PRESENTACIÓ ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ
Dimecres 19 d'octubre, a les 13:00 h, a la carpa instal·lada a la plaça de la Vila de Santa Coloma de Gramenet.
Amb presència de l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, i altres autoritats d'aquesta ciutat i representants de l'Obra Social "La Caixa" i responsables de "La Caixa" a la zona.
- Els boscos són els ecosistemes terrestres amb més biodiversitat del món. Conserven el patrimoni genètic de milers de milions d’anys d’evolució. A la península Ibèrica, en matèria de boscos, hi són representats gairebé tots els paisatges europeus i n’és el resultat una de les biodiversitats més importants d’Europa. Els nostres arbres regulen la humitat i la temperatura, mantenen en funcionament el cicle de l’aigua, purifiquen l’aire, afavoreixen la formació d’humus i protegeixen de l’erosió. A aquestes funcions cal afegir les associades a l’aprofitament dels boscos com a recurs i el gran valor sociocultural que tenen per als éssers humans.
- Com funciona un arbre? Com es fa l’humus? Què és la fusta? Des dels humils cucs de terra, imprescindibles en la fabricació d’humus, fins als arbres, protagonistes indiscutibles, la mostra El bosc. Molt més que fusta, organitzada per l’Obra Social “la Caixa” amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, fa un recorregut pel complex ecosistema anomenat bosc. Així, també recull les principals espècies arbòries de Catalunya, a més de presentar cinc dels arbres més singulars de la península Ibèrica.
- L’exposició El bosc. Molt més fusta comissariada per Francisco Javier Gómez, es podrà visitar a la carpa instal·lada a la plaça de la Vila de Santa Coloma de Gramenet del 19 d’octubre a l’11 de desembre.
Santa Coloma en la defensa dels boscos
Actualment, l’estat Espanyol té una superfície arbrada de 14,7 milions d’hectàrees (ha) (147.322 km2) i 250 (2,5 km2) pertanyen a Santa Coloma, l’equivalent a 250 camps de futbol. En concret, a la ciutat hi ha tres zones consolidades de bosc protegit –Bosc Llarg, Torrent de les Canyes i zona de boscos de Torribera-. De les tasques de protecció i conservació se n’ocupa l’Ajuntament, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Generalitat, a partir del Pla Especial de Protecció de la Serralada de Marina, compartit amb els municipis de Montcada, Badalona i Tiana.
En relació amb aquest Pla, el Consistori colomenc té en marxa el Programa de Restauració d’Àrees Periurbanes amb el que, des de 1994, es treballa per a la recuperació i ordenació de la muntanya més propera a la zona urbana del municipi i que alhora ajuda a la inserció sociolaboral de persones en situació d’atur. Una de les seves prioritats és la protecció i millora de les zones forestals colomenques a més de la prevenció d’incendis. Entre les actuacions realitzades destaca la creació del parc de La Bastida, del camí de Sant Jeroni de la Murtra, actuacions al Torrent de la Llevadora i al Torrent de les Bruixes, i la construcció del dipòsit municipal de prevenció d’incendis, entre d’altres actuacions per preservar o millorar el medi natural colomenc. En aquest sentit, l’Ajuntament de Santa Coloma ha estat guardonat per Nacions Unides en diverses ocasions per les iniciatives contra el canvi climàtic i la sostenibilitat, entre les que destaquen els bons resultats d’aquest programa.
*Per a més informació:
Departament de Comunicació de “la Caixa”
Ernest Bascompte: 617473911 / ebascompte@hotmail.com
http://www.lacaixa.es/obrasocial/
Sala de premsa multimèdia http://premsa.lacaixa.es/obrasocial/
*Servei de Comunicació
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
(Dori Morillo/Ana Belén Pérez)
93 462 40 13 / 618 045 488
comunicacio@gramenet.cat