L’anunci fet ahir per la directora de Serveis Territorials de Barcelona Comarques del Departament d’Ensenyament de la Generalitat a la regidora d’Educació d’aquesta ciutat, consistent en la previsió de tancament, el proper curs escolar, de dos grups d’ensenyament de secundària ha provocat un rebuig a l’Ajuntament d’aquesta ciutat. El Govern municipal ha convocat la Junta de portaveus del grups polítics que formen el Consistori per informar-los d’aquesta notificació, que pot afectar les ràtios d’alumnes per aula a la ciutat. També l’alcaldessa Núria Parlon ha tornat a reclamar a la consellera d’Ensenyament una reunió urgent per tractar aquest tema i altres relacionats amb l’educació a Santa Coloma de Gramenet.
L’anunci de la previsió de tancament de dos grups de secundària a Santa Coloma de cara al proper curs escolar es va conèixer ahir en una reunió que mantenien la regidora d’Educació colomenca, Mireia Gonzàlez, i la directora de Serveis Territorials d’Ensenyament de Barcelona Comarques, Lluïsa Nicolau, per tractar un altre tema relacionat amb les obres de renovació de la cuina de l’escola Sagrada Família. La decisió anunciada per la representant de la Generalitat no ha contat amb l’opinió de la Taula Mixta de Planificació ni del propi Ajuntament, que en diverses ocasions, i també a través de les diverses mocions aprovades pels diferents grups polítics representats al Consistori en sessions del Ple municipal per a la defensa de l’educació pública, ha instat la Generalitat a reduir el nombre escolars per aula a Santa Coloma, situat actualment en 30 alumnes.
Les dades de què disposa la Generalitat per prendre la decisió esmentada no es corresponen amb les dades que disposa l’Ajuntament, i aquest vol manifestar el seu rebuig a la mesura adoptada pel Departament, per aquests arguments:
Segons les dades de què disposa l’Ajuntament i que han estat facilitades per serveis educatius del Departament d’Ensenyament, si es tanquen aquests dos grups, la ciutat només tindrà un espai de 24 vacants, que no són suficients per donar resposta a les demandes d’escolarització fora de termini que té la ciutat de manera històrica (a l’inici del curs 2015-16 es van rebre un total de 81 sol·licituds). L’Ajuntament reclama així que es pugui garantir l’escolarització a la zona de proximitat de l’alumnat de la ciutat i per poder fer això és necessari que es generin suficients vacants al llarg de la ciutat.
El tancament de grups de secundària provocarà que existeixin augments de ràtio per donar resposta a la manca de places, fet que no està d’acord amb la política educativa que defensa aquest Ajuntament.
Des de la regidoria d’Educació d’aquest Ajuntament es convocarà per a la setmana vinent una reunió extraordinària del Consell Escolar per valorar la situació que pot sorgir d’aquesta mesura anunciada per la Generalitat.