En marxa el Programa de memòria històrica amb un enfocament divers i transversal

La nova Regidoria de Participació i Memòria Històrica ha impulsat aquesta 7a edició amb una vintena d'actes. Hi participaran més d'una dotzena d'entitats i partits polítics i es desplegarà una programació heterogènia.

Exposicions, itineraris històrics, recitals, presentacions literàries, projeccions de documentals, espectacles, homenatges, taules rodones, debats... Més d'una vintena d'activitats configuren enguany el conjunt d'actes commemoratius i de reflexió del Programa de memòria històrica, coordinat per la nova Regidoria de l'Ajuntament de Participació i Memòria Històrica. Enguany, han col·laborat en la seva realització més d'una dotzena d'entitats colomenques i partits polítics amb l'objectiu d'oferir una mirada transversal i diversa, i d'obrir espais de memòria i de consciència col·lectiva. 

El programa d'activitats arrenca com sempre al voltant del 27 de gener –dia en què les tropes franquistes van entrar a la ciutat al 1939– i s'allargarà fins al maig. 

Continua obert al Museu, fins a l'1 de març, el mòdul museogràfic que ret homenatge a la figura de Boada i recorda el 80è aniversari del seu afusellament (el 18 d'octubre de 1939). La mostra s'emmarca en la iniciativa de la Xarxa de Museus Locals «1939, l'abans i el després. Memòria en xarxa, exposició compartida», que commemora els 80 anys del final de la Guerra Civil Espanyola.

També resta oberta fins a l'1 de març, l'exposició «Verdaguer segrestat. La utilització del mite durant el franquisme». Una mostra sobre com el poeta va ser instrumentalitzat pel règim franquista. Al Museu (pl. Pau Casals, s/n). Organitza: Museu i Fundació Jacint Verdaguer.

ACTES DESTACATS 

Presentació de llibre

El dijous, 20 de febrer (19 h), tindrà lloc al Centre d'Art Contemporani Can Sisteré  (c. Sant Carles, s/n) la presentació del llibre Els llibertaris catalans a la Transició: una història ignorada CNT (1976-1979), de Joan Zambrana, historiador especialitzat en l'imaginari llibertari estatal i soci fundador del col·lectiu CEDALL  de Badalona. D'altra banda, finalment s'ha suspès del programa l'exposició «Las pequeñas cosas. De cómo los objetos guardaron una memoria perseguida», que havia d'inaugurar-se el 18 de febrer a la Biblioteca del Fondo.

75è aniv de l'alliberament de Mauthausen

I el proper 5 de maig, tot coincidint amb el 75è aniversari de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen, tindrà lloc un acte d'homenatge a tretze colomencs deportats als camps d'extermini nazis.

El Jardí del Museu Torre Balldovina, acollirà una ofrena floral i una conferència d'un membre de l'Amical de Mauthausen. També, es comptarà amb la participació dels joves que van integrar l'última expedició al Memorial de Buchenwald.

Lorca a La Comena: Yerma in Vitro

El teatre La Colmena aposta per una revisió valenta, amb una posada en escena arriscada, de Yelma, aquest clàssic de Federico García Lorca, popular poeta de la Generació del 27, que morí afusellat la matinada del 18 d'agost de 1936. Preu: 8 € (Amics del Teatre, 4 €). Del 31 de gener al 16 de febrer, al Teatre La Colmena (c. Francesc Viñas, 5). Divendres i dissabtes (20 h). Diumenges (19 h).

Banc de Memòria Oral 

La Direcció de Transparència i Govern Obert, amb la col·laboració del Museu Torre Balldovina, busca colomencs i colomenques, majors de 55 anys, que vulguin aportar el seu testimoni oral per a la configuració del Banc de Memòria Oral de la ciutat. Grans i petites històries que ajuden a ferse una idea de com era la vida quotidiana en aquells anys. Per col·laborar, trucar al tel.: 93 462 40 57 (ext. 2731).