Entre les mesures que aplica i els serveis que presta l’Ajuntament per millorar l’atenció i la qualitat de vida de la gent gran, l’alcaldessa Núria Parlon ha anunciat la propera instal·lació d’uns 200 detectors de fums en diverses llars, amb prioritat per a les persones més grans de 75 anys que visquin soles i siguin usuàries del servei de teleassistència.
Ja se n’ha fet una prova pilot en 36 llars amb una valoració molt positiva. L’objectiu és augmentar la protecció i la seguretat d’un col·lectiu especialment vulnerable i amb un risc més alt d’incendis domèstics, tal com constaten els Serveis Socials municipals.
Aquesta mesura forma part del conjunt de serveis d’atenció domiciliària que presta l’Ajuntament a les persones que ho necessiten perquè viuen soles, perquè tenen una situació de dependència o per qualsevol altre motiu que els impedeix valdre’s per si mateixes. Actualment, a la ciutat hi ha 4.000 persones més grans de 65 anys que reben algun servei municipal d’ajut a la llar (el 19,5 % de la població).
En aquest àmbit, cal destacar l’ajuda domèstica a través d’auxiliars de la llar, l’ajuda personal d’un equip de treballadores familiars denominat Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) o el transport d’àpats a domicili.
L’any passat, a través d’un pla d’ocupació local, 15 persones que eren a l’atur, van ser contractades per fer treballs de millora d’accessibilitat a les llars de la gent gran —s’han canviat 150 banyeres per plats de dutxa— i també per ajudar les persones d’aquest col·lectiu en les tasques domèstiques, acompanyar-les al metge o fer-les companyia. Són accions complementàries a les que fa el SAD. El pla d’ocupació continuarà el 2015.
2.300 colomencs reben teleassistència
Un dels serveis més sol·licitats per la gent gran és el de teleassistència, que a hores d’ara utilitzen uns 2.300 colomencs, és a dir, una de cada deu persones amb més de 65 anys. A partir d’un dispositiu electrònic, els usuaris i les usuàries es connecten amb un equip de professionals sanitaris i dels serveis socials, que es desplacen a les llars immediatament si se’ls necessita.
Aquestes dades han convertit Santa Coloma en una de les ciutats de l’àrea metropolitana amb major cobertura de teleassistència. Un altre servei municipal per a la gent gran que té problemes de mobilitat són els àpats a domicili. Ara per ara hi ha unes 200 persones que reben el dinar i el sopar a casa cada dia.
Bonificacions en l'IBI
Finalment, a partir de l’1 de gener de 2015, l’Ajuntament destinarà un fons de 300.000 euros perquè les persones més grans de 65 anys que visquin soles en un únic habitatge i les famílies monoparentals tinguin una reducció en el impost de béns i immobles (IBI). Pròximament s’informarà de les condicions, de la quantia de la bonificació i dels mecanismes per sol·licitar-la. Més informació, al Telèfon d’Atenció a les Famílies (93 462 40 77) i a l’Oficina d’Atenció a les Famílies (ODAF), ubicada al passeig d’en Llorenç Serra, 50 (de dilluns a divendres de 9 a 13.30 hores).