Més de 5.700 persones s’han beneficiat del Servei contra la pobresa energètica

Garantir els subministraments bàsics i millorar l’eficiència energètica de les llars són els objectius. Durant l’any i mig de funcionament, s’ha aconseguit aturar 114 talls directes de subministraments.

Des que l’Ajuntament va posar en marxa el Servei de prevenció i lluita contra la pobresa energètica, ubicat a l’Oficina Local d’Habitatge (a les dependències de l’empresa municipal Gramepark), l’abril de l’any passat, s’ha arribat a millorar l’eficiència energètica i confort de la llar a 5.729 persones i s’han aconseguit aturar 114 talls directes de subministrament, garantint l’energia i l’aigua a totes les persones en situació de vulnerabilitat que s’han adreçat al dispositiu, a través de l’aplicació de la Llei 24/2015. El servei té per objectiu prevenir, detectar i lluitar contra la pobresa energètica, així com garantir el dret als subministraments bàsics i millorar l’eficiència energètica de les llars. És un servei al qual pot accedir-hi tota la ciutadania, independentment de la seva situació socioeconòmica, que vulgui reduir la despesa d’aigua, gas o llum, millorar el seu confort tèrmic a la llar o que requereixi suport per acollir-se a alguna mesura de protecció a persones vulnerables.

Tràmits que s’ofereixen

Alguns exemples de tràmits i acompanyaments que es realitzen des del Servei són la gestió de mesures de protecció i estalvi d’energia i aigua, com el bo social elèctric o el fons de solidaritat de l’aigua, o les mesures d’optimització de les factures, com la discriminació horària, la reducció de potència, la garantia de mercat protegit o PVPC, l’eliminació de despeses afegides que incrementen la factura, la gestió de trams, o el cànon social, entre d’altres.

En el cas del Bo Social, el Servei tramita aquesta bonificació en la factura de la llum que suposa un descompte d’entre un 25 o 40% del consum màxim establert per una unitat familiar. Els requisits per poder-s’hi acollir són uns llindars de renda, però també contempla determinades circumstàncies familiars i personals (certificat de discapacitat a partir del 33%, ser persones víctimes de violència masclista o de terrorisme, famílies monomarentals, etc.).

A més, el servei també treballa per garantir l’accés als subministraments aplicant la Llei 24/2015 de mesures urgents per fer front a l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, que prohibeix els talls de subministrament en casos de vulnerabilitat econòmica. Enguany, per exemple, arran del decret de l’estat d’alarma el 16 de març, el govern estatal va garantir l’accés a l’energia i l’aigua a les llars en situació de vulnerabilitat mentre durés aquesta situació d’excepcionalitat.

Dades del Servei

El Servei de prevenció i lluita contra la pobresa energètica es va posar en marxa ara fa un any i mig a través d’un programa pilot de promoció de l’ocupabilitat i requalificació professional de 10 dones de la ciutat amb dificultat d’accés al mercat laboral com a agents energètiques. Actualment és un servei plenament inserit en la cartera de serveis d’atenció a les persones del municipi.

El perfil de persona atesa és el d’una dona (un 70% de les persones usuàries són dones) amb una edat compresa entre els 35-55 anys, d’origen espanyol. Majoritàriament compten amb l’educació primària completada i només un 9% té estudis superiors. El servei ha atès, només aquest any, a 60 famílies monomarentals de la ciutat. El grau de satisfacció de les persones ateses aconseguit en l’enquesta de percepció de satisfacció i utilitat del servei és d’un 9,2 en una escala de 0-10 en el que 10 és ‘molt satisfactori’.

DADES DE CONTACTE

Oficina Local d'Habitatge - GRAMEPARK
Plaça José Cámara de la Hoz, s/n
Horari: dilluns i dijous, de 9 a 15 h ; dimarts i dimecres, de 9 a 18 h; i divendres, de 9 a 14 h
Telèfon: 93 385 94 56
E-mail: pobresaenergetica@gramepark.cat

Torna l’A-porta a Can Mariner


El passat 1 d’octubre s’ha reiniciat el projecte d’apoderament veïnal ‘A-porta, acompanyant porta a porta’ al barri de Can Mariner, després de l’aturada del març passat arran del confinament i com a mesura de prevenció establerta per l’Ajuntament. És un projecte de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), que finançen l’Ajuntament, Aigües de Barcelona (AGBAR) i l’Obra Social “la Caixa”. Per la seva banda, la societat cooperativa iesMed, SCEL (Innovació i Economia Social en la Mediterrània Societat Cooperativa Europea Limitada), ha assessorat entorn la viabilitat del projecte a Catalunya.

Amb estrictes mesures de seguretat sanitària per la Covid-19, s’està continuant la tasca que es va iniciar al gener, amb l’objectiu de visitar els 1.000 habitatges del barri, i donar-los consells i recursos per a reduir la vulnerabilitat energètica i assessorar-los sobre com rebaixar les factures de subministraments bàsics i com adequar les llars al fred o a la calor amb arranjaments de baix cost.

Aquesta tasca la duen a terme 8 Picaportes de Can Mariner, que representen el perfil del barri i sumen sis nacionalitats diferents. Si és necessari, les Picaportes també fan acompanyament a serveis socials a aquelles llars més necessitades, i fins i tot poden derivar casos al Servei de prevenció i lluita contra la pobresa energètica de la ciutat.

Aquesta iniciativa es va començar a dur a terme el 23 de gener, i fins al moment del confinament es van visitar 245 llars, es van fer 112 obertures de porta i entrevistar 27 famílies. Santa Coloma de Gramenet és la quarta ciutat catalana que acull l’‘A-porta’, acompanyant porta a porta’, que s’ha desplegat també a barris de Barcelona, Tarragona, Reus i Sabadell.