La primera fase del futur Centre de Polítiques Actives d’Ocupació de Santa Coloma, que s’ubicarà a l’edifici de l’antic pavelló B, o pavelló de dalt, de l’Hospital de l’Esperit Sant, ja ha finalitzat. L’alcaldessa, Núria Parlon, va comprovar el 9 d’octubre el resultat de la rehabilitació realitzada, i amb els tècnics responsables de l’obra va visitar els terrenys adjacents, on aquesta setmana comença la construcció d’un nou edifici destinat a tallers de formació. L’alcaldessa va estar acompanyada en aquesta visita d’obres pels tinents d’alcaldessa Esteve Serrano i Blanca Padrós, els quals tenen entre les seves responsabilitats al govern municipal l’Urbanisme i l’Economia i el Treball, respectivament.
A l’anomenada primera fase s’ha rehabilitat l’emblemàtic edifici de l’antic hospital, de 2.910 m2 de superfície (planta baixa + 3), i s’ha realitzat l’adaptació de la distribució interior per acollir aules, sales de reunions, de tutories, docència, biblioteca, despatxos, serveis i sales polivalents. El futur equipament aglutinarà l’oferta de formació ocupacional per a persones en situació d’atur de la ciutat i estarà gestionat per l’empresa municipal Grameimpuls.
Aquesta setmana s’han iniciat les obres de la segona fase, que contempla la construcció d’un edifici d’uns 800 m2 als terrenys adjacents a l’antic pavelló B. Aquest espai disposarà de quatre tallers de formació de 150 m2, una sala polivalent de 100 m2 i magatzems. A més, la façana sud d’aquest edifici estarà recoberta amb unes gelosies amb jardineres, una façana vegetal que farà la funció d’aïllament climàtic. Les obres d’aquesta fase s’allargaran un any.
El projecte es completarà amb la urbanització de l’entorn del pavelló i l’obertura de l’avinguda Sanatori per millorar la mobilitat de la zona, que es realitzarà en una darrera fase.
Uns 2.000 alumnes a l’any
Aquest equipament respon a una de les prioritats del govern municipal, com és la lluita contra l’atur i el foment de l’ocupació. El Centre de Polítiques Actives d’Ocupació és una iniciativa que neix per ajudar les persones amb més dificultats a accedir al mercat laboral, especialment a les dones en situació de vulnerabilitat, persones majors de 45 anys, aturades de llarga durada i joves.
La formació ocupacional que s’impartirà al centre és molt diversa i inclourà certificats de professionalitat relacionats amb les famílies professionals d’atenció a les persones, administració i gestió, comerç i màrqueting, instal•lacions i manteniment, serveis socioculturals i a la comunitat, electricitat i electrònica i energia i aigua. Es calcula que cada any passaran pel centre unes 2.000 persones.
La inversió total d’aquest projecte (3 fases) és de 7,8 milions d’euros, que procedeixen de l’Ajuntament de Santa Coloma, del Fondo Europeo de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc de l’Estratègia de desenvolupament Urbà sostenible i Integrat (EDUSI) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El centre vol esdevenir un equipament de referència en l’àmbit de les polítiques actives d’ocupació i té vocació comarcal, donada la seva ubicació (situat a Santa Coloma i fent frontera amb Badalona, Barcelona i Sant Adrià de Besòs). Es preveu que entri en funcionament a final de 2021.
Un edifici del patrimoni històric i artístic local
Situat en la part més alta del barri del Raval, l’històric pavelló B, d’obra vista, és la segona construcció que es va fer al recinte de l’Hospital Esperit Sant (1917) per acollir malats de tuberculosi. Forma part del Catàleg de protecció del patrimoni arquitectònic de Santa Coloma. L’edifici es va construir en la part més alta dels terrenys de l’hospital el 1929 i va entrar en funcionament l’any següent com a edifici per a homes (el pavelló que hi havia abans, l’A, era només per a dones). Tot l’hospital era un centre tisiològic, que s'ha anat transformant i adaptant al llarg del temps, i avui l’Hospital de l’Esperit Sant és el centre sanitari de referència de Santa Coloma. Durant gairebé vuitanta anys el centre el formaven dos pavellons, el primer estava situat a la part baixa del terreny del recinte, més pròxim a l'actual hospital, i el B, ara reconvertit per ser un centre referent de formació. Des de la posada en marxa de l’actual hospital, l’any 2007, l’edifici es troba en desús. L’any 2017 es va signar un conveni mitjançant el qual la Fundació Privada Hospital de l’Esperit Sant va cedir a l’Ajuntament aquest pavelló per rehabilitar-lo i crear un centre de formació ocupacional.