El 14 de gener de 1970 es va publicar al BOE la concessió del títol de ciutat a Santa Coloma de Gramenet, gràcies a l’increment de població i d’habitatges ocorregut entre els anys 1960 i 1968, així com al desenvolupament de la xarxa d’aigua i clavegueram, i d’altres serveis per millorar la qualitat de vida del veïnat.
És per aquest motiu que la corporació municipal ha aprovat avui amb el consens dels quatre grups municipals (PSC, C's, ECP i ERC) declarar el 2020 com l’any del cinquantenari de l’atorgament del títol de Ciutat a Santa Coloma de Gramenet. A tal fi, ha acordat crear una comissió que tindrà per objectiu desenvolupar els actes commemoratius de l’efemèride, i que estarà formada per persones d’especial rellevància ciutadana i presidida per l’alcaldessa.
També s’ha previst fer un Bàndol per donar a conèixer aquest 50è aniversari, així com desenvolupar un seguit d’actes i activitats per explicar a la ciutadania la transformació de la ciutat al llarg d’aquestes darreres cinc dècades.
Recuperació de la biodiversitat del Besòs
D’altra banda, s’ha fet una declaració institucional sobre la crisi ambiental al riu Besòs derivada de l’incendi a una planta de reciclatge de Montornès del Vallès, i per reclamar a la Generalitat de Catalunya un pla urgent de recuperació ambiental dels hàbitats i la biodiversitat.
Tots els grups polítics han expressat la seva tristesa per la crisi ambiental en el riu Besòs ocasionada la setmana passada, i per les imatges dels peixos i amfibis morts, després de dècades de treball en positiu per construir un ‘magnífic parc fluvial’, i recuperar la biodiversitat de l’ecosistema. Un projecte que s’ha convertit en un exemple de desenvolupament sostenible, reconegut per les Nacions Unides.
Per tot això, els grups municipals sol·liciten a la Generalitat, entre altres coses, posar en marxa de forma immediata el Pla de Recuperació dels hàbitats i la biodiversitat del Riu Besòs, mitjançant un seguiment permanent de la qualitat de l’aigua i l’aplicació d’estratègies de recuperació de la fauna, en col·laboració amb els sectors científics i les administracions locals des de Montornès del Vallès i fins a la desembocadura.
D’altra banda, els grups municipals han acordat que l’Ajuntament de Santa Coloma es personarà, en el seu cas, a la causa penal contra l’empresa responsable, si la investigació oberta determina l’existència d’un possible delicte mediambiental i que, en el marc del desplegament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a la ciutat, es continuarà impulsant la Recuperació Ambiental del Riu Besòs.
També han expressat el seu agraïment a tots els cossos i forces de seguretat i emergències, als voluntaris i les voluntàries, i a la ciutadania en general, que han estat implicades en minimitzar, des del primer moment, l’impacte d’aquesta catàstrofe ecològica.
Pressupost per al 2020
El Ple de l’Ajuntament ha aprovat, de manera definitiva, el Pressupost General de la Corporació municipal (integrat pels pressupostos de l’Ajuntament, el Patronat Municipal de la Música i els de les empreses municipals Gramepark i Grameimpuls) per a l’exercici 2020. La proposta ha prosperat amb el vot afirmatiu del grup municipal del PSC, l’abstenció d’ERC i el vot contrari de C’s i de ECP.
Es tracta d’un pressupost que prioritza les polítiques d’atenció a les persones, de manteniment de l’espai públic i d’aquelles que aposten pel futur i la modernització de Santa Coloma, en la línia dels darrers anys. La seva xifra ascendeix finalment a 111.633.169,33 euros, a l’espera de conèixer les aportacions de les administracions supramunicipals.
