L'artista colomenca Mihoko Ono, protagonista a Can Sisteré

El Centre d’Art Contemporani Can Sisteré presenta l’exposició "Ichi-go ichi-e" de Mihoko Ono. L'artista d’origen japonès resideix a la nostra ciutat des de 1987, amb una vinculació molt estreta en l’àmbit social i cultural.

Pintora i professora d’art des de l’inici de la seva trajectòria, ha exposat tant al seu Tòquio natal com arreu de Catalunya. A Santa Coloma hem tingut l’oportunitat d’apropar-nos a la tasca creativa de Mihoko en un gran nombre de mostres col·lectives d’artistes locals, en les quals ha participat des de principis dels anys noranta, i el 2005 amb la seva exposició individual L’enigma dels ibers.

Ichi-go Ichi-e: l’instant que no torna

La concepció del temps que tenim a occident va lligada a la idea d’etern progrés, hereva de la Il·lustració i el positivisme. El pensament oriental, en canvi, s’estructura de manera radicalment diferent: el motor del coneixement no és pas el progrés del món, sinó el moviment interior.

Les pintures de Mihoko Ono (Tokio, 1954) segueixen aquest camí: fugen de la superfície entrant a la profunditat del buit. Emprant el sumi-e (tinta aiguada), l’artista impregna el paper del gest físic i espiritual que manté corrent el flux vital. Aquest moviment no és incompatible amb la contemplació i el gaudi de l’instant; el mestre de la cerimònia del te Sen no Rikyü (1522- 1591) va crear un concepte que ens ajuda a explicar-ho: ichi-go ichi-e, literalment, “una vida, una trobada”.

La importància de l’instant passatger: allò que és present ho deixarà de ser immediatament; la vida és una oportunitat que cal contemplar. El que Ono planteja és, sense aturar-se, prendre’s un instant per gaudir de l’entorn fugisser. La combinació del negre de la tinta i el blanc del paper implica una síntesi visual que apropa forçosament a l’abstracció. Un procés analític que obliga a simplificar la realitat per apreciar-ne els instants més bells.

Ichi-go ichi-e proposa endinsar-se en la contemplació de les obres, que són volgudament mostrades sense títol; és en la trobada entre la pintura i l’espectador que s’omple aquest buit amb el sentiment artístic de cadascú.

La mostra restarà oberta fins al 30 de maig en l’horari habitual de Can Sisteré; de dimarts a dissabte de 17 a 21 h, i dissabtes i diumenges d’11 a 13.30 h. Dilluns, tancat.

Al Centre d'Art s'apliquen les mesures sanitàries vigents en la lluita contra la Covid-19, control d'aforament i gel hidroalcohòlic, i és obligatori l'ús de la mascareta.