L'Ajuntament implantarà la moneda digital local durant el 2016

Es realitzarà un procés participatiu amb la ciutadania i associacions de comerciants per decidir el nom de la moneda digital local.

Santa Coloma de Gramenet, a 3 de juliol de 2015.- Avui divendres 3 de juliol, s’ha signat el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i Ubiquat Technologies, S.L., per posar en marxa un innovador sistema de pagament digital i social a la ciutat o de moneda digital d’àmbit local. Aquesta moneda es canalitzarà amb la creació d’un Circuit de Comerç Social (CCS) -o xarxa dels comerços, les empreses, les entitats i la ciutadania que s’adhereixin de manera voluntària-, que operarà amb aquest sistema de pagament digital basat en una plataforma d’internet i de dispositius mòbils (APP i SMS). Aquesta iniciativa s’emmarca en el Projecte europeu Digipay4Groth del que forma part l’Ajuntament d’aquesta ciutat.

En la signatura del conveni han estat presents l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; el tinent d’alcalde de Comerç, Esteve Serrano i la regidora adjunta en aquest àmbit, Ana Belén Moreno, i el representant de Ubiquat Technologies, S.L., Jaume Catarineu, així com els presidents de les entitats de comerciants de la cuitat – Fondo Comerç, l’Agrupació del Comerç i la Indústria i l’ Associació Colomenca d'Oci i Restauració (ACOR), a més de representants de la Universitat Pompeu Fabra.

L’alcaldessa de Santa Coloma ha destacat els avantatges d’aquesta innovadora iniciativa, corroborats amb experiències semblants com la de la ciutat anglesa de Bristol –on està implantada la Bristol Pound-. Per una banda, el sistema de pagament digital o moneda local, ha dit Núria Parlon, “suposa un estímul per al comerç i les empreses colomenques perquè s’afavorirà una major circulació de diners dins la ciutat, a través d’un Circuit de Comerç Social que es crearà, al que podran adherir-se de manera voluntària els treballadors i treballadores de l’Ajuntament, les entitats ciutadanes, els comerços i la ciutadania en general”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha mencionat que aquest tipus d’iniciatives “fomenten un fort sentiment de pertinença a la pròpia ciutat i de comunitat, que incideix de manera positiva en l’economia i el progrés local”.

L’alcaldessa també ha anunciat que es farà a la ciutat un procés participatiu obert a tota la ciutadania i els comerciants per definir el nom, la denominació, de la nova moneda digital local.

Funcionament de la moneda digital local


D’una banda, l’Ajuntament pagarà als treballadors i treballadores municipals que ho demanin de forma voluntària, un màxim d’un 30 % de seu sou en moneda digital local, segons està legalment estipulat en un informe facilitat per la Universitat Pompeu Fabra per a aquest projecte. D’altra banda, les subvencions a entitats i associacions de la ciutat es podran canalitzar a través d’aquest nou sistema de pagament digital, també sempre de manera voluntària per part de les entitats. El pagament de tributs a l’Ajuntament també es podrà fer amb moneda digital, entre altres conceptes. Alhora la ciutadania podrà canviar euros per moneda digital.

En aquest sentit, l’Ajuntament colomenc serà el primer de tot l’Estat en canalitzar la despesa pública a través d’aquesta xarxa de comerç social, utilitzant aquest nou sistema de pagament digital. A nivell europeu hi ha l’experiència de Bristol amb el mateix software que s’utilitzarà a Santa Coloma. El sistema de pagament es farà amb una plataforma de software especialitzat que opera amb una base tecnològica composada per tres canals de pagament, una pàgina web i la tecnologia mòbil (SMS i APP).

Actualment hi ha 4.000 casos de monedes locals al món –entre ells el de RES de Girona i el Puma de Sevilla, però cadascun té les seves particularitats. En el cas de l’Ajuntament de Santa Coloma, la diferència és que, ha dit l’alcaldessa, “el nostre sistema té un component tecnològic que no tenen les altres monedes locals i , sobretot, som pioners en la canalització de despesa pública a través d’aquest innovador sistema, que implantarem en el 2016 a Santa Coloma”.

Projecte europeu Digipay4Growth

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet està integrat en un consorci europeu per al Projecte Digipay4Groth, d’àmbit internacional, que s’encarrega de coordinar plans pilots amb aquest innovador sistema de pagament digital, al Regne Unit (Bristol), Itàlia (Sardenya) i Catalunya (Ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet i de Granollers i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà).

Per executar el projecte de la moneda digital, en el marc del Digipay4Groth, l’Ajuntament colomenc ha rebut una subvenció de la Comissió Europea (CE), de 132.028 Euros. En una segona fase s’estudiarà la possibilitat de posar en marxa préstec en moneda local.

Avantatges per als comerciants

Entre d’altres arguments econòmics avantatjosos, destaquen

  • Una major fidelització del consumidor   
  • Un increment substancial de la circulació del diner entre les empreses de la xarxa local: diverses experiències estudiades certifiquen que el diner circula fins a 6 vegades més a nivell local
  • Per als comerciants, l’augment de la liquiditat i amb això el manteniment, o creixement, de les seves empreses amb les implicacions que això tindria sobre l’ocupació

Avantatges per als consumidors

  • Per als consumidors hi haurà estímuls que vinguin de la banda de la demanda (per exemple bonificacions sobre els saldos, podria ser una possibilitat), però també de l’oferta, doncs les empreses de la xarxa poden establir, de forma individual i/o col·lectiva, estímuls de diferent índole per als consumidors que paguin a través del sistema
  • Es pot aprofitar aquí per a fomentar la generació de sinergies amb les targetes de fidelització en funcionament a la ciutat.
  • L’altre “avantatge” és més de caire “sentimental”, el “Sóc de Santa Coloma, Compro a Santa Coloma”. És aquest darrer un argument clar per als treballadors municipals, per exemple.


Més informació a www.gramenet.cat

Per a més informació i/o contactes:

Servei de Comunicació
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
(Dori Morillo/Ana Belén Pérez)
comunicacio@gramenet.cat
premsa.comunicacio@gramenet.cat