La campanya de Nadal prioritza la solidaritat veïnal i l’impuls al comerç local

En aquestes dates nadalenques s'uneixen a Santa Coloma actes i noves iniciatives per promoure el comerç de proximitat, i alhora es promou la recollida d’aliments i joguines per destinar-los a les famílies que més estan patint les conseqüències de la crisi econòmica en aquesta ciutat.

Aquest dimecres 3, l’alcaldessa Núria Parlon, acompanyada pels tinents d’alcalde de Comerç i Mercats, Esteve Serrano, i de Benestar Social i Famílies, Raül Moreno, ha presentat la campanya solidària i comercial de Nadal 2014-2015, on s’uneixen actes i noves iniciatives per promoure el comerç de proximitat en aquestes dates nadalenques. També s’inclou la recollida d’aliments i joguines per destinar-los a les famílies que més estan patint les conseqüències de la crisi econòmica en aquesta ciutat.

L’alcaldessa Núria Parlon ha dit que enguany, la campanya de Nadal “té un doble un doble objectiu, ja que vol donar suport al comerç i les associacions de comerciants i alhora tenir en compte a les famílies de la ciutat que més ho necessiten. Aquesta ciutat -ha afegit- sempre s’ha destacat pel seu esperit solidari amb els veïns i les veïnes més vulnerables i també per una profunda arrel colomenca”.

Amb el lema ‘Soc de Santa Coloma, Compro a Santa Coloma’, s’endega la campanya comercial amb un ampli programa d’activitats organitzades per l’Ajuntament, les entitats de comerciants de la ciutat i la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’escolars (FAMPA). L’objectiu és incentivar les compres i el consum a la ciutat per afavorir el comerç de proximitat. Per aconseguir-ho hi ha tres línies d’actuació; la primera és el suport de l’Ajuntament a les activitats que ofereixen les entitats de comerciants ACI-Tot a mà i Fondo Comerç, i les organitzades per la FAMPA. Enguany, una de les propostes destacades és una gimcana, el proper 13 de desembre, per les botigues adherides a la targeta d’aquesta federació –hi ha unes 6.000 famílies que disposen d’aquesta targeta.També funcionarà un trenet que recorrerà els carrers del centre, un caga-tió per als infants i rifes de nadal, activitats organitzades per l’ACI. Pel que fa a l’associació Fondo Comerç, aquesta organitza la Fira de Nadal a la plaça del Rellotge i altres activitats festives i lúdiques al barri del Fondo.

Cal recordar que recentment s’ha posat en marxa la Zona de prioritat per a vianants al centre de la ciutat amb l’objectiu d’afavorir el passeig i les compres. Alhora està previst, del 9 de desembre al 8 de gener (de 11 a 14 i de 17 a 21h) tancar el trànsit del carrer Major, Anselm Clavé i Sant Pere, perquè només puguin circular les persones.

Més il·luminació nadalenca que mai

La segona línia d’accions és la campanya institucional de l’Ajuntament, en la que destaca la cobertura del 30% del cost de la instal·lació dels llums de Nadal que s’han instal·lat a 42 punts de la ciutat i també l’abonament de la totalitat d’aquest consum; enguany hi ha més carrers il·luminats i alguns d’ells gaudeixen per primer cop d’il·luminació nadalenca. En aquest apartat també destaca la promoció de descomptes en el tiquets dels pàrquings municipals per a la clientela dels establiments locals. Així mateix, s’han editat fulletons informatius per a la ciutadania i els comerciants, on es donen consells de cara a les rebaixes de gener i s’informa dels dies i horaris d’obertura d’establiments, entre d’altres. També per als emprenedors hi ha una campanya informativa sobre les subvencions que atorga l’Ajuntament a l’hora d’obrir un negoci –cobreix part o la totalitat de les taxes municipals en cas de noves activitats a Santa Coloma- i també de serveis que se’ls ofereix com el cercador de locals buits, entre d’altres (Més detalls a: www.gramecomerc.com).  

Com circulen els diners a la ciutat

Durant la roda de premsa s’han presentat els resultats d’un estudi innovador per saber com es desplacen els diners públics a Santa Coloma de Gramenet. Es tracta de l’estudi Multiplicador Local 3 (LM3), realitzat per l’Ajuntament amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i fons europeus, que constitueix la tercera línia d’actuació per incentivar el comerç de proximitat. Aquest estudi es basa en una innovadora metodologia britànica -a partir l’indicador anomenat LM3- per saber quants dels diners que l’Ajuntament atorga a les entitats locals i al personal municipal (sous) es gasta a la ciutat i quants diners es destinen fora de Santa Coloma. Segons l’estudi, en el cas de les entitats colomenques, el 29,12% dels diners que les entitats reben en subvencions es gasta a Santa Coloma i el 56,10% es desplaça fora de la ciutat.

Amb aquestes dades, l’Ajuntament està estudiant la possibilitat d’implantar un nou sistema de pagament digital propi a la ciutat o “moneda local”, el Digipay4Growth, que seria complementària a l’euro i inspirada en la ‘Bristol Pound’, la moneda pròpia instaurada en la ciutat de Bristol (Regne Unit). L’objectiu seria que el govern, les PIME’s i els consumidors colomencs poguessin realitzar despeses a través d’un sistema de pagament digital propi que estimulés el creixement econòmic i la creació d’ocupació a Santa Coloma (l’estudi es pot consultar a www.gramecomerc.com).

Recollida solidària d’aliments i joguines

Des de l’1 de desembre fins el 5 de gener està en marxa la campanya solidaria “el Nadal ens uneix”, de recollida de joguines i aliments organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració activa de la Creu Roja, de l’ACI-Tot a mà, Fondo Comerç, Marfil Santa Coloma i Basquet Draft Gramenet, entre d’altres entitats.
La recollida de joguines té l’objectiu de garantir que cap infant colomenc es quedi sense regal aquestes festes nadalenques. Per a realitzar donacions és imprescindible que siguin joguines noves, educatives, no sexistes ni bel·licistes, sostenibles i que fomentin el joc cooperatiu i col·lectiu. L’any passat es van recollir 2.500 joguines.
Les donacions d’aliments –sobretot llei i oli, els productes més demandats- es podran fer a escoles, instituts i llars d’infants de la ciutat, entre d’altres centres de la ciutat. Enguany hi participen el 80% de centres escolars de la ciutat. El darrer any es van recollir 5.700 quilograms d’aliments a la ciutat.
Cal recordar que l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet desenvolupa el Programa Municipal d’Aliments Solidaris amb la col·laboració de la Creu Roja del Barcelonès Nord. Des d’aquest Programa s’atenen a unes 2.400 persones (665 famílies), sota la supervisió dels equips municipals de serveis socials.
Enguany, hi haurà 53 punts de recollida d’aliments i/o joguines a Santa Coloma.