Enguany s’han fet prop de set mil serveis de recollida de mobles i estris vells a domicili

L’any passat es van recollir a la ciutat 1.698 tones de mobles vells i usats, un 16,22% més que el 2015. Les ordenances prohibeixen l’abandonament de mobles a la via pública, fet que és objecte de sanció.

L’ampliació que va fer l’Ajuntament del servei municipal gratuït de recollida de mobles i estris vells a domicili —s’hi va incorporar un camió extra abans de l’estiu— ha permès guanyar en efectivitat i contribuir a la neteja de la via pública, tot i que encara es detecten situacions d’abandonaments indiscriminats d’aquests materials. Aquestes actituds poden ser sancionades per la Policia Local, tal com preveuen les ordenances municipals, ja que està totalment prohibit deixar mobles o trastos vells en espais públics.

La millora d’aquest servei estava justificada per l’augment de la demanda de recollida a domicili, que el 2016 va ser un 16,22% superior a la de l’any anterior, i per donar una resposta més ràpida a l’eliminació dels residus voluminosos de la via pública. Quatre vehicles operaven a la ciutat cada dia, tant per agafar els mobles i els trastos vells a les llars de persones que havien acordat telefònicament el servei, com per recollir els abandonats injustificadament. Des del passat mes de juliol en són cinc, amb els respectius equips d’operaris. Aquest increment ha suposat una millora de la neteja de l’espai públic sobretot els caps de setmana —de dos a tres vehicles— i una inversió de 111.539,35 € del pressupost municipal.

Aquest servei recull de manera gratuïta a domicili mobles vells, matalassos, electrodomèstics i altres objectes voluminosos per contrarestar els comportaments incívics de la minoria que abandona trastos al carrer. També hi ha serveis de recollida els dissabtes i els diumenges.
Per mantenir la via pública neta i en bon estat, l’Ajuntament recorda que és imprescindible avisar si us heu de desprendre d’estris grans, electrodomèstics o mobles vells. Heu de trucar al telèfon 93 385 73 12, de dilluns a divendres de 8.00 a 18.00 hores. També hi ha a l’abast de tothom les instal•lacions de la deixalleria municipal (ctra. de la Roca, km 6), que ofereix grans contenidors per desfer-se de sofàs vells, matalassos i altres mobles que no s’utilitzen. Per contactar i informar-se sobre el servei de la deixalleria, podeu trucar al  649 485 931.

De fet, en els nou mesos que portem d’any s’han gestionat 6.578 peticions de recollida de mobles a les llars (l’any passat va ser-ne 8.209). Fins a l’agost, l’Ajuntament havia recollit 1.049,8 tones de residus grans, un 40% a les llars i un 60% a la via pública; el 2016 se’n van recollir 1.698 tones, un 16,22% més que l’any 2015.

Multes per deixar els mobles al carrer

Cal recordar que les ordenances municipals prohibeixen explícitament l’incivisme de deixar qualsevol moble o objecte voluminós al carrer, i que fer-ho és objecte de sanció, segons l’article 100.4, amb 175 euros de multa per persona i 250 euros si es tracta d’un establiment comercial.