El passat 16 de febrer va tenir lloc a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré una sessió del Consell General de Ciutat, a la qual estaven convocades totes les entitats de la ciutat, i en què l'equip municipal de govern (PSC, ICV-EUiA i CiU) va presentar la seva proposta de Pla d'Acció Municipal (PAM) per al període 2011-2015. La sessió va ser el punt d'inici d'un procés que té com a objectiu la recerca de la participació i l'elaboració de recomanacions a les accions proposades per l'Ajuntament, des de la ciutadania a títol individual i des de les entitats en el marc del Consell.
En el context econòmic actual, l'equip municipal de govern ha de prioritzar unes polítiques sobre altres per optimitzar els recursos disponibles. En aquest sentit, la lluita contra les conseqüències de la crisi se situa com el primer objectiu del PAM, com va recordar l'alcaldessa de Santa Coloma Núria Parlon, durant la presentació del PAM. "És aquest context de risc el que nosaltres hem de vèncer davant la voluntat de treball conjunt i aquest és l’esforç que hem de fer entre tots i totes, i que hem d’intentar canalitzar. L'alcaldessa va afegir que com equip de govern "fem l'exercici d’humilitat per millorar la nostra capacitat d’acció i poder donar respostes al conjunt de ciutadans i ciutadanes de la millor manera possible. Aquest és el sentit de fer un PAM i d'aquest tipus d’actes de participació amb la ciutadania".
També a la presentació del PAM, el president de la FAVGRAM (Federació d’Associacions de veïns de Santa Coloma), José Luis Algarín va demanar la participació "de totes aquelles persones que estiguin compromeses amb la ciutat i que creuen en una Santa Coloma millor, per orientar les demandes cap a les políitiques més necessàries i urgents, com la creació de treball i la de dotar de més recursos als serveis socials".
Pel que fa a l'equip de govern, van intervenir els tinents d’alcalde Carles Combarros i Siscu Sánchez. El tinent d'alcalde de Participació, Qualitat Democràtica, Drets Civils i Ciutadania, Siscu Sánchez va destacar que "hi ha un compromís, una voluntat d’aquest govern de fer les coses d’una manera més oberta, més participativa i més transparent. És un compromís transversal de tot el govern, no és d’una regidoria, no és d’una acció en concret. Això ens afecta a tots i ho hem incorporat en aquest Pla d’Acció Municipal". Per la seva part, el tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i Ocupació, Carles Combarros, va recordar que "és el moment de sumar, d'anar tots alhora, i centrar-nos en allò que ens uneix, tot i les diferents tendències i pensaments polítics, hem d'anar units amb la societat civil. D'aquesta manera ens podrem ensortir i un bon exemple és aquest Consell de Ciutat".
L'acte va finalitzar amb unes emotives paraules de l'alcaldessa fent referència al músic i cantautor xilè Víctor Jara, amb les que va animar a totes les persones a unir-se per construir el futur de Santa Coloma i ser voluntaris i voluntàries amb l'Ajuntament en la millora de la qualitat de vida de la ciutat: “Que cosa más linda es ser voluntario construyendo parques para el vecindario levantando puentes, casas y caminos , siguiendo adelante con nuestro destino”.
Trobades informatives als sis districtes
A més de la recent presentació del PAM, al febrer i març es realitzaran trobades informatives en els sis districtes de la ciutat per explicar al veïnat les iniciatives previstes i convidar a participar. El document de la proposta inicial del PAM, amb l'enquesta de participació, serà facilitat a la població i també es podrà obtenir a la pàgina web municipal (www.gramenet.cat). El procés participatiu conclourà a l'abril amb un Consell de Ciutat, on es recolliran i debatran les propostes de les entitats. De tot aquest procés s'elaborarà una memòria participativa que contempli totes les aportacions rebudes pels ciutadans, les ciutadanes i les entitats. El PAM que s'acordi després del procés d'informació i participació serà com un full de ruta que recollirà els projectes i iniciatives que s'hauran d'executar en els propers anys (fins 2015) per millorar la ciutat. L'objectiu global del procés d'informació i participació del PAM és enfortir tots els mecanismes de transparència i participació a l'abast de la ciutadania, i prioritzar les actuacions per poder donar resposta a les principals necessitats que té Santa Coloma.
Entre tots i totes
El PAM és l'eina que defineix els principals objectius de l'Ajuntament i la ciutadania en cada mandat polític. Recull els objectius de millora de la ciutat i les accions que s'han de realitzar per aconseguir-los. El document que s'aprovi en el ple municipal, després del procés participatiu, ha de recollir el conjunt de projectes que l'equip de govern municipal es compromet a desenvolupar i a retre comptes en els propers anys amb la implicació de la població.