El programa municipal 'Renovem els barris', model de millora del parc d'habitatges

Des de la posada en marxa del projecte, al febrer, s'han reformat ja 4 edificis (47 habitatges). L'Ajuntament ha rebut diversos guardons per aquest projecte pioner en l'àmbit estatal.

El programa d'actuació «Renovem els barris», que l'Ajuntament va posar en marxa durant el mes de febrer al carrer dels Pirineus amb la renovació de 32 edificis, ha tornat a ser qualificat aquesta setmana com un exemple pioner per millorar la gestió que porten a terme els ajuntaments en els parcs envellits d'habitatges, així com per transformar el paisatge urbà deteriorat de molts municipis.

L'Assemblea del Fòrum d'Entitats per a l'Implementació de l'Estratègia Catalana per a l'Renovació Energètica d'Edificis reconèixer ahir, 14 de juliol, l'excel·lència del programa «Renovem els barris» i el seu potencial com a projecte modèlic, pel qual l'Ajuntament ha rebut el Diploma Tractor de l'Estratègia Catalana d'Eficiència Energètica. Aquest reconeixement se suma a la qualificació de «bona pràctica» com a model de millora de barris, atorgada el maig passat per la Federació de Municipis de Catalunya. També dimecres passat, el nostre Ajuntament va ser amfitrió d'una reunió del Consorci Metropolità de l'Habitatge amb responsables polítics d'habitatge de ciutats de l'Àrea Metropolitana de Barcelona per donar-los a conèixer el projecte i per dissenyar polítiques conjuntes que promoguin aquest tipus de rehabilitació en els seus municipis.

Estat actual de les obres

Des de la posada en marxa del projecte al carrer dels Pirineus, amb la complicitat dels veïns, ja han finalitzat les obres de 4 edificis (47 habitatges) i en 8 més s'estan fent reformes (120 habitatges). Aquesta primera fase inclou la rehabilitació d'altres 20 edificis i es calcula que el conjunt de les obres finalitzarà el juliol del 2017.

«Renovem els barris» té la finalitat de rehabilitar edificis de Santa Coloma d'uns 40 o 50 anys, amb necessitats d'aïllament, renovació de les instal·lacions, de les façanes o de l'accessibilitat.

L'Ajuntament impulsa les obres -que acaben pagant els mateixos veïns-, avança els diners, dóna facilitats per al pagament i busca subvencions. L'objectiu és anar rehabilitant progressivament noves àrees en els propers anys, ja que el parc d'habitatges en conjunt està envellit i es fa necessari realitzar rehabilitacions que millorin la qualitat de vida dels seus residents.