Més actes de memòria històrica al Museu

Dintre de les activitats de recuperació de la memòria històrica, aquest dissabte 6 s'ha presentat al Museu l’ampliació de la senyalització dels refugis antiaeris de la ciutat. Aquest dijous 11 es farà als jardins del Museu Torre Balldovina l’homenatge que cada any dedica la ciutat als colomencs deportats als camps d’extermini nazis.

Segons la Junta Local de Defensa Passiva, el juliol de 1938 hi havia a Gramenet del Besòs uns 150 refugis, entre els construïts, els habilitats o a mig construir. D’aquests, n’hi havia només 3 d’oficials: un a l’Ajuntament, un altre a l’Hospital situat a Can Roig i Torres i un darrer a la Torre Balldovina. De la resta, en coneixem ben pocs. Fa dos anys se’n van senyalitzar dotze, localitzats gràcies a les fonts documentals. Després de la crida feta aleshores a la ciutadania per tal de conèixer-ne més, enguany es senyalitza
ran cinc refugis, localitzats a partir de fonts orals i que estaven situats aproximadament als actuals carrer Major 22 (Fonda Coronel), carrer de la Vistalegre, 43-45, avinguda de la Generalitat, 2, carrer de Prat de la Riba, 52 i plaça d’en Ferran de Sagarra, 23.  Si teniu coneixement de l’existència d’algun refugi podeu contactar amb el Museu  (plaça de Pau Casals, s/n, tel. 93 385 71 42; a/e: museutorreballdovina@gramenet.cat).

Dijous 11 d’abril, més actes de memòria històrica al Museu

Aquest dijous, a les 18 h, es farà als jardins del Museu Torre Balldovina l’homenatge que cada any dedica la ciutat als colomencs deportats als camps d’extermini nazis. És un acte d’homenatge i una ofrena floral en el qual participarà una representació dels joves que van integrar l’última expedició del Memorial de Buchenwald al 2018, i que enguany coincideix, a més, amb 74è aniversari de l’alliberament d’aquest camp de concentració per soldats americans (11 d’abril de 1945).
 
A continuació, a les 19 h, tindrà lloc una xerrada sobre les Brigades Internacionals i la presentació de la col·lecció “Armas y Letras”, a càrrec d’Antonio R. Celada, catedràtic de la Universitat de Salamanca i coordinador del grup USAL (Els Internacionals i la Guerra Civil espanyola: Literatura, Compromís i Memòria), el qual ens parlarà sobre els brigadistes internacionals a través de la col·lecció “Armas y Letras”, un recull de relats i testimonis de brigadistes i corresponsals de parla anglesa que van lluitar a la Guerra Civil espanyola.