Més de 2.800 alumnes cursen estudis superiors al Campus de Santa Coloma

Hi ha 4 centres a la ciutat on es poden estudiar 20 graus, postgraus i màsters. El Campus de Torribera oferirà el postgrau de Ciència i Cuina per al curs 2015-2016.

Santa Coloma s'ha consolidat com a tercera ciutat universitària de l'àrea metropolitana de Barcelona, al costat de Barcelona i Cerdanyola del Vallès. Any rere any, augmenta el nombre d'alumnes i l'oferta d'estudis universitaris que es poden cursar a la nostra localitat. Actualment, 2.827 persones reben estudis superiors a Santa Coloma -més de 20 graus, postgraus i màsters- a través de quatre centres, que han registrat un increment de 551 alumnes respecte al curs anterior. Es troben en el Recinte de Torribera, i s'ha de destacar que el Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), és un referent estatal. El Campus de l'Alimentació compta amb 773 alumnes i ofereix quatre graus i dos màsters. Cal destacar també un curs sobre nutrició i gastronomia de la Universitat de l'Experiència (UB) per a majors de 55 anys.

La seu de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) es troba al Recinte Torribera des de 1994. Té 1.559 estudiants registrats que estudien des de la plataforma on line els graus de Pedagogia, Psicologia, Educació Social, Dret i Treball Social.

El Centre del Dr. Emili Mira i López - Parc Salut Mar completa el cercle universitari del Recinte de Torribera amb 174 alumnes, futurs professionals especialitzats en psiquiatria, psicologia clínica i infermeria.

Fundació Hospital de l'Esperit Sant


Del campus colomenc també forma part la Fundació Hospital de l'Esperit Sant (FHES), un centre associat a la UB ia altres universitats catalanes des de 1997 en què es formen cada any més de 300 persones. Una part de l'alumnat rep formació sanitària (MIR) en les especialitats de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Medicina Interna i Medicina Familiar i Comunitària. Aquí també s'imparteixen classes pràctiques per als graus de Medicina, Farmàcia, Infermeria, Fisioteràpia, Biologia, Nutrició i Psicologia. La FHES té relació amb instituts que ofereixen cicles formatius de grau mitjà i superior en àmbits com administració, dietètica, informàtica i manteniment, i amb centres per a la inserció laboral de persones aturades o que volen millorar professionalment. Més informació, en www.gramenet.cat/ciutatuniversitaria.

Els estudis a distància guanyen terreny

En l'actualitat són moltes les persones que opten per fer els estudis a la comoditat de casa a través de plataformes digitals. Una de les universitats que ofereix aquest tipus de formació és la UNED, la qual guanya alumnes any rere any (la seu està ubicada a l'edifici la Torre del Recinte Torribera). Si en el curs 2013-2014 hubo1.400 estudiants, en l'actual es formen a distància 1.559 persones. A la UNED de Santa Coloma també es pot realitzar el Curs d'Accés a la Universitat per a Majors de 25 i 45 anys (CAD), així com els estudis d'idiomes a distància (actualment la seva oferta se centra en l'anglès).

Un referent en estudis d'alimentació i salut

Santa Coloma disposa d'un campus de 10.000 m2 especialitzat en alimentació, nutrició, salut i seguretat alimentària. És un centre d'excel·lència internacional, adscrit a la Facultat de Farmàcia de la UB, on es pot estudiar, des del curs 2009-2010, els graus de Nutrició Humana i Dietètica i Ciència i Tecnologia dels Aliments, entre d'altres. Una de les novetats del curs vigent és el nou grau interuniversitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, pioner en l'àmbit estatal, que compta amb 60 alumnes, futurs professionals de la gastronomia. Per al proper curs s'oferirà el postgrau de Cuina i Ciència, que s'afegirà als actuals màsters de Seguretat Alimentària i de Nutrició en l'Activitat Física i l'Esport. A més dels laboratoris i d'una biblioteca especialitzada, al Campus de l'Alimentació es troba la UB-Bullipèdia, la primera enciclopèdia digital dedicada a la gastronomia i impulsada per Ferran Adrià.