L'alcaldessa presenta tres projectes perquè Can Zam esdevingui un parc metropolità verd, frondós i equipat

S'actuarà en una superfície de 110.000m2 i s'invertiran 5,5 milions d’euros en nous equipaments, més àrees d’ús i més zona verda. Núria Parlon ha avancat que la setmana vinent es signarà el conveni per treure les tanques.

L’alcaldessa, Núria Parlon, ha presentat aquest dimarts 16 sobre el terreny, al parc metropolità de Can Zam, el conjunt de projectes, actuacions i inversions que ja té previstos l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per al 2015 destinats a ampliar i millorar aquest gran espai verd i d’ús ciutadà. Amb el treball conjunt entre la comissió ciutadana de Can Zam, integrada per entitats i associacions veïnals, i l’Ajuntament, s’han previst tres grans intervencions que es faran realitat en els propers mesos i que “tenen l’objectiu comú d’aconseguir un parc més verd, frondós i equipat, que respongui a les necessitats de la ciutat i a les reivindicacions de la població”, com ha destacat Núria Parlon.

Durant la presentació, l’alcaldessa, acompanyada pel tinent d’alcalde d’Urbanisme i Habitatge, Jordi Mas, i de representats de diferents entitats veïnals, ha informat dels detalls dels tres projectes, que suposaran una inversió global de 5,5 milions d’euros -finançats per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament colomenc- en una superfície d’actuació de més de 110.000 m2 del parc.

Les millores de Can Zam, 1a. fase

Un dels tres projectes previstos al 2015 és la millora de Can Zam, fase 1, que implica diferents actuacions de millora del parc, com són la creació de tres àrees de pic-nic, nous circuits de la salut, millora de la connectivitat del parc de Can Zam amb el parc fluvial del Besòs, la implantació d’una zona “street workout”, la plantació de prat regat, entre d’altres aspectes. Aquestes actuacions es faran en una superfície de 9,5 hectàrees (95.000m2) i tindran una inversió de 779.954 euros procedents del fons que atorga la Diputació de Barcelona perquè els ajuntament puguin realitzar millores de ciutat.

La reposició de la part afectada per la L9 de metro

El segon projecte previst, que s’executarà al 2015, és la restitució de la part del parc de Can Zam que va quedar afectada per les obres de la Línia 9 de metro, competència de la Generalitat de Catalunya i que no s’havien realitzat per manca de finançament de l’administració. En aquest sentit, la propera setmana l’Ajuntament signarà el conveni –amb la Generalitat i Àrea Metropolitana de Barcelona, entre d’altres institucions- que permetrà que es puguin retirar les tanques de Can Zam i iniciar així el procés de regeneració i ampliació d’aquesta parc del parc, actualment tancada al públic. Són 16.000 m2 de millores amb un pressupost de 1,3 milions d’euros finançats per la Generalitat.

Nous equipaments: pista d’atletisme i skate park

El tercer projecte per a Can Zam, actualment molt avançat, inclou una pista d’atletisme de 400 metres de corda, quasi enllestida i que serà inaugurada al febrer de 2015. També en la part dedicada a equipaments al parc, hi ha prevista la instal·lació d’un skate park de 3.500m2, que té la particularitat que ha estat dissenyat pels propis skaters de la ciutat.  Pel que fa a la pista d’atletisme, es tracta d’una instal·lació molt reivindicada per la ciutadania, en especial per la Unió Colomenca d’Atletisme (UCA). Amb una inversió de 2,9 milions d’euros per part de l’Ajuntament, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, s’ha construït una pista olímpica per a la practica professional i amateur d’atletisme.

2a. Fase d’ampliació del parc


A banda d’aquests tres grans projectes previstos per al 2015, en el Ple municipal del proper 22 de desembre, s’aprovarà inicialment la proposta de qualificar urbanísticament com a zona verda tot l’àmbit del que ha de ser la segona fase per ampliar el parc de Can Zam.

En aquest sentit, ja s’ha finalitzat el procés d’expropiació amb el propietari d’un gran magatzem de materials de construcció que hi havia a la zona i s’ha realitzat una intervenció sobre els 30.000 m2 que ja havien estat expropiats i enderrocats, per a disposar d’un terreny anivellat sobre el que poder continuar la millora i ampliació del parc.

Quant a les millores realitzades als darrers mesos, fruit també del treball compartit entre les entitats i l’Ajuntament, destaca la naturalització del llac, la posada en marxa de la ludoteca ambiental, el tancament dels vials perimetrals el cap de setmana, per permetre una major connexió amb el parc fluvial del Besòs, la instal·lació de jocs per a la gent gran i la instal·lació d’uns lavabos públics per als usuaris habituals del parc.

Sobre el parc de Can Zam

Situat en el terme de Santa Coloma de Gramenet, al nord-oest del barri de les Oliveres i a tocar del de Singuerlín, en una posició de límit del nucli urbà, entre la ciutat, el riu i la muntanya, va ser inaugurat com a parc metropolità al maig de 1999. Can Zam és un gran pulmó verd de 110.000m2, que s’ha anat construint progressivament, a mesura que les capacitats econòmiques de la ciutat ho han permès. La principal característica del parc metropolità de Can Zam és la seva proximitat al riu Besòs, el seu caràcter d’element de connexió entre la ciutat i l’espai fluvial. Parc i riu formen plegats un dels paratges verds més destacats i especials de Santa Coloma de Gramenet.