Segons la Junta Local de Defensa Passiva, el juliol de 1938 hi havia a Gramenet del Besòs uns 150 refugis, entre els construïts, els habilitats o a mig construir. D’aquests, n’hi havia només 3 d’oficials: un a l’Ajuntament, un altre a l’Hospital situat a Can Roig i Torres i un darrer a la Torre Balldovina. De la resta, en coneixem ben pocs. Fa dos anys se’n van senyalitzar dotze, localitzats gràcies a les fonts documentals. Després de la crida feta aleshores a la ciutadania per tal de conèixer-ne més, enguany es senyalitza
ran cinc refugis, localitzats a partir de fonts orals i que estaven situats aproximadament als actuals carrer Major 22 (Fonda Coronel), carrer de la Vistalegre, 43-45, avinguda de la Generalitat, 2, carrer de Prat de la Riba, 52 i plaça d’en Ferran de Sagarra, 23. Si teniu coneixement de l’existència d’algun refugi podeu contactar amb el Museu (plaça de Pau Casals, s/n, tel. 93 385 71 42; a/e: museutorreballdovina@gramenet.cat).
Dijous 11 d’abril, més actes de memòria històrica al Museu
Aquest dijous, a les 18 h, es farà als jardins del Museu Torre Balldovina l’homenatge que cada any dedica la ciutat als colomencs deportats als camps d’extermini nazis. És un acte d’homenatge i una ofrena floral en el qual participarà una representació dels joves que van integrar l’última expedició del Memorial de Buchenwald al 2018, i que enguany coincideix, a més, amb 74è aniversari de l’alliberament d’aquest camp de concentració per soldats americans (11 d’abril de 1945).
A continuació, a les 19 h, tindrà lloc una xerrada sobre les Brigades Internacionals i la presentació de la col·lecció “Armas y Letras”, a càrrec d’Antonio R. Celada, catedràtic de la Universitat de Salamanca i coordinador del grup USAL (Els Internacionals i la Guerra Civil espanyola: Literatura, Compromís i Memòria), el qual ens parlarà sobre els brigadistes internacionals a través de la col·lecció “Armas y Letras”, un recull de relats i testimonis de brigadistes i corresponsals de parla anglesa que van lluitar a la Guerra Civil espanyola.