L’Hospital de l’Esperit Sant arrenca els actes commemoratius del seu Centenari

La celebració ha començat amb una jornada adreçada als treballadors i s’allargarà durant un any, amb activitats per als professionals i la ciutadania.

La Fundació Hospital de l’Esperit Sant (FHES) compleix 100 anys el 23 d’abril de 2017 i per celebrar-ho, ha organitzat un seguit d’activitats que comencen aquest mes d’octubre i que s’allargaran durant els propers 12 mesos. El programa del Centenari consta d’actes científics, institucionals i ludicoculturals, adreçats tant a la ciutadania com als professionals, que serviran per enfortir les relacions amb els treballadors i la població i compartir coneixement amb el territori.

El tret de sortida el donarà el dia 7 d’octubre una jornada interna que constarà de diferents tallers impartits pels mateixos professionals, seguits d’un sopar i una estona de ball. A partir d’aquesta data, se succeiran activitats com la gravació d’un vídeo musical amb els professionals, una sortida a la muntanya, la publicació i presentació del llibre Del bacil de Koch a la salut per a tothom. Cent anys de l'Hospital de l'Esperit Sant (1917-2017), o l’organització d’una exposició amb el mateix nom, que es podrà visitar a Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i al mateix Hospital. Entre les activitats de caire científic, s’han previst jornades de bioètica, d’ortogeriatria, de recerca o d’alletament matern, entre d’altres, a més de diverses jornades de societats científiques, que durant aquest any tindran lloc a l’Hospital.

L’atzar ocuparà també un espai en aquesta celebració, ja que la FHES posa a la venda Loteria de Nadal del Centenari. Les participacions del número 46.772 costen 5 € i ja es poden adquirir al taulell d’Informació (planta 0), de dilluns a divendres, de 8 a 19 hores.  

Tota aquesta informació i la que es vagi generant al llarg d’aquests mesos estarà recollida al web del Centenari, que s’ha creat especialment per a l’efemèride. Des d’aquest espai s’anima a tothom que ho desitgi a enviar fotografies relacionades amb l’Hospital.  

100 anys carregats d’història


Els orígens de l'actual Fundació Hospital de l'Esperit Sant es remunten al 1917, quan Mn. Josep Pons i Rabadà i el Dr. Jordi Anguera i Cailà van crear un sanatori antituberculós a la masia La Torre Roja, situada a Santa Coloma de Gramenet. L'Asociación del Espíritu Santo, gestora del sanatori, va aconseguir finançament per un nou edifici, inaugurat el 1922, que seria el pavelló de dones (pavelló A). Poc després, es va construir el pavelló d'homes (pavelló B), que va començar a funcionar el 1930.

L'Hospital va anar consolidant el seu prestigi tècnic i va esdevenir un dels centres més avançats d'Europa en el tractament de la tuberculosi. El 1936 la CNT va prendre l'Hospital i el va rebatejar com a Sanatori Maxim Gorki. Durant la Guerra Civil va ser utilitzat com a hospital de sang i, posteriorment, va ser confiscat pel Patronato Nacional Antituberculoso, que el va retornar l'any 1945. A finals de la dècada, s'hi va posar en marxa un dispensari destinat a la lluita activa contra la tuberculosi.

Amb l'extensió dels antibiòtics als anys 60 i el control de la malaltia, el centre va anar decantant la seva activitat cap a la cirurgia i el 1972 va posar en marxa el servei de Cirurgia General. Això va permetre aconseguir un concert amb la Seguretat Social, fita que va canviar el rumb del centre. El 1973 es va constituir la Fundació Hospital de l'Esperit Sant que, a partir del 1978, va iniciar el procés de conversió en Hospital General. Des d'aquesta data, el creixement va ser constant, amb la modernització i ampliació progressiva de les instal·lacions i dels serveis i especialitats. El juliol de 1985 la FHES es va adherir a la recent constituïda Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública de Catalunya (XHUP).

L'octubre de 2002 es van iniciar les obres del Nou Hospital en un terreny adjacent al centre. El nou edifici es va posar en marxa en dues fases: el gener de 2006 es va obrir l'àrea de Consultes Externes i el mes de juny de 2007 es va realitzar el trasllat definitiu. El canvi va suposar la incorporació de nous serveis, una millora en el confort dels usuaris i treballadors i, consegüentment, un canvi cultural en l'organització. Actualment, l’Hospital compta amb més de 700 professionals que treballen al servei de la salut i dels pacients del Barcelonès Nord i el Baix Maresme.