Impuls a l’ocupació, la orientació i la formació dels joves de Santa Coloma en atur

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet dóna un nou impuls a

l’ocupació, la orientació i la formació dels joves de la ciutat en atur.

L'alcaldessa, Núria Parlon, i el Tinent d'alcaldessa de Promoció Econòmica i Ocupació, Esteve Serrano, han visitat el Centre de Formació Ocupacional La Ginesta

Santa Coloma de Gramenet, 1 de juny de 2016.- La ciutat de Santa Coloma de Gramenet oferirà ocupació, formació i orientació a gairebé la totalitat dels joves de 16 a 29 anys  que estan registrats a la ciutat en situació d’atur. L’alcaldessa Núria Parlon va presentar al Centre de Formació Ocupacional La Ginesta les principals novetats dels plans d’ocupació per a joves  amb un total de 140 persones contractades i va explicar quines són les línies estratègiques  en l’oferta de cursos de formació i orientació que estan adreçats a 1.100 joves més.  L’atur juvenil registrat al municipi és de 1.516 persones  de les que 740 són dones.

La novetat d’aquest any és una  iniciativa europea d’ocupació per reduir l’atur juvenil que es diu Garantia Juvenil  que pretén facilitar l’accés dels joves al mercat de treball i ofereix ajuts a la contractació per a les empreses. Es basa en programes de formació (per desenvolupar competències professionals), d’inserció (amb pràctiques i contractes laborals) i d’orientació.

A Santa Coloma, l’Ajuntament a través  de l’empresa municipal Grameimpuls, desenvolupa aquests dos programes:

  • Joves per l’ocupació és un programa de contractació subvencionada de joves amb formació adaptada a les necessitats de les empreses principalment en els sectors de la restauració, logística i atenció al públic. Les empreses reben una subvenció de 648,60€/mes (salari mínim interprofessional 2015) durant 6 mesos compatible amb incentius fiscals i bonificacions.  En l’actualitat són 100 els joves contractats sota aquesta modalitat.
  • El segon programa es diu Fem ocupació i està adreçat a joves amb formació – graduat en ESO, batxillerat o Cicle Formatiu Grau Mitja- La persona contractada rep una formació entre 90 i 150 hores ajustada a les necessitats de l’empresa i sense cap cost per a ella. També s’ofereix una subvenció de 648,60€/mes durant 6 mesos compatible amb incentius fiscals i bonificacions.  Ara mateix hi ha 40 persones contractades.


Pel que fa a la formació i orientació a través de diferents cursos i itineraris que es realitzen a Grameimpuls,  1.100 joves més, tenen l’oportunitat d’inserir-se  en sectors on s’han detectat més demanda com la restauració, servei a empreses (gestió administrativa), instal•ladors, medi ambient, lleure  i cura de les persones.

L’alcaldessa Núria Parlon va parlar d’aquest col•lectiu amb especial dificultats per trobar feina “l’Ajuntament el que fa és donar cobertura  a gairebé el cent per cent dels joves que tenim registrats a l’atur perquè tinguin una oportunitat de fer una especialitat de formació i de pràctica en empreses que els permeti accedir a un lloc de treball o bé,  en altres casos, es puguin formar amb l’objectiu de formar part del mercat laboral”.

Plans d’ocupació per a majors de 30 anys

Un total de 331 colomencs i colomenques s’estan beneficiant d’aquests plans d’ocupació com són Treball als barris  amb 138 contractats, Renda Mínima d’Inserció -RMI (20), plans d’ocupació de l’Àrea Metropolitana (30), de la Diputació (61) i Local (34) així com el Pla de Treball i Formació (48). 

La novetat aquest any és quins tipus de plans d’ocupació s’han posat en marxa. Des de l’Ajuntament i Grameimpuls s’ha volgut donar un pas endavant amb treballs més qualificats com a  tècnics forestals  per a l’adequació, manteniment i previsió d’incendis al Parc de la Serralada de  Marina, tècnics de suport en educació mediambiental a Ecometropoli que  atenen i informen les visites dels grups escolars,  ‘Patis Oberts’  amb monitors de lleure ensenyament TIC’s (Tecnologia de la Informació i Comunicació) als centres cívics , tècnics de suport d’atenció a la ciutadania per a la gestió de la pobresa energètica,  educadors socials que fan d’interlocutor escolar per detectar i tractar situacions de risc dels infants a l’àmbit escolar i tècnics de suport al Centre d’Informació i i Recursos de la Dona (CIRD) per l’atenció en violència de gènere, entre d’altres.  
En aquest sentit l’alcaldessa va assenyalar “aquí el nostre objectiu és oferir la possibilitat de treballar tant a persones amb formació universitària com també a aquelles que tenen una formació més bàsica” i va afegir que l’Ajuntament de Santa Coloma destinarà una partida de 100.000€ per impulsar i promoure l’economia solidària des de l’àmbit de l’emprenedoria  “per donar suport a tots aquells joves emprenedors per tirar endavant  un projecte empresarial a la nostra ciutat”.

*Us adjuntem una imatge de la visita realitzada aquest matí per l’alcaldessa al Centre de formació ocupacional La Ginesta.

Per a més informació i/o contactes
Servei de Comunicació
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
(Dori Morillo/Manu Sánchez)
comunicacio@gramenet.cat
premsa.comunicacio@gramenet.cat