L’alimentació i la sostenibilitat, temes protagonistes a Santa Coloma els dies 8 i 9 d’octubre

La ciutat organitza unes jornades en el marc dels actes de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 en què es presenten temes relacionats amb la cuina, la recerca universitària i les perspectives socials i de gènere.

En el marc dels actes de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, Santa Coloma de Gramenet ha organitzat les jornades “Alimentació i Sostenibilitat: una perspectiva culinària, acadèmica i social” els dies 8 i 9 d’octubre. Durant les jornades, persones expertes del món acadèmic, la restauració i el teixit social exposaran diferents temes relacionats amb aquesta temàtica des del punt de vista de l’aplicació a la cuina professional, la recerca universitària, les tendències dietètiques, la implementació de projectes socials o la perspectiva de gènere.

Les jornades, que tindran lloc al Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (Recinte Torribera) i a La CIBA, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, han estat organitzades conjuntament entre l’Ajuntament i el Campus de l’Alimentació de la UB, dins del projecte “Santa Coloma, Ciutat Universitària”, i ha comptat amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 

Programa

L’alcaldessa Núria Parlon i el rector de la UB Joan Guàrdia obriran les jornades el dia 8 per donar la benvinguda als assistents. Una de les primeres conferències, “Alimentació i Sostenibilitat a la cuina” (9.45h), tindran com a ponents a Víctor Quintillà i Mar Gómez, xef i sommelière respectivament de Lluerna Restaurant de Santa Coloma amb una Estrella Michelin i una Estrella Verda, reconeixements a l’excel·lència culinària i al compromís amb la sostenibilitat en el camp gastronòmic.

El mateix dia, la recerca i la innovació en alimentació i sostenibilitat que es fa al Campus de l’Alimentació de la UB pren protagonisme amb la conferència de la Dra. M. Carmen Vidal, en què parlarà de tendències dietètiques sota la mirada de la salut de les persones i del planeta (11h), i amb la taula rodona (11.45h) en què participaran joves investigadors per tractar temes relacionats amb els subproductes alimentaris, els components bioactius en aliments ecològics o els ritmes del planeta en una dieta saludable i sostenible.

Les activitats de dijous finalitzaran amb una visita a l’Escola de Restauració Santa Coloma de Gramenet, a l’hivernacle i a la vinya d’en Sabater, tots tres projectes participats per Grameimpuls, empresa municipal per a la promoció de l’ocupació i l’activitat empresarial.

Dissabte 9, les jornades recolliran aportacions des de la perspectiva social que tractaran temes com la sostenibilitat alimentària i l’acció social a Santa Coloma, que es porta a terme a través de l’Observatori de l’Alimentació (ODELA-UB), entre d'altres. També s’exposaran les experiències que sobre hàbits, malbaratament alimentari o alimentació sostenible i ecològica als menjadors que estan duent a terme diferents escoles de la ciutat. I finalment, la perspectiva de gènere en alimentació i sostenibilitat de les jornades vindrà de la mà de la metgessa Carme Valls i la catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la UB Maria Izquierdo-Pulido, que posaran en comú idees sobre la invisibilitat de les dones en l’àmbit de la salut i les seves necessitats nutricionals.

Menú de les estacions - Tardor

Prèviament a les jornades i també en el marc dels actes de la Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, el dia 6 d’octubre es presentarà a l’Escola de Restauració Santa Coloma (ERESC) el Menú de les Estacions corresponent a la tardor, una iniciativa per promocionar la restauració que compta la col·laboració d’administracions i entitats dels sectors de la restauració, l’alimentació i el disseny. Dins la creació del menú, l’ERESC hi participarà amb l’elaboració de les postres.