L’Ajuntament crida a protegir l’entorn natural de Santa Coloma amb motiu del Dia del Medi Ambient

Aquest divendres 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient.

Des de fa anys, a Santa Coloma de Gramenet, aquesta jornada ha sigut una festa per conscienciar la ciutadania dels valors ambientals i l’ecologia. Una activitat que, aquest any, no es pot dur a terme per la situació d’emergència sanitària. Tanmateix, des dels mitjans de comunicació municipals es vol aprofitar l’efemèride per recordar la tasca que s’està fent des de l’Ajuntament per la protecció de la biodiversitat; la cura dels espais verds; la promoció de la mobilitat sostenible amb transport públic, a peu o en mitjans no contaminants; l'aposta per l'eficiència energètica en edificis i infraestructures municipals; la cultura del reciclatge, i la reducció de residus.

Aquesta és una ciutat densa. En un terme de 7 km2 i un continu urbà on viuen més de 120.000 persones, hi ha una important xarxa d’infraestructures viàries que l’apropa a altres ciutats de l’entorn metropolità. És, alhora, una ciutat que prioritza la mobilitat sostenible, i aquests dies de confinament ho ha estat d’una manera més intensa desenvolupant el Pla de Salut i Mobilitat. L’impuls de la bicicleta com a medi de transport, l’aposta decidida pels barris de vianants, el transport públic i la millora de la qualitat de l’aire són trets característics d’aquests dies i es desenvoluparan al llarg dels propers anys. Santa Coloma és una ciutat privilegiada pel que fa al patrimoni natural. Els seus espais naturals són un gran atractiu per a gaudir a l’aire lliure i conèixer la biodiversitat del territori. Més del 28% de la superfície del terme és d’espais naturals molt rellevants per a l’ecologia i el lleure. Les dues grans àrees que delimiten l’entorn natural són la Serralada de Marina i el riu Besòs. El manteniment de la biodiversitat d’aquests espais, i per extensió de la biodiversitat urbana, és una aposta ferma de l’Ajuntament.

La recuperació d’aquests espais de la degradació a la que van estar sotmesos a mitjans del segle passat ha estat una de les grans fites ambientals de la nostra ciutat. S’ha recuperat un paisatge natural que ha sabut entrelligar el creixement urbà amb la preservació de l'entorn natural. La millora i la protecció de la biodiversitat, la promoció dels programes educatius de sensibilització ambiental al centre Ecometròpoli o a l’Aula Ambiental de Can Zam Isabel Muñoz, la prevenció dels incendis forestals, la reforestació, la promoció de l’ús públic i el lleure sostenible són reptes a assolir per viure en una ciutat habitable, sostenible i saludable.