Jornada sobre l’administració compartida per millorar els processos participatius dels ajuntaments

Té lloc aquest divendres 24 (a partir de les 10h) a la Sala Salvador Cabré de la Biblioteca Singuerlin.

Amb el títol 'Béns comuns i administració compartida: cap a un model de pactes de col·laboració ciutadana', La Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré acollirà aquest divendres 24 de febrer (10 hores) una  jornada participativa, organitzada per l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i l’Institut de Dret Públic, amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, amb l’objectiu d’aprofundir en els sistemes de participació ciutadana, cercant fórmules d’innovació per incorporar als processos participatius dels ajuntaments, per tal de millorar la implicació i la cor responsabilització de la ciutadania en la planificació i la gestió de les polítiques municipals i dels béns comuns. L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, farà l’obertura de la jornada.

La crisi econòmica i la globalització fan ressorgir amb força la idea de "bé comú” i de tot allò que podem perdre en virtut del creixent individualisme. En aquest context podria semblar més necessari incidir en fórmules per a "l’administració compartida” d’aquests béns comuns. El que prima no és defensar o gaudir d’alguna cosa comuna, sinó la participació conjunta en la protecció i gestió de determinats béns. No es reclama el dret a gaudir d’alguna cosa, sinó la voluntat de participar en la seva gestió.

L’administració compartida dels béns comuns pretén en darrer terme trencar l’esquema bipolar clàssic sobre el paper de l’administració i la ciutadania, segons els qual correspon només a les administracions ocupar-se de l’interès públic i la gestió dels béns comuns o públics, mentre que els i les particulars es limiten a ocupar-se dels seus propis interessos.

En aquest sentit, a Itàlia s’han dut a terme una sèrie d’experiències de pactes de col·laboració ciutadana derivades de les bases d’un Reglament de referència. Treballar sobre la possibilitat d’aplicar aquestes experiències a Catalunya mereix una reflexió a través d’aquesta jornada participativa.

Programa de la jornada:

10:00h Obertura i benvinguda a càrrec de l'alcaldessa, Núria Parlon.
10:15h El context de l’Experiència LABSUS, Joaquín Tornos, Catedràtic de Dret Administratiu.
10.40h L’Administració compartida dels béns comuns, Gregorio Arena, Professor de la Universitat de Trento. President de LABSUS.
11:00h Cas d’aplicació concreta: L’experiència de Gènova, Gigliola Vicenzo, Responsable de l’Oficina de Participació i Diàleg amb els Ciutadans de l’Ajuntament de Gènova i membre col·laboradora del projecte LABSUS.
11:30h Pausa cafè
12.00h La primera experiència de pacte ciutadà “Ciutat accessible, ciutat de tots i totes”, Javier Rojano, CEMFIS (Centro DiscapacitadosFísicos). Presenta Isuka Palau, Directora de Participació i Transparència. Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
12.30h Taula Rodona sobre les possibilitats d’aplicació dels pactes de col·laboració a Catalunya:

  • Lluïsa Moret, Alcaldessa de Sant Boi de Llobregat. Presidenta de l’àmbit de Drets socials a la FMC.
  • Antonio Téllez Oliva, Tercer tinent d’Alcaldia i Regidor de Badalona Democràtica.
  • Eduard Rivas, Alcalde d’Esparreguera i Vice-president primer de “Bon Govern i Innovació Democràtica a la FMC”.

Modera: Tomàs Font, catedràtic de Dret Administratiu de la UB
13:30h Cloenda, a càrrec de Raquel Sánchez, Alcaldessa de Gavà.

INSCRIPCIONS- Caldrà confirmar assistència a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet en la següent adreça de correu: part.ciutadana@gramenet.cat