Les dades registrades per les quatre biblioteques colomenques l’any 2015, que acaben de fer-se públiques, són contundents. El nombre de visites —camí del mig milió, més de 1.600 al dia— i de documents en préstec comptabilitzats avalen l’èxit d’unes instal·lacions essencials per al foment de la cultura. Les biblioteques Central, Can Peixauet, Singuerlín i Fondo s’identifiquen amb l’entorn i esdevenen llocs de trobada, aprenentatge, lleure i creixement personal.
El 2015 s’hi van registrar 435.803 visites de 54.489 usuaris, el nombre d’altes dels quals també va créixer (3.544). És a dir, van haver-hi 1.605 visites diàries de mitjana. El fons documental de les quatre biblioteques (llibres, revistes, DVD, etc.) arriba a 225.263 unitats, i una mica més de la meitat van entrar en el circuit de préstecs (157.203) l’any passat. Els usos d’Internet (42.769) i de la xarxa Wi-Fi (38.945) arrodoneixen el balanç d’aquest catàleg de serveis.
Pel que fa a les activitats complementàries (presentacions de llibres, tallers, xerrades, etc.), les biblioteques van acollir-ne 858, amb 44.339 assistents. Per últim, les visites escolars van arribar a 114 (2.586 alumnes). Aquestes dades, si les destriem, reflecteixen la personalitat i la conjuntura de cada centre. Per exemple, la Biblioteca Central —la més antiga— té el fons documental més ampli (97.367 exemplars) i el major nombre d’usuaris inscrits (28.170). Tanmateix, les de Can Peixauet i Fondo són les que més visites reben (més de 118.000 cadascuna). Les noves altes es disparen al Fondo (1.400), que es la biblioteca més recent, mentre que Singuerlín (17.623) i Can Peixauet (19.663) encapçalen el rànquing de persones que participen en activitats; tots dos equipaments compten amb sales d’actes confortables i ben equipades.
Les activitats
Les biblioteques són centres ben valorats per la població per la seva proximitat, perquè són eines bàsiques per a l’expressió, el lleure i la visió del món de cada persona, pel seu rol educador, per la qualitat del fons documental i perquè s’han convertit en espais de trobada oberts a tothom. El disseny de les activitats estables que s’hi fan (Hora del Conte, tertúlies literàries, cursos d’informàtica, etc.) ajuden a entendre aquest arrelament. N’hi ha d’altres de creació més recent com el projecte «El documental del mes»; les xerrades de l’espai Cuines del Món; el club de lectura per a nens i nenes preadolescents I tu què llegeixes?; l’autoaprenentatge de llengües; la posada en marxa del llibre exprés, un sistema interactiu que en un termini breu decideix sobre la petició de compra de documents, i la actualització constant de la Guia d’autors colomencs.
Les activitats de les biblioteques es poden seguir a través de les xarxes socials (Facebook i Twitter), el web municipal i el web de la biblioteca virtual (www.diba.cat).