L'Ajuntament aconsella a la població davant l'onada de calor

Santa Coloma està en alerta vermella degut a les altes temperatures, per la qual cosa no es pot fer foc ni barbacoes a la zona de muntanya per risc d’incendi.

La nostra ciutat no és aliena als efectes de l'onada de calor que pateix Catalunya aquests dies. La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat aquest migdia la fase d'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de calor donades les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que indiquen que des d'avui 28 juny i fins a finals de setmana es preveu un augment significatiu de les temperatures a tot Catalunya, especialment a l'interior, amb temperatures durant més de tres dies per sobre de l'habitual en aquesta època.

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet informa a la població que la ciutat està en alerta vermella a causa d'aquestes altes temperatures, de manera que no es pot fer foc ni barbacoes a la zona de muntanya per risc d'incendi. També, no s'han d'aparcar vehicles a les zones d'accessos de la Font de l'Alzina i altres espais de la Serra de Marina. Es prega respecte a les senyalitzacions.

La DGPC ha recomanat als municipis que reforcin les mesures de prevenció pel que fa al risc d'incendi forestal ia la protecció dels elements més vulnerables (gent gran, nadons, malalts crònics, ...). De la mateixa manera la DGPC recomana a la ciutadania que s'informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures.

Un perill per a la salut

Quan les temperatures són anormalment altes, la calor excessiva pot ser un perill per a la salut. Les temperatures molt extremes i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi, entre altres) necessaris per a l'organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures tan elevades es perllonga, es pot patir un cop de calor, que és una situació que pot acabar sent greu.

Quins són els símptomes del cop de calor?

Hi ha alguns símptomes que ens poden alert

 • Temperatura molt alta
 • Mal de cap
 • Nàusees
 • Set intensa
 • Convulsions
 • Somnolència o pèrdua del coneixement

*Davant d'aquests símptomes, traslladeu la persona a un lloc més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la, venteu-la i aviseu urgentment els serveis emergències (112).

Què heu de fer en cas d'onada de calor?

Protegiu-vos del sol i de la calor:

 • A casa, controleu la temperatura
 • Al carrer, eviteu el sol directe
 • Limiteu l'activitat física durant les hores de més calor
 • Beveu força i vigileu l'alimentació
 • Ajudeu els altres. Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola

A més d'aquest consells, des de l'Ajuntament us recordem tot un seguit de recomanacions bàsiques per combate aquesta onada de calor, les podeu trobar clicant aquest enllaç.