L'Ajuntament reforça el Programa d'aliments solidaris per donar resposta als infants i famílies sense recursos

Amb la signatura del conveni de col·laboració, els excendents de la Cooperativa Consum seran distribuits per l’Ajuntament als Centres Oberts de la ciutat i a les famílies amb més necessitats de productes bàsics –alimentació i neteja.

 

D’esquerra a dreta: el tinent d’alcalde de Benestar i Família, Raül Moreno; l’alcaldessa de Santa Coloma Núria Parlon; i l’executiu de Gestió de Tendes Pròpies a Catalunya de Consum Societat Cooperativa Valenciana, Juan Vicente Rios.

Santa Coloma de Gramenet, 31 d’octubre de 2012.- Aquest matí s’ha celebrat a la Sala de Govern, l’acte de signatura del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i Consum Sociedad Cooperativa Valenciana, per al suport del Programa municipal d’aliments solidaris destinat a persones i/o famílies amb dificultats econòmiques i socials. La signatura del conveni ha estat presidida per l’alcaldessa d’aquesta ciutat, Núria Parlon, que ha estat acompanyada pel tinent d’alcalde de Benestar i Família, Raül Moreno,  l’executiu de Gestió de Tendes Pròpies a Catalunya de Consum Societat Cooperativa Valenciana, Juan Vicente Rios, i la responsable de Relacions Institucionals de Consum, Núria Riba.

El conveni suposa la col·laboració i el suport mutu en el desenvolupament de dos programes actius: el Programa Profit de la cooperativa valenciana i el Programa d’aliments solidaris que executa l’Ajuntament colomenc per donar resposta a les necessitats bàsiques de les famílies amb menys recursos. En aquest sentit, l’Ajuntament, a través del Programa d’aliments solidaris, recollirà diàriament les donacions de la Cooperativa Consum  de productes –fonamentalment aliments i d’altres productes de la llar. Els excedents dels productes que Consum no hagi venut seran distribuïts en els diversos programes d’atenció a la infància, començant pel Centre Obert Rialles, on 80 infants dinen i sopen diàriament i ofereixen 16.000 menús/any. Per altra, d’altres productes relacionats amb la llar i/o aliments no adequats per al consum infantil, seran distribuïts a les famílies més necessitades, usuàries o possibles usuàries del Programa d’aliments solidaris.

A l’acte de signatura del conveni, l’alcaldessa de Santa Coloma recordat que “la crisi econòmica està golpejant moltes famílies i en aquest context estan augmentant es necessitats bàsiques de la ciutadania a les que hem de donar una resposta ràpida des de les administracions” i, en aquest sentit, ha afegit Núria Parlon, “és fonamental la cooperació entre les institucions públiques i l’empresa privada amb compromís social”. Aquest conveni s’emmarca en el conjunt de mesures que està posant en marxa l’Ajuntament per ajudar les famílies i garantir els seus drets bàsics davant la situació econòmica actual. En aquest sentit, s’estan incrementant els ajuts relacionats amb l’alimentació, en especial en el sector de la població més vulnerable en aquests moments, els infants que viuen amb famílies en risc d’exclusió a Santa Coloma. Així, el conveni amb la Cooperativa Consum reforça el conveni signat amb el Centres Oberts de la ciutat, el passat mes de maig, amb el que es va doblar l’assignació municipal per plaça de 320€ a 750€ per infant.

Programa ‘Profit’ a Santa Coloma i Catalunya

La Cooperativa Consum, amb aquesta col·laboració que s’inicia a Santa Coloma, es compromet a la bona qualitat dels aliments en el moment de la donació a l’Ajuntament, que, per la seva banda, s’encarregarà de conservar-los en perfecte estat -conserva de la cadena de fred per aquells aliments frescos- fins al lliurament al Programa d’aliments als Centres Oberts i famílies colomenques en general. Actualment, la Cooperativa Consum està present en dos establiments a Santa Coloma, al carrer de Mas Marí i al Mercat de Singuerlín. Executa el Programa ‘Profit’ en el 95% dels establiments que disposa a Catalunya – 82 supermercats, 2 escoles de formació i tres plataformes logístiques- amb el que, des de juny de 2011 a juny d’enguany, s’han lliurat 390.000 quilos de productes, excedents que han estat destinats a entitats socials de Catalunya que donen resposta a famílies i/o persones sense recursos.

Ajusts a les famílies amb menys recursos

El Programa municipal d’aliments solidaris es desenvolupa gràcies als excedents alimentaris de la Unió Europea i alhora a la feina conjunta de les persones voluntàries, del comerciants i entitats socials de la ciutat i de la ciutadania a títol individual.

A banda d’aquest Programa municipal, l’Ajuntament dona resposta a les necessitats d’alimentació de la ciutadania amb d’altres programes i mesures, com el Fons de Contingència Social, que enguany s’ha incrementat un 15% respecte a l’any passat -en total 1,2 milions d’euros per cobrir les necessitats bàsiques de les famílies. A continuació, us detallem les dades d’atenció a les famílies i usuaris i usuàries de la ciutat:

Santa Coloma de Gramenet
 2011
 2012*
 
 
Persones a Santa Coloma que reben algun servei relacionat amb l’alimentació
 2.398
 2.564
 
 
Número orientatiu d’apats servits a ciutadans/nes
 42.754
 59.315
 
 
Ajuts econòmics per a necessitats d’alimentació
 344
 330
 
Import
 70.546€
 61.247€
 
Persones que fan ús del menjador social
 14
 26
 
Persones que reben dinar i sopar a domicili
 58
 55
 
Persones que reben menjar del Programa d’Aliments SC
 1960
 1993**
 
Infants que dinen i sopen al Centre Obert Rialles
 80
 80**
 
Infants amb desdejuni i berenar Programa Anem i Tornem
 -
 80
 
 (*) Periode gener-octubre 2012

(**) Ara reben menjar dos cops al mes

Per a més informació i/o contactes:

Servei de Comunicació

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

93 462 31 18 / 618 045 488
comunicacio@gramenet.cat