L’any comença amb la posada en marxa d’un pla que impulsa les biblioteques

És una proposta d’actuació per a la millora del model de gestió de la xarxa de biblioteques que ha comptat amb la implicació de treballadors i usuaris d’aquests equipaments.

El darrer Ple municipal, celebrat el 23 de desembre, va  aprovar de manera inicial el Pla municipal del servei bibliotecari 2011-2015, amb els vots afirmatius del PSC, ICV-EUiA i PP i amb l’abstenció de CiU. Es tracta d’una proposta d’actuació per a la millora del model de gestió de la xarxa de biblioteques de Santa Coloma de Gramenet.

Liderat per l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, aquest projecte ha comptat amb la implicació de totes les persones que treballen en l’àmbit de les biblioteques colomenques i amb les aportacions dels usuaris. El Pla incideix sobre els elements de gestió i d’organització interna del servei, i va més enllà de les necessitats d’infraestructures. El document s’estructura en tres parts. En el primer apartat hi ha una aproximació a la realitat sociodemogràfica de Santa Coloma i del seu servei de biblioteca pública. En el segon bloc es fa una diagnosi de la situació actual del servei a partir de la comparació amb altres municipis similars, l’anàlisi estratègica i l’anàlisi de la xarxa territorial. Finalment, en la tercera part es presenta la proposta d’actuació, que incorpora accions per a la millora del model de gestió i de les infraestructures.

Pel que fa a les infraestructures, el Pla preveu la construcció d’una biblioteca de proximitat al barri de Fondo i l’ampliació de la Biblioteca Central.
La biblioteca del Fondo oferirà el seus serveis a una població aproximada de 30.000 habitants (s’hi inclou part dels barris de Can Mariner i Llatí). Compartirà edifici amb el mercat municipal i serà un espai atractiu, acollidor i flexible que satisfarà les necessitats canviants d’un públic cada dia més heterogeni.

D’altra banda, l’ampliació de la Biblioteca Central serà possible perquè a l’edifici hi ha una planta soterrània de 820 metres quadrats útils que ara fa les funcions de magatzem. Un cop feta la remodelació, hi haurà un espai polivalent per al desenvolupament d’activitats de dinamització i promoció de la lectura, a més d’un altre de caire multimèdia per facilitar l’accés i la formació de la ciutadania en noves tecnologies.

Santa Coloma tindrà quatre biblioteques que cobriran de forma directa gairebé la totalitat del territori del municipi. Aquesta xarxa estarà completada l’any 2014.

Línies estratègiques
Amb el desenvolupament tecnològic, el concepte d’accessibilitat ja no es limita únicament a edificis i espais. En l’actualitat, les biblioteques de Santa Coloma de Gramenet ofereixen uns serveis similars (informació, consulta, préstec, etc.), que s’han de complementar amb el treball en xarxa i els serveis virtuals que s’haurien d’oferir des d’una web única. El Pla desenvolupa tres línies d’actuació i onze objectius, el primer del qual és tenir la biblioteca virtual en funcionament, així com llançar una web i una intranet pròpies.

La primera de les tres línies estratègiques tracta de la posada en marxa de serveis adreçats a les necessitats i expectatives de les persones. Aquí, a més de l’objectiu anterior, l’Ajuntament es planteja potenciar l’accessibilitat amb el desplegament de punts de serveis bibliotecaris externs, l’adequació de l’espai o la disposició d’un model de qualitat i de millora contínua.

La segona línia fa referència al foment de la vida cultural de la ciutat. En aquest cas, les propostes van des de disposar d’una marca única d’identificació, fins al desplegament d’un pla de comunicació per atraure nous usuaris, passant per la participació en projectes transversals de foment de la cultura amb altres agents culturals i àrees de l’Ajuntament.

Finalment, la tercera línia d’actuació parla de la contribució de les biblioteques a la cohesió social. Els objectius estan ben definits en aquest apartat: cooperar amb projectes estratègics en l’òrbita municipal provinents d’altres àmbits (Pla educatiu d’entorn, Pla de convivència, etc.); fer actuacions explícitament adreçades a integrar la diversitat de les persones i a potenciar la igualtat d’oportunitats, i desenvolupar actuacions sobre el sentiment de pertinença a la ciutat.