L’Ajuntament dona suport a les famílies desallotjades del carrer Pirineus oferint-los un projecte de rehabilitació assequible i segur

L’import de la rehabilitació suposa una reducció respecte de la inicial del Consorci Metropolità de l’Habitatge de gairebé 60.000 euros per família afectada.

La trentena de famílies que van ser desallotjades per risc d’ensorrament al carrer Pirineus, 9-11 de Santa Coloma de Gramenet el febrer del 2024, (29 habitatges més 2 locals) van rebre ahir un segon projecte de rehabilitació d’un import mitjà per habitatge afectat d’uns 15.357,19 euros. L’import suposa, de mitjana, la reducció en uns 60.000 euros en relació amb la primera alternativa de reforma encarregada al Consorci Metropolità de l’Habitatge, que arribava als 2,2 milions euros, amb una repercussió mitjana per habitatge de 71.645,04 euros en el supòsit més baix.
 
Aquest nou projecte presentat per l’Ajuntament a les persones afectades i encarregat pel mateix consistori per tal de donar una solució viable davant la preocupació dels veïns i veïnes desallotjats, proposa un seguit d’actuacions imprescindibles per garantir la seguretat dels habitatges, sense projectar reformes que vagin més enllà dels mínims per a una rehabilitació i conservació que garanteixi la seguretat estructural de l’edifici.
 
L’alcaldessa, Mireia González, afirma que “des que van haver d'abandonar casa seva hem treballat en dues qüestions fonamentals: assegurar una solució habitacional temporal i donar suport a trobar una solució assumible. El primer projecte presentat incloïa en diferents supòsits solucions integrals i de millora d'eficiència energètica de l'edifici”.  Les millores en eficiència energètica són obligatòries per poder optar als ajuts de fons europeus, com els NextGenerationUE. González recorda que “en el primer escenari el cost per família era pràcticament inassumible. Vam adquirir el compromís amb veïns i veïnes de continuar treballant en un projecte més assequible i ho hem complert. S'han prioritzat les actuacions necessàries per assegurar l'habitabilitat i que puguin tornar als seus habitatges amb garanties”.
 
Des dels serveis municipals es recorda que la comunitat hauria en un futur de continuar fent millores i assegurar un manteniment adequat de l'edifici. L’Àrea d’Urbanisme estudia l’encaix del projecte en el sistema de les ACR's (Àrees de Conservació i Rehabilitació) desenvolupat en altres edificis de la ciutat on la comunitat encarrega la rehabilitació amb la signatura d’un conveni en què l’Ajuntament exerceix d’agent promotor i finançador, encarrega el projecte, executa les obres i repercuteix el seu cost sobre les persones propietàries mitjançant quotes de rehabilitació.
 
L'habitatge, i en concret les polítiques públiques orientades a la rehabilitació, ha de ser prioritari per a les administracions competents. El repte que compartim els municipis, especialment de l’Àrea Metropolitana, és enorme. En aquest sentit, Santa Coloma té molt a aportar, ja que ha estat pionera en els models de col·laboració publicoprivats, com les ACR” assegura l’alcaldessa, Mireia González.