En concret, es vol mantenir el suport que s’ha donat en el mandat anterior a 4 eixos d’actuació: La Ciutat de les Persones, que té per objectiu progressar en l’atenció a la ciutadania per avançar en la igualtat d’oportunitats; La Ciutat per Viure i Conviure, que vol seguir millorant i ordenant l’espai públic, per fomentar una ciutat neta i agradable; La Ciutat de Futur, que busca promocionar la Santa Coloma moderna i apostar per les generacions més joves, però també per augmentar les polítiques destinades a la gent gran; i La Ciutat Oberta, que té com a prioritat governar per i amb la ciutadania, per tal de guanyar qualitat democràtica.
Ordenances fiscals i preus públics 2020
El Ple de l’Ajuntament també ha aprovat, de manera definitiva, les Ordenances fiscals i preus públics per al 2020. En general, com en anys anteriors, es congelen els impostos i taxes, i les modificacions més rellevants són, per una banda, la creació d’un recàrrec sobre l’IBI dels habitatges desocupats, que ja estava inclosa en l’aprovació inicial del mes d’octubre i, per l’altra, dues iniciatives dirigides a incentivar el lloguer a la ciutat.
La primera d’aquestes accions sorgeix de converses amb ERC i ECP, i consisteix amb una bonificació del 95% de la quota íntegra de l’IBI als béns immobles d’ús residencial destinats a lloguer d’habitatge amb renda limitada per una norma jurídica.
La segona iniciativa vol ajustar els increments de quota de l’IBI derivats de l’actualització del valor cadastral dels habitatges de protecció oficial. Per fer-ho possible, s’aplicarà una bonificació durant tres anys (2020-2023) als immobles de protecció oficial que es van comprar entre el 2007 i el 2013 i que ja en el seu moment van gaudir d’aquest benefici. En aquest cas serà del 50% de la quota líquida, amb un màxim de 100 €.
Nova àrea de rehabilitació (ACR)
S’ha aprovat, de forma inicial, i amb el suport de tots els grups municipals, la declaració d’una nova Àrea de Conservació i Rehabilitació a l’àmbit de Mas Marí (ACR 2). Recordem que la primera ACR s’ha dut a terme durant els darrers tres anys al carrer Pirineus, i que són iniciatives incloses dins del projecte ‘Renovem els barris’, que té per objectiu rehabilitar edificis d’habitatges privats amb lideratge públic.
L’ ACR 2 inclou 48 edificis, amb un total de 423 habitatges i 51 locals. D’aquests s’han signat convenis amb 34 edificis, 364 habitatges i 39 locals. Es comptarà amb una subvenció del Consorci de l’Habitatge de l’Àrea Metropolitana i, com a novetat, l’Ajuntament desenvoluparà el concurs del projecte, que acabaran escollint les veïnes i els veïns.
També hi ha diferències amb relació al tema del pagament. Es mantindrà la possibilitat d’abonar el 50% a l’inici de l’obra i el 50% al final, sobretot per a les persones jurídiques, però es milloraran les condicions per al veïnat. En el cas de l’ACR 1, el nombre màxim de quotes era 60 (5 anys), i amb l’ACR 2 es podrà pagar amb un màxim de 7 anys, tot i que a partir del sisè any es meritaran interessos, i la quota mínima no podrà ser inferior a 60 €. Està previst que les obres comencin el 2020 i acabin el 2022.
Contra la violència ocupacional
S’ha fet una proposta d’aprovació inicial del “Procediment de prevenció i d’actuació davant de situacions de violència ocupacional” en el marc del Sistema de Gestió de la Prevenció de Riscos Laborals de l’Ajuntament, i amb el suport de tots els grups municipals.
Es tracta d’una iniciativa que es va començar a treballar en el mandat anterior, amb un Protocol de violència ocupacional en els diferents espais de l’Ajuntament, arran de diverses incidències en l’àrea dels Serveis Socials i l’OIAC. El nou document és fruit del treball conjunt de l’Ajuntament i les treballadores i els treballadors que ofereixen els seus serveis de cara el públic.
Mocions aprovades:
Moció ens suport de la campanya “Un Baltasar de veritat”, d’ERC i PSC.