El pressupost que tindrà Santa Coloma de Gramenet per a l’any 2016 té la finalitat de donar cobertura als serveis públics que demanda la ciutadania i alhora donar resposta a les conseqüències de la crisi econòmica sobre el municipi, palpable en la demanda d’atenció que tenen els serveis socials bàsics i de suport a les famílies.
L’Ajuntament d’aquesta ciutat rebrà menys ingressos el 2016, ja que s’ha produït una baixada de les aportacions de l’administració de l’Estat. Alhora, cal destacar que en el marc de l’aplicació del Pla de Reducció de l’Endeutament, aprovat per aquest Ajuntament al 2015, es preveu que abans del 31 de març del 2016 el deute municipal se situï per sota del 65 %, essent actualment del 72 % , molt lluny del límit estatal del 110 %.
L’alcaldessa Núria Parlon ha qualificat aquest pressupost de continuista. En aquest sentit ha dit que “és així perquè la crisis continua per a les famílies i la necessitat d’ajudar-les també continua. Un continuisme obligat perquè la manca d’ajuts ens obliga als ajuntaments a desenvolupar polítiques de complement dels recursos. Fem petita enginyeria amb els números amb els recursos que tenim. L’activitat econòmica i de desenvolupament de les polítiques dels ajuntaments continua marcada per la crisi econòmica".
Garantir beneficis fiscals
A la política fiscal i pressupostària que s’aplicarà al 2016, en relació al ingressos tributaris, com a criteri general les taxes i preus públics només presentaran un augment de l’1 %. S’ha previst també la congelació del tipus impositiu de l’Impost de Béns i Immobles (IBI), que puja per l’efecte de la revisió cadastral. No obstant això, es consoliden els programes d’ajuts a les famílies monoparentals i als majors de 65 anys amb l’objectiu que tinguin els mateixos beneficis fiscals que la normativa local atorga a les famílies nombroses. Beneficis dels quals també se’n beneficiaran les persones en situació d’atur.
Pel que fa a les taxes i preus públics, al Patronat Municipal de la Música augmenten un 2% perquè l’Escola municipal de Música pugui prestar un servei de major qualitat. Per contra, es preveu la congelació dels preus públics del Servei d’Atenció Domiciliària, al que s’aplica una reducció de quotes per poder ampliar el número de persones usuàries que ho necessiten, i la congelació dels preus públics de les llars d’infants respecte al 2015.
Prioritat: la política social
El del 2016 serà un pressupost continuista basat en tres eixos, les polítiques socials i d’atenció i suport a les famílies, les de promoció i reactivació de l’economia local i les destinades a garantir el manteniment de l’espai públic.
El 2016 l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet té previst invertir prop de 9 milions d’euros en serveis socials, entre els que destaquen l’atenció domiciliària amb 2,2 milions d’euros, el menjador social, el programa de mediació i convivència, l’atenció a les persones amb discapacitat i el manteniment del Fons d’Ajuts Social. S’assignen gairebé 3 milions d’euros a les famílies de la ciutat per als pagaments del seu habitatge, donar suport en alimentació i en l’educació mitjançant les activitats d’estiu i socioeducatives.
D’una altra banda també es reforça el programa de reutilització dels llibres de text i d’ordinadors personals a les escoles de la ciutat (932.780 €), i es consolidarà la xarxa pública d’escoles bressol, invertint 2 milions d’euros a aquesta política, malgrat la manca de les aportacions de la Generalitat.
Reactivar l’economia local
Pel que fa a la reactivació econòmica, el pressupost destina una dotació de 600.000 euros al Pla d’Ocupació Local, que reforça les aportacions pels diversos plans d’ocupació gestionats per la societat municipal Grameimpuls. Es garanteix el cofinançament de programes com Treballs als Barris, Llei de Barris i el Pla Metropolità de Suport a les Polítiques Socials Municipals. Per tant, la dotació global a les polítiques de foment de l’ocupació es mantenen en 2.140.000 euros per a l’exercici 2016.
I per últim, en relació amb el manteniment de l’espai públic, cal destacar la millora que es preveu del manteniment de parcs i jardins, augmentant la despesa en 200.000 euros, així com la millora de la xarxa de clavegueram, a la que es destinaran 100.000 euros més. A més es consolida la despesa de neteja i de manteniment de la via pública, especialment, derivada de l’entrada en funcionament del nou contracte de neteja viària en aquest any 2015, i es preveu l’adquisició de nous vehicles per a la Policia Local.
Dissolució i absorció de l’IME
D’altra banda, a la mateixa sessió del ple municipal s’ha acordat també iniciar un procés de dissolució de l’organisme autònom local Institut Municipal d’Esports (IME) amb data 1 de gener de 2016, mantenint el servei de promoció de les activitats esportives com a servei públic integrat a l’Ajuntament, amb la subrogació de la plantilla de treballadors d’aquest organisme.