L’Ajuntament endega ‘Jo m’implico’, un programa amb 50 accions innovadores per a la implicació ciutadana en el Pla d’acció municipal

S’ha contractat a cinc estudiants en pràctiques –‘els Caçadors de propostes’- que intervindran en la recollida d’opinions de la ciutadania.

Imatge al Skate Park de Can Zam, on apareix al mig l’alcaldessa Núria Parlon donant publicitat a l’eslògan “Jo m’implico”, amb part de l’equip que impulsa el procés de participació del PAM i alguns dels joves “caçadors de propostes”

Santa Coloma de Gramenet, 20 de gener de 2016- L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat aquest matí el procés participatiu, que avui comença, per definir amb la ciutadania el nou Pla d’Acció Municipal (PAM). Amb el lema ‘Jo m’implico amb Santa Coloma’, s’han previst 50 accions innovadores, a executar de gener a març d’enguany, que tenen l’objectiu d’aconseguir la implicació ciutadana, sobretot d’aquelles persones que habitualment no hi participen ni donen la seva opinió sobre les millores que necessita la ciutat per afavorir la qualitat de vida dels colomencs i les colomenques. El PAM  “serà el full de ruta i alhora un compromís amb els colomencs i les colomenques, on es detallaran les accions i projectes que ha d’executar l’equip municipal de govern en el període 2016-2019 i que han de donar resposta a les demandes i prioritats dels veïns i les veïnes”, ha recordat l’alcaldessa durant la presentació.

Les 50 accions estan dividides en quatre blocs temàtics del PAM, que giren al voltant de conceptes prioritaris i necessitats de ciutat sobre els quals es demanarà l’opinió de la ciutadania. Aquests blocs-eixos temàtics són: Ciutat en moviment; Ciutat oberta i solidària; Ciutat per viure i conviure; Ciutat de les persones i Ciutat del futur (veure dossier adjunt complementari).

Aquest tarda, a les 18.30h a la Biblioteca Singuerlín, tindrà lloc el tret de sortida del procés de participació del PAM –i primera de les accions previstes- amb la presentació a la ciutadania de la Guia fàcil del Reglament municipal de participació ciutadana i govern obert, a càrrec de l’alcaldessa.

Una ruta pel ‘PAM que tu has fer’
Per presentar part de les 50 accions del procés de participació del PAM, l’alcaldessa ha realitzat un recorregut en microbús amb representants dels mitjans de comunicació per alguns dels espais significatius de Santa Coloma que han estat transformats o creats per l’Ajuntament als darrers anys, a proposta de la ciutadania. Primer s’ha pogut visitar l’hort urbà municipals del carrer d’Enric Granados, un exemple de projecte social realitzat amb el PAM 2011-2015 on s’ha prioritzat l’impacte de l’acció en les persones –aturats, jubilats i col·lectius vulnerables- i que ha significat la recuperació paisatgística de més de 2.300 m2 d’espais urbans en desús en tres punts de la ciutat.

En aquest lloc, s’ha presentat una de les accions innovadores previstes al procés de participació del nou PAM, l’anomenada “Posa’t en la pell del altres” i que pertany al bloc temàtic ‘Ciutat de les persones’. Es tracta d’un taller perquè la ciutadania visqui en pròpia pell les dificultats a les que s’enfronten les persones amb mobilitat reduïda –les barreres arquitectòniques- i que proposin mesures per solucionar-les.
El següent espai visitat ha estat el nou Skate Park de Can Zam, que serà inaugurat el diumenge 14 de febrer. Aquest espai de recent creació ha estat dissenyat amb la col•laboració dels propis skaters i seguint un exitós procés de participació amb els propis usuaris. Precisament aquests dos espais –els horts urbans i el nou Skate Park- entre altres, també estan inclosos en una altra de les accions innovadores de participació previstes, anomenada “El PAM que tu has fer”. L’objectiu és que la població vegi in situ, a través d’un recorregut en mini-bus, que amb la seva participació es fan realitat projectes de millora de la ciutat.

Cinc joves “els Caçadors de propostes”
Un dels objectius del procés participatiu 20166-2019 és arribar a diferents col•lectius de la ciutat, inclosos els joves. Precisament una de les mesures de participació prevista és, com ha informat l’alcaldessa, la contractació de cinc estudiants en pràctiques, que es convertiran en “els Caçadors de propostes” i que formaran part de l’organització de les activitats participatives i alhora recolliran les propostes i opinions de la ciutadania. En aquest sentit, l’Ajuntament ha posat en marxa cinc beques remunerades per a cinc joves que estudien o viuen a Santa Coloma, “i que des d’avui formen part i podran viure, des de dins, un dels moments participatius més importants del mandat, amb el que ens ajudaran a pensar la Santa Coloma del futur”, ha destacat l’alcaldessa. .“Es evident –ha dit també Núria Parlon- que Santa Coloma té moltes potencialitats i amb el procés participatiu del PAM volem posar-les en valor, i que qualsevol persona se senti engrescada a implicar-se en la millora de la ciutat”.

