Nou conveni amb Aigües de Barcelona per garantir l’aigua a les persones i famílies vulnerables

L'Ajuntament fa un pas més en la lluita contra la pobresa energètica a la ciutat.

Aquest dimecres 27 l'alcaldessa Núria Parlon, i el director general d'Aigües de Barcelona, Ignacio Escudero, han signat un conveni per posar en marxa un protocol d'actuació amb l'objectiu de donar una resposta més ràpida i directa a la ciutadania més vulnerable. L’objectiu del protocol és fixar el procediment per garantir el subministrament d’aigua a qui no el pugui pagar per manca de recursos econòmics, en aplicació de la Llei 24/2015.

Aquest protocol se suma a les mesures posades en marxa per l’Ajuntament de Santa Coloma i Aigües de Barcelona des de fa cinc anys perquè cap família de la ciutat es quedi sense subministre d’aigua a les llars. Per una banda des del 2012, està en marxa un Fons de Solidaritat per ajudar a pagar el consum d’aigua als colomencs i colomenques amb dificultats econòmiques. Aquest fons d’Aigües de Barcelona, que es gestiona en coordinació amb els Serveis Socials de Santa Coloma,  ja ha bonificat la factura de l’aigua a 578 famílies de Santa Coloma a les quals s’han destinat més de 292.000 euros; i a prop de 18.300 famílies en situació de vulnerabilitat a les ciutats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, segons dades d’Aigües de Barcelona. Amb aquestes mesures, a Santa Coloma, cap família que ha estat atesa pels Serveis Socials ha patit cap tall de subministre de l’aigua els darrers cinc anys.

Per altra banda, al setembre de 2015 es va signar un conveni perquè Aigües de Barcelona es fes càrrec de les escomeses i el consum d’aigua per al reg dels horts urbans municipals (2.300m2 d’espai dedicat als horts). Aquest projecte va destinat a persones jubilades, persones a l’atur i per a entitats que treballen amb col•lectius vulnerables.

Respecte al conveni signat avui, l’alcaldessa Núria Parlon ha destacat que “amb aquest protocol es reforça la lluita conjunta –administracions i empreses- contra la pobresa energètica a Santa Coloma; significa que podrem arribar a més famílies colomenques que es troben en una situació de vulnerabilitat econòmica i social, les quals tindran l’aigua garantida”.  A banda, actualment, l’Ajuntament té en marxa el Fons de Contingència Social, ajuts que formen part del Pressupost Municipal per donar suport a les famílies en situació d’emergència social o econòmica, del qual més d’un 12% s’ha destinat a cobrir la llum, l’aigua o el gas, en els anys 2015 i 2016, d’aquelles persones que no podien fer front als seus impagaments.

Un protocol per agilitzar els ajuts a les famílies

En el protocol signat avui, es detalla que l'empresa lliurarà a l’Ajuntament cada 15 dies el llistat de ciutadans i ciutadanes amb dos o més rebuts d'aigua sense pagar i Serveis Socials elaborarà un informe per constatar si aquestes persones es troben en una situació o risc d'exclusió social o econòmica, que acull la llei 24/2015. En cas afirmatiu, aquestes persones podran acollir-se al Fons de Solidaritat o bé a la Tarifa Social, depenent de la situació concreta de cada colomenc; en el primer pas, Aigües de Barcelona cobreix una part de la factura, la quota fixa i els primers 9m3 / mes d'aigua, durant quatre mesos a renovar sempre que Serveis Socials confirmi la situació de la família. En el segon cas, la Tarifa Social, les famílies que la sol•licitin -aquelles amb un nivell d'ingressos inferior a l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), entre d'altres- poden obtenir una reducció del 25% en la quota del servei del aigua; en aquests casos poden sol•licitar-la directament a les oficines de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Santa Coloma contra la pobresa energètica

A més d'aquestes mesures, cal recordar que el passat mes de maig es va constituir a la ciutat la Taula Local d'Habitatge i Pobresa Energètica per eradicar els desnonaments, garantir els habitatges socials i per ajudar les famílies que no poden fer front als pagaments de subministraments de casa seva. Aquest organisme està integrat per membres de l'Ajuntament i per representants d'entitats del tercer sector, com la PAH de Santa Coloma, la FAVGRAM, la Creu Roja, Fundació Integramenet, així com institucions com el Col•legi d'Advocats, el Col•legi de Procuradors de Tribunals de Barcelona i els Mossos d'Esquadra, entre d'altres. En conjunt, és un espai de trobada i coordinació per treballar junts en la prevenció eficaç de les situacions de pobresa habitacional a Santa Coloma.

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet també forma part Programa metropolità de pobresa energètica, impulsat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). De fet, l'any passat la nostra ciutat va acollir una trobada d'alcaldes i alcaldesses de l'AMB per incorporar nous protocols i mesures d'actuació amb l'objectiu d'arribar d'una manera més ràpida i eficient a aquells colomencs que estan passant un moment econòmic difícil. L'objectiu d'aquest programa, en el qual participa l'Ajuntament de Santa Coloma, és que les empreses d'aigua, llum i gas, entre d'altres, asseguren els subministraments bàsics a totes les llars en risc de pobresa energètica.

D’acord amb la Llei 24/2015, el protocol estableix el procediment que cal seguir per garantir l’aigua a tothom qui ho necessita. Segons aquest document, Aigües de Barcelona haurà de sol•licitar als serveis socials municipals un informe de valoració per determinar si la persona o unitat familiar que té factures impagades està en una situació d’exclusió residencial. En cas que aquests indiquin que es tracta d’una persona o una unitat familiar vulnerable, la companyia garantirà el subministrament. Aquest protocol ja s’ha signat amb 16 ajuntaments metropolitans més: Sant Adrià de Besòs, Begues, Esplugues, Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Climent, el Papiol, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles, Montcada i Reixac, Castelldefels, Viladecans, Sant Feliu, Sant Just, Montgat i Gavà i posa de manifest el compromís de l’esmentada companyia amb la ciutadania, i en aquest cas en concret, amb les famílies en situació de vulnerabilitat.