La importància dels boscos, tema central d’una exposició a la plaça de la Vila

L’exposició “El bosc. Molt més que fusta”, organitzada per l’Obra Social “la Caixa” amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma, ha obert portes.

Fins l’onze de desembre, a la plaça de la Vila, podrem conèixer com funciona un arbre, les principals espècies arbòries de Catalunya i de l’estat Espanyol, entre d’altres aspectes, amb l’objectiu de prendre consciència sobre la importància per a la vida i per a l’ésser humà d’aquests ecosistemes terrestres amb més biodiversitat del món.

Aquest matí s'ha celebrat l'acte d'inauguració amb l'assistència de l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, el secretari general de la Fundació "la Caixa", Lluís Reverter, i d'altres representants del consistori, de l'Obra Social "la Caixa" i responsables de "la Caixa" a la zona. 

La mostra es divideix en quatre apartats bàsics amb plafons informatius, imatges i una selecció particular d’arbres. A partir dels quatre apartats podrem conèixer com s’organitza la vida a la terra al voltant dels arbres (“L’ecosistema bosc”), la seva importància i funcionament (“L’arbre”), la riquesa dels boscos a l’estat Espanyol i a Catalunya (“Els boscos a Espanya”); també podrem veure com afecta l’influència de l’ésser humà en els boscos i els riscos als que ens enfrontem si no fem una gestió i conservació sostenibles (“Bosc i ésser humà”).

“El bosc. Molt més que Fusta” es podrà visitar de dilluns a diumenge, de 10 a 14 h i de 17 a 21 (fins 11 de desembre), i amb visites guiades els dissabtes a les 18 h i els diumenges a les 12 i a les 18 h. També està previst les visites de centres escolars amb cita prèvia al telèfon 902 906 666, en el marc del Programa d’Activitats Complementàries que té en marxa l’Ajuntament de Santa Coloma.

Santa Coloma en la defensa dels boscos

Actualment, l’estat Espanyol té una superfície arbrada de 14,7 milions d’hectàrees (ha) (147.322 km2) i 250 ha. (2,5 km2) pertanyen a Santa Coloma, l’equivalent a 250 camps de futbol. En concret, a la ciutat hi ha tres zones consolidades de bosc protegit –Bosc Llarg, Torrent de les Canyes i zona de boscos de Torribera. De les tasques de protecció i conservació se n’ocupa l’ajuntament de Santa Coloma, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Generalitat, a partir del Pla Especial de Protecció de la Serralada de Marina, compartit amb els municipis de Montcada, Badalona i Tiana.

En relació amb aquest Pla, el consistori té en marxa el Programa de Restauració d’Àrees Periurbanes amb el que, des de 1994, es treballa per a la recuperació i ordenació de la muntanya més propera a la zona urbana del municipi i que alhora ajuda a la inserció sociolaboral de persones en situació d’atur. Una de les seves prioritats és la protecció i millora les zones forestals colomenques a més de la prevenció d’incendis a Santa Coloma. Entre les actuacions realitzades destaca la creació del parc de La Bastida, del camí de Sant Jeroni de la Murtra, actuacions al Torrent de la Llevadora i al Torrent de les Bruixes, i la construcció del dipòsit de prevenció d’incendis municipals, entre d’altres innumerables actuacions per preservar o millorar el medi natural colomenc. En aquest sentit, l’ajuntament de Santa Coloma ha estat guardonat per Nacions Unides en diverses ocasions per les iniciatives contra el canvi climàtic i la sostenibilitat, entre les que destaquen els bons resultats d’aquest programa.