Aquest dilluns 23, al Centre de Recursos Juvenils Mas Fonollar, la regidora de Joventut, Laia Tordera, ha presentat diferents mesures per millorar l’accés al mercat laboral dels joves colomencs, així com noves iniciatives d’oci, formació i participació que es posen en marxa de manera imminent a Santa Coloma.
Aquestes mesures s’emmarquen en el Pla Local de Joventut, un document horitzó 2015-2018 per donar resposta a les necessitats de la població d’entre 15 i 29 anys, que ha estat realitzat amb la participació d’una vintena d’entitats i associacions de la ciutat, professionals que treballen amb joves, entre d’altres participants. L’aprovació inicial d’aquest document s’ha realitzat en la recent Junta de Govern Local.
A partir de una diagnosi inicial de la situació dels joves a Santa Coloma i les seves principals demandes, s’han establert quatre àmbits prioritaris d’actuació detallats al Pla Local de Juventut, que són la lluita contra l’atur dels joves; l’accés a la formació i informació; noves propostes d’oci i temps de lleure per als joves –una de les reivindicacions històriques d’aquest col·lectiu- ; i noves eines i canals per participar en les decisions i en la vida política de la ciutat. La regidora Laia Tordera ho resumia així, "Hem fet un seguit de propostes amb un objectiu clar, acostar-nos als joves per saber què volen i què senten. Hem d'establir vies de comunicació amb ells per aconseguir que es sentin escoltats i s'identifiquin amb la ciutat".
Mesures per combatre l’atur
L’Ajuntament posa en marxa dos projectes per fomentar l’ocupació entre el col·lectiu dels joves. Un d’ells és el projecte “Garantia Juvenil” que, a través de fons de la Unió Europea i del Ministeri de Treball, s’implementarà a Santa Coloma, per garantir que els joves menors de 25 anys rebin en quatre mesos màxim una oferta de treball, d’educació contínua o pràctiques després d’acabar l’educació formal o de quedar en situació d’atur. Aquest servei s’oferirà des de les oficines de Grameimpuls i des del Centre de Recursos Juvenils Mas Fonollar – amb la col·laboració d’Europa Jove i l’entitat Mundus.
També es posa en marxa el servei “Joves NIC”, amb dos objectius; per una banda, ajudar a l’accés dels joves al món laboral i alhora facilitar la informació de totes aquelles iniciatives i recursos adreçats als joves que es posen en marxa i/ofereix la ciutat. Així, està previst contractar a quatre joves estudiants dels instituts que esdevindran informadors en els propis centres, sota la supervisió d’un encarregat del projecte d’edat adulta. Ja s’ha rebut 80 sol·licituds de joves dels centres de secundària per accedir-hi. En una segona fase es contractarà quatre estudiants més perquè hi hagi en total vuit informadors contractats, un/a informador/a per institut.
El projecte “Joves NIC” suposa l’evolució del programa PIDCES, que l’Ajuntament tenia en marxa fins ara amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, i que ha garantit la presència als instituts de secundària d’un informador i d’un dinamitzador juvenil.
Millorar l’accés a la formació i a la informació
L’Ajuntament també posa en marxa mesures perquè els joves tinguin més eines d’accés a la formació, per a poder preparar millors els exàmens i alhora podem oferir opcions formatives a aquells joves que hagin abandonat els itineraris de formació reglada. Així, des de dilluns 30 de març s’amplia l’horari d’obertura del Centre de Recursos Juvenils Mas Fonollar, també als matins, de 10 a 14 hs. Actualment aquest equipament municipal funciona de 16.30 a 21:00 h i ofereix una sala d’estudis i d’informàtica amb accés a Wifi, a més de tot un ventall d’activitats programades i serveis d’informació als joves. L’apertura als matins es realitza sense despesa addicional per a l’Ajuntament –més enllà de la despesa de llum etc.- a partir de la signatura del conveni amb l’entitat Mundus, que treballa amb beques europees i proveirà d’informadors a l’equipament.
Més canals de participació en les decisions de ciutat
Els joves continuen demanant als governants tenir una incidència real sobre les accions de joventut desplegades per l’Ajuntament. En aquest sentit, per donar resposta a aquesta demanda, l’Ajuntament posa en marxa el Projecte GPS, que engloba un conjunt d’actuacions per fomentar la participació, el compromís social i el lideratge en aquest col·lectiu. Hi destaquen, entre d’altres, sessions formatives per treballar conceptes, habilitats i competències per al desenvolupament d’una ciutadania activa i participativa; i la creació d’un òrgan participatiu i consultiu format per joves que interlocutarà de manera regular amb l’estament polític amb reunions periòdiques. El projecte GPS es duu a terme amb la col·laboració de l’entitat Educere.
Santako Jove Party, nou esdeveniment de ciutat
Una altra de les peticions més persistents per part del públic juvenil és ampliar l’oferta d’oci atractiva a la ciutat, més propostes lúdiques que els convidin a quedar-se a Santa Coloma. En aquest àmbit, el proper 26 de juliol se celebrarà un nou esdeveniment anual denominat “Santako Jove Party”, al Parc de Can Zam, dedicat als colomencs i les colomenques que acompleixen 18 anys, i que alhora estarà oberta a tots els joves de la ciutat. Com a plat fort hi haurà la festa “TOUR 40”, de la cadena Los 40 Principales”.
Aquesta acció, destinada a augmentar l’oferta d’oci per als joves i a fomentar el sentit de pertinença a la ciutat i al col·lectiu, es complementarà amb el lliurament d’unes samarretes commemoratives a tots els colomencs i colomenques que compleixin la majoria d’edat.
Per altra banda, durant aquest any s’enllestirà en projecte del nou Skate Park, que ha estat dissenyat amb les aportacions dels colomencs i colomenques practicants dels esports “free-style”. El projecte denominat “Santa Coloma SK8” va sorgir com a resposta a les demandes dels joves practicants d’aquesta disciplina. Aquest procés participatiu culminarà amb la implementació d’un complex de pistes a la zona del parc de Can Zam.