La seguretat a Santa Coloma és avui deu punts millor que la de l'àrea metropolitana

La coordinació dels cossos de seguretat és la base dels resultats positius dels últims anys. La col·laboració ciutadana en la denúncia dels fets delictius és fonamental.

Santa Coloma de Gramenet és actualment una de les ciutats que es considera més segures de l'àrea metropolitana barcelonina. En comparació amb els municipis de més de trenta mil habitants que formen aquesta àrea, Santa Coloma és deu punts més segura per als seus habitants. Així es desprèn de les xifres comparatives de l'últim estudi anual sobre la gestió i prestació de serveis municipals que porta a terme la Diputació de Barcelona. El treball coordinat i la cooperació entre les diferents forces de seguretat que treballen a la nostra ciutat (Mossos d'Esquadra, Cos Nacional de Policia i Policia Local) són la base que possibilita que les xifres siguin raonablement baixes pel que fa a delinqüència o accidentalitat.

Els cercles de comparació intermunicipal de la Diputació informen que Santa Coloma té un índex de 47,2 delictes per cada mil habitants, quan la mitjana dels municipis de més de trenta mil habitants de l'àrea metropolitana se situa en 58,1. Entre els anys 2014 i 2015 l'índex de delictes ha disminuït a la nostra ciutat 3,79 punts, i la majoria dels fets denunciats són furts o robatoris qualificats d'escassa consideració per no registrar-danys a persones.

Tot i les dades positives sobre la seguretat a la ciutat, la Policia Local recorda a la població que s'ha de seguir adoptant els consells bàsics d'autoprotecció i sentit comú per evitar en la mesura del possible ser víctimes d'un delicte o d'un accident. Pel que fa a aquests últims, Santa Coloma registra 4,3 accidents de trànsit o persones a la via pública per cada mil habitants. També aquesta xifra és positiva per a la nostra ciutat, si es compara amb l'índex d'accidentalitat dels municipis veïns de més de trenta mil habitants, que se situa en una mitjana de 6,5 accidents

Policia Local de Santa Coloma


La Policia Local va atendre l'any passat 11.482 trucades al telèfon 092. La majoria dels requeriments dels veïns i veïnes de Santa Coloma de Gramenet estan relacionats amb les molèsties originades per locals públics o per petits conflictes entre particulars. Un total de 650 d'aquestes trucades van derivar en serveis humanitaris a malalts, ferits o persones perdudes.

La col·laboració ciutadana continua sent bàsica per mantenir la seguretat col·lectiva. És fonamental realitzar la denúncia de qualsevol fet delictiu perquè les forces de seguretat puguin actuar en conseqüència. L'any passat es van realitzar 474 confiscacions de droga en diversos punts de la ciutat. La Policia Local, individualment o en operatius conjunts amb altres forces policials, realitza una vigilància especial sobre el consum de drogues o la tinença d'armes a la via pública.

Al 2015, la Policia Local va realitzar 167 visites a obres, tallers de confecció i locals on s'exerceixen activitats econòmiques. Aquestes intervencions, motivades principalment per demandes veïnals per sorolls i molèsties, consisteixen en inspeccions completes en què participen inspectors de treball i de seguretat social per a comprovar les mesures de protecció de les persones que treballen en els locals i que es compleixi la legislació al respecte .

En la seva tasca d'educació en el civisme, la Policia Local realitza des de fa vint anys cursos d'educació viària a les escoles de la ciutat. L'objectiu, que en el present curs escolar rebran uns 15.000 escolars, és ensenyar als més joves les nocions bàsiques perquè contribueixin a una mobilitat sostenible i segura i utilitzin de manera responsable els espais públics.

El 18 de febrer, dins de la celebració anual que realitza l'Associació de paradistes de Santa Coloma, la Policia Local va rebre d'aquest col·lectiu un reconeixement per la seva tasca de policia de proximitat, que ha permès la contenció dels furts i el control del « top manta »en els mercats que se celebren els dilluns, dijous i dissabtes a l'entorn dels tres mercats municipals.

La Policia Local ha obert recentment una pàgina de Facebook per informar amb rapidesa i ampliar la seva relació de proximitat amb la ciutadania.

MOSSOS D’ESQUADRA

C. de Cervantes, 7-9

Emergències: telèfon 112

POLICIA LOCAL
—C. de Sant Jordi, 40
—Av. dels Banús, 97

Emergències: telèfon 092