La violència masclista, les discapacitats i la sida protagonitzen el ple de novembre

Aquest dimarts, dia 26, s’ha celebrat la sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament corresponent al mes de novembre, en el que s’han fet tres declaracions institucionals, consensuades pels quatre grups municipals (PSC, C’s, ECP i ERC), amb motiu de tres jornades de celebració internacional: el Dia per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones (25 N), el Dia de les Persones amb Discapacitat (3 de desembre) i el Dia de la Sida (1 de desembre). També, entre altres temes, destaquem que s’han aprovat les dates d’obertura d’establiments comercials en diumenge i dies festius per als anys 2020 i 2021.

El Ple s’ha adherit al manifest unitari del 25N que es va llegir el passat diumenge, 24 de novembre, a la plaça de la Vila, en l’acte central del programa ‘Satako no calla! Volem una ciutat lliure de violències masclistes!’, i també ahir dilluns, dia 25, coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones.

En el manifest es reconeix que encara avui es fa imprescindible seguir treballant conjuntament i coordinadament amb la implicació de totes les administracions i agents socials per a l'erradicació de totes les violències masclistes i la reparació de totes les afectades. També es dóna suport a la força, el coratge i la valentia de les dones, de les supervivents i de les que han estat assassinades, de les que han trencat el silenci i de les que lluiten dia a dia per fer-ho.

Dia de les Persones amb Discapacitat

El Ple també ha fet una declaració institucional coincidint amb el Dia Internacional i Europeu de les Persones amb Discapacitat, que se celebra el 3 de desembre. Al voltant de 1.000 milions de persones al món viuen amb alguna discapacitat, de  les quals més de meitat són dones, segons dades de l’ONU. Constitueixen la minoria més gran del món. A Espanya n’hi ha 3,8  milions (2007), i a Catalunya més de 582.000 (2018).

L’Ajuntament ha instat al Govern central i  a la Generalitat de Catalunya a incrementar les partides pressupostàries per poder atendre les necessitats de les persones amb discapacitat i/o trastorn mental i poder així garantir els seus drets. En especial, els drets dels nens i nenes a poder rebre una educació inclusiva.

També s’ha compromès a millorar la situació laboral de les persones amb discapacitat de la ciutat, a l’elaboració d’un mapa de recursos existents a Santa Coloma per a persones amb discapacitat, així com a continuar oferint  suport a la Taula sectorial d’entitats de persones amb discapacitat i a la Taula de salut mental i addiccions.

Dia Mundial de la Sida

Amb motiu de la commemoració l’1 de desembre del Dia Mundial de la Sida, el Ple municipal ha fet una declaració institucional per recordar a tothom que ha mort a causa d’aquesta malaltia, i per reiterar el seu compromís amb les persones afectades i la millora de la seva qualitat de vida. També ha volgut donar suport a les organitzacions socials o a les persones que des de les seves activitats professionals treballen per reduir o eliminar l'impacte d'aquesta epidèmia, i per garantir els drets humans, el suport i l'atenció a les persones que viuen amb el VIH.

Segons les darreres dades publicades per ONUSIDA, 37,9 milions de persones vivien amb el VIH a tot el món el 2018, de les quals 23,4 milions tenien accés a la teràpia antiretrovírica. Durant aquest mateix any es van produir 1,7 milions de nous contagis, i 770.000 persones van morir a causa de malalties relacionades.

Obertura de comerços en festius

La Generalitat de Catalunya ha establert el calendari d'obertura dels establiments comercials en diumenge i dies festius per al 2020 i 2021, i ha previst que els ajuntaments puguin substituir fins a dues dates del calendari per qualsevol diumenge o dia festiu, així com afegir dues dates més a les vuit aprovades; en aquest sentit, el Ple ha aprovat la proposta de calendari d’obertura d’establiments comercials a Santa Coloma de Gramenet en diumenge i dies festius per als anys esmentats, que és aquesta:

2020: 5 i 12 de gener, 5 de juliol, 15 d’agost, 12 d’octubre i 6, 13 i 20 de desembre.

Dies addicionals: 24 de setembre i 8 de desembre

2021: 3 i 10 de gener, 4 de juliol, 1 i 28 de novembre, i 6, 8 i 19 de desembre.

Dies addicionals: 24 de setembre i 12 d’octubre

Assessoria per a les polítiques d’igualtat i el programa Ciutat Universitària

El Ple ha nomenat a Joan Carles Mas Bassa com a assessor-comissionat de l’Alcaldia per a les Polítiques Europees, l’Acció Estratègica i l’impuls de Santa Coloma com a Ciutat Universitària, a Carmen Arana Romero com a assessora-comissionada de l’Alcaldia per a l’impuls de les Polítiques de Discapacitat, i a Diego Arroyo Bote com a assessor-comissionat de l’Alcaldia per a l’impuls del Programa Ciutat Universitària.

La col·laboració d’aquestes persones serà totalment altruista i solidària, ja que no es basa en una relació laboral o funcionarial, ni està subjecta a cap retribució ni dret d’assistència.

Mocions:

Moció PAHV Santa Coloma 'Por la defensa de la vivienda' aprovada per unanimitat.