjançant un endoll elèctric. En aquest mode es necessiten entre 6 i 8 hores per carregar la bateria completament, i unes 4 hores per recarregar-ne el 80%.

Quins avantatges tenen?

  • Estalvi econòmic. El cost per quilòmetre recorregut és inferior al que s’obté amb vehicles propulsats per combustibles líquids: oscil·la entre 1,5 i 2 euros cada 100km pels turismes; i 0,5 euros per les motocicletes. A més tenen unes despeses de manteniment menors perquè disposen de menys elements mecànics.
  • Beneficis energètics i ambientals. Els vehicles elèctrics no provoquen emissions de NOx (òxids de nitrogen, que forma la boira típica de la contaminació) i de PM10 (partícules contaminants en suspensió) i contribueixen a la millora de la qualitat de l’aire en zones urbanes. Emeten aproximadament un 30% menys d’emissions de CO2 per quilòmetre que un vehicle convencional equivalent.
  • No generen contaminació acústica, fent que la ciutat sigui més habitable, amb menys soroll.
  • No generen vibracions.
  • Poden contribuir a equilibrar la corba de la demanda elèctrica entre les hores punta i les hores vall.