L’històric "Pavelló B" de l’Hospital serà un centre de formació ocupacional per a persones a l’atur  

Signat un conveni pel qual la Fundació de l’Esperit Sant cedeix a l’Ajuntament l'edifici per rehabilitar-lo i crear el Centre de Polítiques Actives d’Ocupació Besòs, que acollirà unes 2.000 persones amb dificultats d’accés al mercat laboral.

Aquest dimecres 31 s’ha signat un conveni mitjançant el qual la Fundació Privada Hospital de l’Esperit Sant cedeix a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet un antic pavelló per rehabilitar-lo i crear un centre de formació ocupacional. El Centre de Polítiques Actives d’Ocupació Besòs, quan estigui en marxa, acollirà unes 2.000 persones amb dificultats d’accés al mercat laboral.

Al Museu Torre Balldovina ha tingut lloc l’acte de signatura d’un conveni entre la Fundació Privada Hospital de l’Esperit Sant (FHES) i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, per a la cessió d’ús de l’històric edifici denominat ‘Pavelló B’ –una de les tres construccions que formaven l’antiga seu d’aquest Hospital- per ubicar-hi un centre adreçat a la formació ocupacional de persones a l’atur.

La signatura s’ha celebrat en el marc de l’acte d’inauguració de la mostra Del bacil de Koch a la salut per a tothom. Cent anys de l'Hospital de l'Esperit Sant (1917-2017), instal·lada al Museu Torre Balldovina; una exposició de caràcter històric organitzada amb motiu del programa d’actes de celebració del centenari d’aquest Hospital, que es pot visitar fins al 25 de juny.

L’objecte del conveni signat és la cessió d’ús de 5.832 m2 de superfície del recinte de antic hospital, que estava en desús (‘Pavelló B’ i terrenys adjacents), a favor de l’Ajuntament colomenc, per a la rehabilitació i l’adaptació de l’edifici i alhora la construcció de tallers als terrenys adjacents.

L’acte de signatura del conveni ha estat protagonitzat per l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Nuria Parlon, i el president del Patronat de la FHES, Josep Maria Cortés. A l’acte han estat presents, entre altres personalitats, el president de l’empresa municipal Grameimpuls i primer tinent d’alcaldessa, Esteve Serrano, i el director gerent de la FHES, Vicenç Perelló.

L’alcaldessa Núria Parlon ha destacat en la seva intervenció que “Afavorir la reactivació econòmica, garantint la formació i capacitació professional és un dels objectius bàsics del Pla d’Acció Municipal i la creació del nou centre de polítiques actives d’ocupació va en aquest sentit, ja que aquest nou equipament suposa l’ampliació dels recursos i els serveis que ofereix la ciutat de Santa Coloma de Gramenet adreçats a las persones que tenen dificultats d’accés al mercat laboral, com són els joves, els majors de 45 anys i les dones en situació de vulnerabilitat”.

El president del Patronat de la FHES, Josep Maria Cortés, ha explicat que la cessió de l’edifici B a l’Ajuntament és la expressió de “la voluntat de participar en l’arquitectura del nou projecte de ciutat pel segle XXI, en el qual el nostre Hospital, que és universitari, vol ser un agent actiu de la ja emergent Santa Coloma ciutat universitària. I el nostre deure era també centralitzar una activitat que assegurés la rendibilitat social”.

El projecte, en dades

El projecte municipal s’executarà en dues fases. A la primera, es rehabilitarà l’antic Pavelló B, de 2.910 m2 de superfície (planta baixa + 3) i es realitzarà una adaptació de la seva distribució interior i exterior, per a poder albergar aules, tallers, magatzems, sales de reunions, de tutories, de docència, biblioteca, despatxos i sales polivalents, entre altres.

Aquest pavelló forma part del catàleg de protecció del patrimoni arquitectònic de Santa Coloma; es va construir a l’any 1929 i va entrar en funcionament l’any següent com a edifici per a homes malalts de tuberculosi. Actualment es troba en desús des del 2007, any en que es va inaugurar el nou Hospital.

La segona fase d’obres consistirà en la construcció d’uns tallers en els terrenys adjacents a l’edifici, amb una superfície aproximada de 800 m2.

Aquest projecte municipal té un pressupost de 3.742.857 milions, part del quals procedeixen del Fondo Europeo de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc de l’Estratègia de desenvolupament Urbà sostenible i Integrat (EDUSI).

La finalització d’obres està prevista per al primer trimestre de 2019 i l’equipament s’anomenarà Centre de Polítiques Actives d’Ocupació Besòs.

El Centre albergarà uns 2.000 alumnes

Està previst que l’equipament entri en funcionament durant el 2019. S’estima que el Centre acollirà unes 2.000 persones que podran accedir a una àmplia oferta formativa ocupacional. 

Aquest centre s’afegirà als equipaments que actualment ofereix la ciutat, com són el Centre de Formació i Treball de l’avinguda de la Primavera i el Centre de Formació Ocupacional de La Ginesta del carrer de Castella.

Alhora l’objectiu és esdevenir un centre de referència per a empreses i amb vocació comarcal, donada la seva ubicació a Santa Coloma fent frontera amb Sant Adrià del Besòs, Badalona i Barcelona.