La ciutadania de Santa Coloma té una biblioteca a menys de 15 minuts de casa seva

Cada dia, una mitjana de 2.388 persones utilitzen els serveis bibliotecaris. Amb la reobertura de la Central, per primer cop els colomencs i colomenques poden gaudir de quatre biblioteques municipals.

Amb la reobertura de la Biblioteca Central la setmana passada, després d’unes obres de reparació que l’han tingut tancada durant sis mesos, i la inauguració de la Biblioteca del Fondo el passat 11 de setembre, s’ha completat la Xarxa de Biblioteques de Santa Coloma. Amb les de Can Peixauet i Singuerlín, la ciutat disposa de quatre equipaments ubicats en diferents punts del terme municipal destinats al foment de la lectura. Ara, per primera vegada, els veïns i les veïnes tenen una biblioteca pública en funcionament a menys de quinze minuts caminant des de casa seva. El coneixement que té la ciutadania d’aquests centres i el valor que els dóna queden reflectits en les xifres de visites i en el volum d’operacions de préstecs de llibres, en creixement any rere any.

Les biblioteques de Santa Coloma de Gramenet s’agrupen en la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, que està formada per més de 200 biblioteques i nou bibliobusos que treballen de manera coordinada.

Els quatre centres colomencs, que tenen un  fons documental de 219.523 volums, són visitats cada dia per 2.388 persones de mitjana. L’any 2014 hi van comptabilitzar 447.849 visites i 168.923 préstecs de documents.

La concepció com a espais dinàmics i oberts, on s’estimula la relació i l’intercanvi, ha fet que les biblioteques de la nostra ciutat vagin més enllà de l’objectiu inicial —el foment de la lectura— i, ara per ara, són veritables equipaments de caire social i cultural que programen actes de tot tipus.

Les quatre biblioteques ofereixen una àmplia i diversa oferta d’activitats per a tots els públics i totes les edats. Hi trobem clubs de conversa en anglès, xerrades de tota mena de temàtica, tallers de manualitats adreçats a famílies, cursos sobre les TIC, exposicions o tallers gastronòmics, per citar alguns exemples. Indubtablement, les biblioteques són també uns espais a disposició de les entitats, les associacions, els col·lectius i la ciutadania per reunir-s’hi.

Un bon exemple d’aquest ús social més recent són els 24 cursos d’iniciació a Internet que s’han impartit a la Biblioteca de Can Peixauet, on han assistit 623 persones; la projecció de 36 pel·lícules a la Biblioteca Singuerlín - Salvador Cabré, que han vist 2.964 espectadors, o el programa d’activitats «Cuines del món» que s’està preparant a la Biblioteca del Fondo.  L’any passat, 45.702 persones van assistir a alguna de les activitats organitzades en aquests equipaments publics.

Cada biblioteca ofereix un fons documental especialitzat diferent

Cada un dels equipaments proposa un fons especialitzat, que el converteix en un lloc de referència per a l’ampliació de coneixements: la Biblioteca Central té el Fons Joan Gomis, sobre solidaritat i cooperació; la Biblioteca Can Peixauet ofereix un fons sobre les llengües, que resulta un bon exemple de diversitat; la Biblioteca Singuerlín - Salvador Cabré esdevé Un punt idoni per a l’estudi del cinema d’autor, i la Biblioteca del Fondo s’ha especialitzat en cuines d’arreu del món.

Els horaris actuals de les biblioteques són aquests:

  • Biblioteca Central. De dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 h. De dilluns a divendres de 15.30 a 20.30 h.
  • Biblioteca Singuerlín - Salvador Cabré i Biblioteca del Fondo. Dilluns, dimarts i dijous de 15.30 a 20.30 h. Dimecres i divendres de 10.00 a 20.30 h. Dissabte de 10.00 a 14.00 h.
  • Biblioteca Can Peixauet. Dilluns, dimarts i dijous de 15.30 a 20.30 h. Dimarts i dijous de 10.00 a 20.30 h. Dissabtes de 10.00 a 14.00 h.