L’ Ajuntament signa un conveni amb ACI, ACOR i Fondo Comerç per millorar l’ocupació de joves

L’acord amb les associacions empresarials locals permet l’accés al mercat de treball de 160 joves, de 16 a 30 anys, a través dels programes subvencionats “Joves per l’ocupació” i "Fem Ocupació per a Joves".

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i les presidentes de l’Agrupació del Comerç i la Indústria (ACI), Laia Muñoz, i de Fondo Comerç, Teresa Castellví, i el president de l’Associació Colomenca d’Oci i Restauració (ACOR), Francisco Molina, han signat avui a la seu de Grameimpuls, amb la presència del president d’aquesta empresa municipal i tinent d’alcalde d’Ocupació, Carles Combarros, un conveni de col·laboració destinat a millorar la capacitat d’ocupació de joves de la ciutat (de 16 a 30 anys) en situació d’atur i per facilitar la seva  inserció al mercat de treball. 

Amb la signatura del conveni esmentat, es posaran en marxa els programes “Joves per l’ocupació” i “Fem Ocupació per a Joves”. En conjunt es pretén capacitar 160 persones a través de l’adquisició d’experiència professional mitjançant un contracte laboral,  la realització de pràctiques i la formació específica adaptada al seu lloc de treball.  Per la seva banda l’empresa que contracti els participants d’aquests programes es beneficiaran d’una subvenció per persona de 645,30€, equivalent al salari mínim interprofesional, durant 6 mesos, a més d’incentius fiscals i bonificacions en funció de la situació contractual d’aquest jove.  La inversió total prevista és de 760.750 euros (478.750 es destinen al programa Joves per l’Ocupació, i 282.000 al programa Fem, Ocupació per a Joves) i el temps de desenvolupament del projecte serà de quinze mesos.

L’Ajuntament, a través de l’empresa municipal Grameimpuls, posarà a disposició de les empreses colomenques interessades el seu equip tècnic per assessorar en matèria de contractació i  tramitar les sol·licitus i els ajuts previstos. 

L’alcaldessa Núria Parlon ha destacat d’aquest conveni la complicitat amb les associacions empresarials en la voluntat comuna de treballar en benefici de la promoció econòmica de Santa Coloma, un dels objectius del Pla d’Acció Municipal d’aquest mandat. En aquest sentit ha dit que "posem l’accent en ajudar els joves perquè són un col·lectiu especialment sensible per accedir al mercat de treball i més en una època de crisi com l’actual, i necessiten tot el nostre suport per poder formar-se i trobar una feina que els hi permeti crear el seu propi futur".

L’empresa municipal Grameimpuls oferirà la formació adaptada a les necessitats de les empreses pel programa “Joves per l’ocupació” en especialitats com ajudant/a de cuina/bar/restaurant, venedor/a, repossador/a, caixer/a, auxiliar administratiu/va, neteja de superfícies i mobiliari en edificis i mosso/a de magatzem amb atenció al públic.  I en el cas del programa “Fem ocupació per joves” s’encarregarà de fer la preselecció i de presentar les persones candidates més adients en funció del perfil professional demanat per les empreses.

Tot el projecte està subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), el Ministerio de Ocupación y Seguridad Social i el Fons Social Europeu (UE).

Evolució del programa SUMA’T  

Els programes “Joves per l’ocupació” i “Fem Ocupació per a Joves” són el resultat de l’evolució del programa SUMA’T que es va posar en marxa a Santa Coloma al 2010 i que en 2 anys va assolir unes bones dades d’inserció laboral. Dels 77 joves participants, 61 van trobar feina (79%), la majoria amb contractes de formació.  El 2012 va prendre el relleu a aquesta iniciativa el programa “Joves per l’ocupació” amb un total de 120 beneficiaris dels que la meitat (60) van poder accedir al mercat de treball mitjançant les empreses que van signar el conveni de col·laboració.