En portada. 100 anys de premsa a Santa Coloma de Gramenet 1919-2019

Aquesta exposició es pot visitar al Museu Torre Balldovina fins al 3 de novembre.

L'àmbit periodístic de Santa Coloma de Gramenet està d'aniversari: enguany es commemora el centenari de la publicació Democracia, els 50 anys de l’aparició del primer número de la revista Grama, ja desapareguda, i els 40 anys del full municipal l'Ajuntament informa. L'exposició En portada. 100 anys de premsa a Santa Coloma de Gramenet, inaugurada el passat 31 d'agost al Museu Torre Balldovina, fa repàs d'aquests cent anys de premsa local a la ciutat. La mostra, que es podrà visitar fins el proper 3 de novembre, ens proposa tot un seguit d'activitats, com taules rodones i visites guiades, per apropar-nos-hi. 

Un recorregut històric

En portada. 100 anys de premsa a Santa Coloma de Gramenet s'inicia amb Democracia, la primera publicació local que hi ha documentada, l'any 1919, i que serveix de punt de partida d'un recorregut per les diferents capçaleres de la premsa local que han aparegut fins a l'actualitat a la ciutat. 

Aquesta mostra també recorda els anys de foscor de la guerra i la irrupció de les publicacions clandestines, i s'atura espe- cialment en dues efemèrides: els 50 anys de l'aparició del primer número de la revista Grama, el gener de 1969, publicació que fou reflex dels principals moviments reivindicatius veïnals. I els 40 anys del butlletí municipal l'Ajuntament informa, que des d'aleshores ha continuat sortint puntual i de manera ininterrompuda (1979-2019) cada divendres. L'exposició, per la seva dimensió, se centra en les publicacions periòdiques, amb informacions d'àmbit general i d'estil periodístic (El Mirall, Diari de Santa Coloma, Línia Nord...), i deixa per a una altra ocasió les publicacions temàtiques, butlletins i revistes no periodístiques. Així mateix, s'hi repassen els esdeveniments destacats de la ciutat, en forma de portades, que també són un reflex de l'evolució del periodisme local. 

Activitats per al diàleg i la reflexió

Tal com afirma en el diari de l'exposició el periodista colomenc Pere Ferreres Serrano, comissari d'aquest recorregut  històric, «la mostra aposta per un nou diàleg global de totes les parts implicades en el periodisme i explica que no podem renunciar al potencial que tenim». En aquest sentit, s'han programat diverses activitats per debatre sobre el periodisme de proximitat:

Presentació literària: Divendres, 20 de setembre (19.30 h) es presentarà al Centre d'Art Can Sisteré el llibre La prensa y otras publicaciones periodísticas en Santa Coloma de Gramenet. Un siglo de historia (1919-2019), d'Àngel Sody, La presentació també anirà a càrrec del poeta Mateo Rello.

Visites guiades: els diumenges 29 de setembre, 13 i 27 d'octubre, a les 11 h.

Tres taules rodones al Museu: el 29 de setembre (12 h) en tindrà lloc la primera: «Buscar la veritat. Periodisme en temps difícils» i hi intervindran Antonio Franco, primer director d'El Periódico, així com els periodistes Mayka Navarro, Joan Tudela, José Antonio Mourenza i el fotoperiodista Pedro Madueño. El 13 d'octubre (12 h), hi haurà la segona: «Amb ulls de dona, Lliçons de vida periodística». Hi assistiran les periodistes Cristina Puig, Agustina Rico, Èrika Parlon, Anabel Pérez i Alícia Rodríguez. I el 27 d'octubre (12 h) en tindrà lloc la tercera: «Un ofici molt viu. Periodisme a Santa Coloma», amb els periodistes Humbert Roma, Xavier Sitjà, Josep Maria Roca, Dori Morillo, Josep Tordera i José González.