La FITI aplega un miler de persones en una edició marcada per la qualitat i la reivindicació

Cinc companyies teatrals, formades per persones amb i sense discapacitat, han vertebrat la programació. Les formacions d’arts escèniques reivindiquen entrar amb normalitat als circuits comercials.

Aquest diumenge 18 es va clausurar la 9a edició de la Fira Internacional de Teatre Integratiu (FITI), que enguany ha tingut com a lema «L'art, territori d'igualtat» i, com a escenari, el Teatre Josep Maria de Sagarra de Santa Coloma de Gramenet.

Aquesta mostra de teatre i discapacitat, nascuda fa setze anys amb caràcter bianual i sota l'impuls de l'associació colomenca Alquimistes Teatre i de l'Ajuntament d’aquesta ciutat, ofereix la possibilitat a artistes amb diversitat funcional de mostrar nous llenguatges escènics a partir de les seves creacions. També, aporta a la ciutadania la possibilitat de descobrir la immensitat de la creativitat de les persones amb alguna discapacitat ja sigui intel·lectual, sensorial o física, i la riquesa de la integració de totes les diverses capacitats.

En aquesta 9a edició han participat cinc companyies. El tret de sortida va ser divendres al matí amb un espectacle per a centres d’educació secundària a càrrec de la companyia Sarau, de Barcelona, amb “Amor de Don Perlimpín con Belisa en su jardín”. La programació va continuar amb la formació Brots, de Barcelona, amb l’obra “Ella”. Un moment rellevant va ser dissabte amb l’estrena d’ “El Malalt Imaginari” per la companyia colomenca Alquimistes Teatre amb un Teatre Sagarra ple de gom a gom. Avui diumenge ha estat la darrera jornada amb la formació madrilenya Contando Hormigas i la seva obra “Las Visiones de Hildegard”, i El Trot Teatre, de Tarragona, amb “Evolució/Involució”.

Dins del marc de la FITI també s’ha celebrat una taula rodona amb persones relacionades amb el món teatral o de la diversitat funcional, tals com: Xavier Duacastilla, integrant del grup de dansa  “Liant la Troca”; Mireia Curtó,  tècnica del servei de promoció i suport de l'institut l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat;  Antonio Masegosa, director de la companyia BROTS i Pallapupas;  Antoni Fogué, ex-president de la Diputació de Barcelona i la directora de Bambú Teatre, Carla Torres. Totes les conclusions de la taula apuntaven a la reivindicació d’un art de qualitat accessible per a tothom i que s’integri amb normalitat als circuits comercials. Les veus van ser unànimes també en la necessitat de crear xarxes entre tots els agents implicats, tant des del món cultural com institucional i empresarial.

La tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Santa Coloma, Petra Jiménez, que ha seguit d’aprop la mostra, va destacar en la inauguració oficial que aquesta Fira és pionera a Catalunya en les arts escèniques i la diversitat funcional. Jiménez la va situar com un aspecte més de la lluita contra les desigualtats i el foment de la diversitat, així com també un dret de tota la ciutadania al gaudi de la cultura, tant des de la vessant creadora com de consumidora.
A més de Jiménez, han assistit a la FITI altres regidores i regidors del consistori, així com l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i el director de cinema José Luis Guerín.

La FITI veurà la seva 10a edició el 2017 amb el compromís de l’Ajuntament de Santa Coloma de seguir-li donant suport i enfortir-la com a plataforma consolidada de promoció a les arts escèniques accessibles per a tothom.