"La sang ens uneix"

La Marató de donació de sang de Santa Coloma vol aconseguir un nou rècord de participació el dissabte 19 a la Biblioteca Central. L’objectiu és superar les 300 donacions aquest dia.

El pròxim 19 d’octubre, de 10.00 a 21.00 hores, se celebra la 3a edició de la Marató de Santa Coloma de Gramenet a la Biblioteca Central, als jardins de Can Sisteré. La campanya l’organitza el Banc de Sang i Teixits (BST), l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i l’Associació de Donants de Sang del Barcelonès Nord.

Santa Coloma de Gramenet torna a acollir una Marató de donació de sang, enguany amb l’objectiu d’aconseguir un nou rècord de donants, superant les 300 donacions d’anteriors convocatòries. 

Aquest any, a través de l’etiqueta #MSangGramenet es vol estendre la presència de la Marató a les xarxes socials, i així mobilitzar la societat Colomenca present a Twitter. 

La Marató vol convertir la donació de sang en una jornada festiva, per això s’engloba dintre de les Jornades per la Pau i la Cooperació 2013 on hi participen diferents entitats de Santa Coloma de Gramenet. A més diferents empreses, comerços i entitats de la ciutat col·laboren oferint un refrigeri especial a tots els donants.  

L’objectiu de la Marató és sensibilitzar sobre la importància de donar sang com un hàbit i aconseguir nous donants per estendre aquesta pràctica entre el màxim nombre de ciutadans. Cal tenir en compte que cada dia calen 1.000 donacions per atendre les necessitats dels malalts.

Donar sang, un hàbit cívic

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

  • Tenir més de 18 anys
  • Pesar 50 quilos o més
  • En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú. 
Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang. 

Les Maratons a Catalunya

Des de 2002, el BST organitza maratons de donació de sang per tot Catalunya. Cada any se’n fan unes 60. S’hi involucra tot el teixit associatiu i les institucions dels municipis amb l’objectiu d’afavorir la conscienciació de la necessitat de donar sang.

Les maratons volen fer viure l’hàbit de la donació de sang com una festa familiar i cívica, de compromís social. Gràcies a la mobilització, es poden duplicar o fins i tot triplicar les donacions recollides en una campanya habitual. Des de l’inici de les maratons, més de 110.000 persones s’han solidaritzat activament amb la donació de sang. 

Dades sobre la donació

  • Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia
  • La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers
  • De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma
  • Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.
  • Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Des del BST es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.

El Banc de Sang i Teixits

BST és l’empresa pública responsable de subministrar sang suficient i de qualitat per atendre totes les necessitats dels malalts de Catalunya. Per poder disposar de la sang necessària, el BST organitza campanyes de donació de sang per tot el territori. Cada setmana, organitza una mitjana de 60 campanyes de donació. A més, disposa de centres de donació als principals hospitals del país. L’any 2012 el BST va obtenir més de 275.000 donacions de sang.