La Sala de Plens de l’Ajuntament de Santa Coloma acollirà aquest dissabte 4 de setembre, a les 12.00 h, l’acte de lliurament de la primera Medalla d’Or de la Ciutat en democràcia, al poeta Màrius Sampere, en compliment de l’acord que la Corporació colomenca va aprovar en Ple el 19 de juliol d’enguany. L’alcaldessa Núria Parlon farà el lliurament d’aquest reconeixement honorífic al poeta català. L’Ajuntament de Santa Coloma ha considerat que l'obra de Màrius Sampere, la seva trajectòria creativa, professional i personal, així com la seva estreta vinculació amb Santa Coloma de Gramenet en projectes culturals i de ciutat, són importants mèrits perquè se li concedeixi tan prestigiosa distinció.
La Medalla d’Or de la Ciutat de Santa Coloma és una distinció que s’atorga a personalitats, entitats i agrupacions, colomenques o no, per premiar els mèrits extraordinaris i el desenvolupament d’una activitat altament meritòria en qualsevol camp de l’activitat humana. La distinció també es concedeix a personalitats, entitats i agrupacions que, sense ser de la ciutat, en siguin mereixedores. La medalla té tres categories: or (se n’atorgarà un màxim de dues cada any), argent (tres per any) i bronze (deu per any).
Màrius Sampere i Santa Coloma
Màrius Sampere (Barcelona, 28 de desembre de 1928) ha tingut una llarga trajectòria literària molt a prop de la ciutat i alhora ha estat vinculat en projectes culturals del municipi, aportant el seu treball en diversos àmbits creatius. Per una banda, la ciutat li va servir d’inspiració per escriure “Poemes de Santa Coloma” (Centre Excursionista Puig Castellar, 2004) un homenatge als vincles personals, professionals i artístics que el poeta ha mantingut amb el municipi. A més, la ciutat de Santa Coloma ha celebrat durant quatre anys el Premi Internacional de Poesia Màrius Sampere, organitzat per l’Ajuntament de Santa Coloma i l’editorial Garua Libros. Aquest certamen, s’ha convertit en un interessant referent dels premis literaris dins i fora de Catalunya i una de les propostes més representatives de l’oferta cultural de la nostra ciutat. A la darrera edició, es va inaugurar “el passatge de la paraula” al Parc Fluvial del Besòs, una instal·lació que reprodueix un fragment final d’un poema del Màrius què diu “Viure és provar-ho infinites vegades”. Aquesta instal·lació s’ha convertit en l’eslògan de benvinguda de la ciutat.