El passaport del PAM i els “Creadors de cuina”
Un altre dels objectius de les accions de participació del nou PAM és que tinguin una vessant lúdica, per atreure tot tipus de públic, inclòs el familiar, i alhora les accions siguin un motiu més de convivència ciutadana. En aquest sentit, l’alcaldessa ha explicat que el programa d’activitats està publicat en forma de llibret o “passaport” amb el que es convidarà la ciutadania a un petit joc per fomentar-hi la implicació. La idea és que cada cop que un/a ciutadà/na assisteixi  a una de les activitats programades al “Passaport PAM” rebi un segell acreditant aquesta participació. Al final del programa d’activitats, la persona que tingui més segells tindrà dret a participar en l’activitat “Creadors de cuina que consistirà en dues trobades gastronòmiques que inclouran una xerrada amb xefs de la ciutat i sopars per a dues persones als restaurants Lluerna (una estrella Michelin) i Ca n’Armengol (amb distinció Bio Gourmand).

El recorregut amb l’alcaldessa ha finalitzat a la plaça de la Vila, on estava instal•lat “El punt mòbil del PAM”, un estand per a la recollida d’opinions al carrer que s’instal•larà a diferents punts de concurrència ciutadana, entre gener i març, com són els mercats municipals, places públiques i llocs de pas significatius. La idea és que els ciutadans i les ciutadanes puguin donar la seva opinió i suggereixes a través de l’enquesta del PAM, ja sigui en paper o via telemàtica, en el mateix estand. “el punt mòbil del PAM” estarà atès per personal de l’Ajuntament i rebrà puntualment les visites de l’alcaldessa i de regidors i regidores. També com a mesura de suport, l’alcaldessa ha fet un ban amb una “crida a la participació i implicació ciutadana per progressar en la ciutat oberta, amb futur i per a les persones, la Santa Coloma que es mereixen els colomencs i les colomenques”.

Primeres accions de participació

Avui 20 de gener, a la Biblioteca Singuerlín, es donarà el tret de sortida del procés de participació del PAM amb la presentació de la Guia fàcil del Reglament municipal de participació ciutadana i govern obert, a càrrec de l’alcaldessa. Aquesta guia, amb el Reglament adoptat l’any passat, conté un seguit d’instruments per a fomentar la transparència i la implicació ciutadana, individualment i a través de la participació organitzada.

El dissabte 23 (de 10.30 a 14.00, amb inici a l’oficina de l’OIAC) se farà l’activitat “El PAM que tu has fet”, que consisteix en un recorregut en microbús per punts significatius de la transformació de la ciutat en els darrers anys. L’alcaldessa i regidors i regidores participaran en aquesta activitat informant les persones participants en cada punt. Les places estan limitades en funció de la capacitat del vehicle. L’activitat és gratuïta però cal reservar plaça al telèfon 93 462 40 57 (de 9.00 a 14.00).

El dilluns 25 de gener, a l’entorn del Mercat Sagarra s’inicia l’activitat “PAM i comerç” i la “Ruta del petit comerç”, que es farà als mercats i “mercadillos” de la ciutat fins al mes de març. Hi haurà visites porta a porta o taulell a taulell dels regidors i regidores de l’Ajuntament per parlar amb les persones responsables dels establiments i recollir les seves propostes i les de les persones consumidores.

“El PAM als barris” començarà el 27 de gener al districte dos (barris Llatí i Riera Alta). Aquesta activitat contempla diverses sessions de debats als sis districtes, amb veïns i veïnes, per recollir les seves propostes. Hi col•laboren les associacions de veïns i la Federació d’Associacions de Veïns de Santa Coloma (FAVGRAM).

El divendres 29 de gener (19.00) a la Biblioteca Can Peixauet, hi haurà una sessió de treball amb representants de les entitats esportives, dins l’activitat “PAM i esport”, per debatre aspectes que tenen a veure amb la pràctica de l’esport en aquesta ciutat.

Més informació i el programa complert d’activitats les teniu al web municipal: www.gramenet.cat.

El procés participatiu continuarà fins el 8 d’abril, dada en la què previst realitzar un Fòrum ciutadà de cloenda, a la sala de plens de l’Ajuntament.

Per a contactes:
Servei de Comunicació
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
(Dori Morillo/Ana Belén Pérez
comunicacio@gramenet.cat
morilloga@gramenet.cat