Es planten els primers ceps per a la recuperació vitícola a Santa Coloma

El projecte ‘La Vinya d’en Sabater’ dóna formació i ocupació a una trentena de persones. S’estima una producció d’uns 1.400 litres de vi amb finalitats experimentals i educatives.

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; el diputat adjunt de cultura de la Diputació de Barcelona i tinent d’alcalde de Promoció econòmica, Carles Combarros, i la regidora de Medi ambient, Alexandra Sevilla, han encapçalat l’acte de plantació dels primers ceps per a la recuperació del patrimoni vitícola de la ciutat. També han participat a l’acte  representants del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB) i de l’empresa municipal Grameimpuls, a la qual l’Ajuntament ha encarregat el manteniment i el conreu de les vinyes.

El lloc triat per posar en marxa aquest projecte són uns terrenys situats al Recinte Torribera a prop del seu Complex esportiu, cedits per la Diputació de Barcelona, i coneguts com ‘La Vinya d’en Sabater’.  Es tracta de 7 parcel·les que en total fan aproximadament uns 5.000 metres quadrats (0,5 hectàrees). L’objectiu del projecte és retornar la tradició del conreu de vinya a la ciutat amb finalitats experimentals i educatives i suposa a més el foment de l’ocupació a Santa Coloma de Gramenet, ja que permet l’accés al mercat laboral de més de 30 persones, a través de plans d’ocupació de l’Àrea Metropolitana (13 persones) i el programa ‘Casa d’Oficis’ de Grameimpuls (20 joves). L’alcaldessa ha destacat que “avui és un dia històric perquè iniciem la recuperació de les vinyes de Santa Coloma i això suposa també la recuperació paisatgística d’aquesta zona i contribuir a fomentar la formació i l’ocupació dels joves”.

A l’acte també ha estat presents en representació del Campus de l’Alimentació de la UB, la doctora Susana Boixaderas del grup d’investigació d’aromes i factors de qualitat de begudes i aliments del Departament de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia. El Campus participarà en aquest projecte amb futures investigacions en nutrició i alimentació.

Conveni amb l’INCAVI

L’ Ajuntament d’aquesta ciutat signarà properament amb l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) un conveni de col·laboració que s’encarregarà de fer el seguiment enològic. Es plantaran quatre varietats de raïm: garnatxa i garrut (negra), pansa i picapoll (blanca).  

El Consell Assessor de l’Escola de Restauració Santa Coloma (ERESC),  al qual pertany el sommelier de la ciutat Paco Cordero, col·labora en aquest projecte i creu que al 2025 ja es podrà assolir un vi de qualitat.
Aquest projecte té un caràcter experimental i no pas comercial, i s’estima una producció al voltant dels 1.400 litres d’aquí 5-10 anys i estarà destinada als cursos de sommelieria de l’ERESC.
La posada en marxa del projecte, amb els treballs previs de preparació de la zona, té un cost d’uns 18.000€ que assumeix l’Ajuntament i l’empresa municipal Grameimpuls. A aquesta quantitat s’ha d’afegir el pressupost establert al conveni amb l’INCAVI amb un total de 85.200 euros cofinançats a parts iguals (42.600€). L’acord és fins al 2023 prorrogable anualment.