El «Protocol Santa Coloma Xarxa Violeta» s’adapta als temps de pandèmia ampliant la xarxa d’espais violetes per tota la ciutat amb la incorporació de nous comerços essencials i de proximitat, com supermercats, farmàcies i botigues, que esdevenen espais segurs i de referència on es poden adreçar les dones davant d’una possible agressió sexista i des d’on, sempre que sigui necessari, s’activarà la coordinació amb professionals especialitzades.
Aquest nou impuls s’està portant a terme gràcies a la incorporació d’un nou equip de cinc agents liles, que van començar a treballar el desembre passat, i que reforçarà la comunicació amb els establiments ja adherits al projecte, i encetarà noves col·laboracions amb locals i serveis essencials, al mateix temps que els proveirà de material i formació específica sobre el Protocol.
L’objectiu és que la situació actual d’excepcionalitat no aturi el compromís de Santa Coloma com a ciutat lliure de violències masclistes, i es continuï treballant des de la prevenció i l’eradicació de les agressions masclistes i lgtbifòbiques. Ara, més que mai, el teixit comercial i els serveis de la ciutat esdevenen essencials per aconseguir trencar l’aïllament de moltes dones i promoure que els carrers de la ciutat siguin segurs i lliures de violència masclista.
Funcionament del Protocol
El «Protocol Santa Coloma Xarxa Violeta» es va activar el novembre del 2019, per crear espais segurs contra les violències masclistes i lgtbifòbiques. Actualment, més d’un centenar d’establiments i serveis en formen part, com l’Agrupació del Comerç i la Indústria, locals d’oci, restaurants, comerços, farmàcies, benzineres, taxis, allotjaments, grua municipal, servei neteja i agents cívics nocturns entre d’altres.
Els i les participants s’identifiquen amb un adhesiu en el qual es pot llegir «Santa Coloma Xarxa Violeta». A més, també compten amb una infografia explicativa de com funciona el Protocol d’actuació als espais d’oci.
Qualsevol persona pot comunicar una situació de violència: la persona agredida, el personal responsable del local o altres testimonis. Un cop s’ha comunicat, el personal de l’establiment centralitza la intervenció. Si es tracta d’una agressió greu o molt greu d’agressió sexual, s’activa el Dispositiu Especial d’Atenció, trucant a la Policia Local, qui es desplaça al lloc dels fets i posa en marxa la presència dels recursos i professionals necessaris. En funció de la gravetat dels fets es requereix l’atenció d’urgència i l’acompanyament psicològic especialitzat.