L’alcaldessa demana a totes les entitats bancàries de la ciutat que suspenguin els desnonaments

Núria Parlon demana que es prengui aquesta mesura fins que s’aprovi la nova legislació per evitar més situacions d’exclusió social.

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha enviat aquesta setmana una carta a tots els directors d’entitats bancàries i d’estalvi d’aquesta ciutat, gairebé un centenar d’oficines, en la qual els hi demana la suspensió de tots els procediments d’execució hipotecària que afectin a famílies de Santa Coloma de Gramenet, fins que s’hi posi en marxa la nova regulació anunciada pel govern central que afectarà aquests tràmits.

La mesura té l’objectiu, segons Núria Parlon, d’evitar que a Santa Coloma hi hagin més desnonaments dels que ja s’han produït fins ara, motivats per la greu situació econòmica que estan patins moltes famílies a causa de la crisi i degut a la impossibilitat d’aconseguir un lloc de treball que els hi permeti tenir uns ingressos estables per fer front al pagament de les seves hipoteques. “La pèrdua de l’habitatge habitual –diu l’alcaldessa en la seva carta a les entitats bancàries- porta a les famílies afectades a una situació d’exclusió social que sumada a la situació econòmica del país, redueix molt la possibilitat de trobar vies de sortida eficaces”.

L’alcaldessa de Santa Coloma, en la mateixa petició escrita, informa als directors de les entitats bancàries i d’estalvi de les diverses mesures  i accions que de manera extraordinària porta a terme l’Ajuntament per pal·liar els greus efectes que l’actual crisi econòmica genera a la població.  Entre aquestes mesures de contenció, Núria Parlon cita que el passar mes de juliol el Ple de l’Ajuntament va aprovar un protocol per a situacions de manca o pèrdua d’habitatge; document que recull els ajuts que les famílies poden rebre en situacions d’impagament del lloguer o de la hipoteca. També informa que l’Ajuntament ha posat en marxa una nova Oficina d’Atenció a les Famílies en situació de desnonament, en conveni amb Càritas Diocesana, per tal de posar al seu abast mecanismes de mediació amb les entitats bancàries que permetin la renegociació de les condicions hipotecàries i, fins i tot, la dació en pagament.

Per últim, l’alcaldessa de Santa Coloma ofereix als directors de les entitats tots els serveis de mediació gestionats per l’Ajuntament i de manera especial els Serveis Socials municipals per tal de cercar sortides als casos d’execució hipotecària que puguin tenir actualment amb els seus clients veïns i veïnes d’aquesta ciutat.

Mesures contra els desnonaments a Santa Coloma

Us completem la informació anterior amb un resum de les accions, acords i mesures que porta a terme l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per ajudar les famílies que es troben en risc o situació de pèrdua del seu habitatge:

  • Pla d’acció contra el mal ús dels habitatges (PACMUH), presentat el 18 de juliol de 2012, l’Ajuntament està exigint a les entitats bancàries que els seus pisos buits passin a formar part de la Borsa Social d’Habitatge. L’objectiu és lluitar contra la situació d’habitatges buits a la ciutat des de fa més de dos anys, obligant als bancs i caixes a impulsar lloguer social o venda a preus ajustats.
  • Conveni de l’Ajuntament amb Càritas Diocesana, signat el 12 de juny de 2012, amb el que s’ha creat l’Oficina d’assessorament i suport a les famílies colomenques en risc de desnonament. La nova oficina va començar a fucnionar al juliol del 2012 i constitueix un servei per ajudar les famílies i persones amb menys recursos, i sobretot aquells colomencs i colomenques que tenen problemes per pagar l’habitatge o es troben en risc de perdre’l. Un tècnic municipal especialitzat treballa en contacte amb Serveis Socials municipals i amb el Servei de Mediació de l’Habitatge que ofereix Càritas. L’entitat sense ànim de lucre disposa de mediadors per arbitrar solucions pactades entre els afectats i afectades i les entitats financeres o el propietaris, si es tracta d’un habitatge de lloguer. En els casos de famílies i entitats en les quals no fos possible l’acord entre ambdues parts, el consistori activaria el protocol municipal d’ajuts socials.
  • Protocol per prevenir la pèrdua a atendre situacions de manca d’habitatge: aprovat per Junta de Govern local el 27 de març de 2012. Es tracta d’un protocol específic per a la concessió de prestacions i ajuts econòmics d’urgència social destinats a prevenir la pèrdua o atendre situacions de manca d’habitatge, i que s’inclou en el Reglament de prestacions econòmiques de caràcter social mencionat anteriorment.
  • Reglament de prestacions econòmiques de caràcter social, aprovat en el Ple Municipal del 26 de març de 2012, amb l’objectiu de facilitar la gestió d’ajuts adreçats a les famílies, en especial aquelles en risc de perdre el seu habitatge i, en general, aquelles sense recursos.
  • Per al pressupost 2012 es va incrementar un 15 % les aportacions al Fons de Contingència Social (1,2 milions d’euros en total), per ajudar persones sense recursos; en concret per donar una resposta a aquelles persones que han rebut un avís de desnonament d’un habitatge, de tall de subministres –aigua, llum i gas- i per atendre les necessitats bàsiques d’alimentació i roba, entre d’altres.