L’Escola de Música Can Roig i Torres es consolida com a centre de referència

El nombre d’alumnes es manté estable i en aquest curs s’hi han matriculat 472 nois i noies. Els propers 21 i 22 de novembre, l'Escola organitza el primer Stage d'Interpretació Musical Can Roig i Torres. Es poden formalitzar les inscripcions fins divendres 13, al web municipal i presencialment a la secretaria de l'Escola de 18 a 20h.

Piscina de Can Zam

Piscina de Torribera

Ara fa 35 anys, al novembre de 1980, l’Escola Municipal de Música va fer els primers passos  sense edifici propi. Des de llavors i malgrat les retallades que ha imposat la Generalitat en els darrers anys, el centre manté una gran estabilitat i s’ha consolidat com un equipament de referència. Tot i les dificultats econòmiques, el nombre d’alumnes matriculats roman estable. Aquest any n’hi ha 472, gairebé els mateixos que en el curs 2012-2013, quan hi havia 477. Als dos exercicis següents s’hi van matricular 457 i 462 alumnes, respectivament.

El centre combina els objectius de continuïtat amb els d’innovació. En el primer cas hi ha projectes com «Santa Coloma sona!» i «Ara toca cantar!», que es portan a terme en col•laboració amb escoles de primària, o el «Musicalment», que té el suport d’Amics del Malalt Mental. En el segon, hi trobem tallers específics d’instruments i un altre perquè els nadons es familiaritzin amb la música. La 10a Trobada de Corals Escolars, que aplega al voltant de 450 nens i nenes, el 1r Stage d’Interpretació Musical per a alumnes de nivell Mitjà i els concerts del 20è aniversari de l’Orquestra de l’Escola completen aquest apartat.

L’Escola de Música fa intercanvis i trobades per mostrar el seu treball a l’exterior, conèixer la realitat musical d’altres indrets i possibilitar que els nostres músics —encara en formació— puguin viure noves experiències. Així, del 29 d’abril al 3 de maig, el grup de guitar-res Sistrings va anar a Zurich per participar en un intercanvi amb el Conservatori d’aquesta ciutat suïsa. Anys enrere, va haver-hi un seguit d’intercanvis amb l’Escola de Musikschule Kirchheim unter Teck (Alemanya). Les activitats acadèmiques culminen en esdeveniments com els concerts de Santa Cecília, Nadal, Primavera i Menuts, les Matinés Musicals o el Dia de l’Amic. Cursos, classes magistrals i iniciatives com la Setmana del Piano han estat altres actes destacats.

En el primer semestre de cada any, l’Escola Municipal de Música s’involucra en la programació de l’Auditori amb un cicle de concerts propi (enguany n’hi ha hagut 15), que se celebra des de fa 30 anys. S’hi barregen actuacions d’artistes emergents, professors i antics alumnes que han continuat amb la seva carrera, amb produccions de l’Escola, entre les quals les Matinés amb el Cor Infantil i el Vocal Ensemble, grups instrumentals i solistes. L’Escola contribueix d’aquesta forma a les bones xifres de públic que presenta l’Auditori: el 2014 hi van anar 18.000 espectadors i, abans de l’estiu, ja se n’havien comptabilitzat gairebé 9.500.

La Banda

Finalment, cal assenyalar que la Banda de Música de Santa Coloma està cada cop més present en la vida cultural de la ciutat. La Banda és un projecte sense ànim de lucre, vinculat a l’Escola, que es va posar en marxa fa un parell d’anys. La seva participació és ja habitual en dates com la Setmana Santa o l’Onze de Setembre.