Coincidint amb l’ampliació i l’obertura del carrer dels Espriu, s’ha creat, al costat del punt de connexió d’aquesta via amb l’avinguda de Mossèn Pons i Rabadà, un espai educatiu destinat a ensenyar als escolars i a totes les persones interessades en la geologia de la nostra ciutat, que es remunta fins a onze milions d’anys.
Un tall al talús frontal de l’espai permet observar l’evolució geològica del territori que actualment ocupa la ciutat de Santa Coloma i, més concretament, la serra d’en Mena, on s’ubiquen els barris del Raval, Santa Rosa i la part alta del Fondo. Tots aquest aspectes s’expliquen en un panell informatiu instal·lat a l’indret esmentat.
El proper curs, aquesta visita s’incorporarà al Programa d’activitats educatives, que promou l’Ajuntament i que reben més d’un miler d’escolars, amb el títol de «Llegim les pedres».
La creació d’aquest espai educatiu dedicat a la geologia colomenca ha estat possible gràcies a la tasca que va realitzar el desaparegut Joan Vicente i Castells, fundador del Centre d’Estudis de la Natura del Barcelonès Nord, que va dedicar gran part de la seva vida a l’estudi i la recerca de la història natural de la nostra ciutat i a la formació de molts colomencs en aquesta sensibilitat.
Un dels seus treballs va ser la primera descripció geològica detallada del territori gramanetenc. El magnífic arxiu de Joan Vicente té un espai propi al Centre Ecometròpoli (Recinte Torribera) de lliure accés. Més informació a http://cenbn.cat.