quest dimecres 19 de febrer, l’alcaldessa Núria Parlon ha presentat a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré un balanç de l’actuació dels Serveis Socials d’Atenció Domiciliària (SSAD) que presta l’Ajuntament. En els darrers mesos s'han hagut d'incrementar els serveis que s'ofereixen degut a l’augment de l’esperança de vida de la població i les conseqüències de la crisi econòmica.
L’Ajuntament, en matèria d’atenció domiciliària, desenvolupa quatre línies de treball: Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), Servei de teleassistència, Servei d’àpats a domicili i el Programa d’arranjaments d’habitatges.
Aquestes actuacions, s’han reforçat des d’octubre passat amb un Pla d’atenció a les persones vulnerables, pel qual l’Ajuntament ha contractat persones en situació d’atur; professionals de l’àmbit de la construcció i el manteniment d'habitatges, d’atenció sociosanitària i treball social i especialistes en gestió i suport administratiu.
L’alcaldessa Núria Parlon, durant l’acte, ha destacat que “les polítiques socials són la prioritat de l’equip de govern, per ajudar les famílies i les persones més vulnerables i amb més necessitats”. L’acte també ha comptat amb la presència del tinent d’alcalde de Benestar Social i Família, Raül Moreno, i del president del Consorci de Salut i Atenció Social de Catalunya, Manel Joaquim Ferré. L’Ajuntament ha signat recetment un conveni amb el Consorci per continuar col·laborant en la prestació del Servei d’Ajuda a Domicili.
Augment de l’atenció a domicili
A Santa Coloma hi ha 953 persones que són usuàries del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), la majoria de més de 65 anys, el que suposa el doble d’atencions respecte l’any 2009. Amb aquest servei s’atén a persones que, per motius físics, psíquics, socials o familiars, no poden realitzar les tasques habituals amb autonomia -cura personal, familiar i/o de la llar, etc-. Pel període bianual del 2014 i 2015 es preveu que es realitzaran 243.960 hores d’aquest servei i que la demanda anirà en augment.
D’altra banda, també en cinc anys s’han duplicat les persones usuàries del Servei de Teleassistència-Telealarma. Actualment un de cada deu colomencs majors de 65 anys -2.300 persones- disposen d’alarma telefònica a les llars, connectada a un equip mòbil d’assistència social i sanitària, que es desplaça de manera immediata al domicili en cas d’emergència.
També, el Servei d’àpats a domicili va proporcionar l’any passat regularment el dinar i el sopar -amb menús equilibrats i saludables- a 117 persones amb problemes de mobilitat o d’autonomia.
Darrere d’aquests serveis d’atenció social que presta l’Ajuntament hi treballa un equip humà format per 115 professionals (treballadors i treballadores familiars, auxiliars de geriatria, auxiliars de la llar, treballadores socials, etc). Per a ser usuari o usuària d’algun d’aquests serveis cal contactar amb el Telèfon d’Atenció a les Famílies (93 462 40 77), o bé desplaçar-se a les Oficines d’Atenció a les Famílies (ODAF), al passeig de Llorenç Serra, 40; en horari de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores i a les tardes, amb visita concertada, de dilluns a dijous, de 16.00 a 19.00 hores.