En la sessió del Ple Municipal celebrat avui i corresponent al mes de juliol, s’ha aprovat el ‘Projecte de Zona de Baixes Emissions de Santa Coloma de Gramenet’ per tal d’establir la ZBE al municipi. Una vegada aprovat es sotmetrà el document al procés d’informació pública corresponent, per un període de temps de 30 dies. Per una altra banda, s’ha d’elaborar l’ordenança municipal que regula la aplicació i el règim sancionador corresponent.
Santa Coloma de Gramenet té l'obligació legal d'implantar la ZBE ja que és un municipi de més de 50.000 habitants i es troba dins de la zona de protecció especial de l'àmbit atmosfèric. La contaminació atmosfèrica és un dels riscos ambientals més freqüents que afecten el 100% de la població i que agreuja especialment la salut de les persones més vulnerables –malalts crònics, persones grans i nens i nenes–.
Pel que fa a la normativa aplicable la implementació d’una ZBE a la ciutat de Santa Coloma esdevé una obligació legal d’acord amb l’establert a diferents lleis i decrets. L’any 2024 va entrar en vigor el Decret 132/2024 de 30 de juliol, pel qual es va aprovar el Pla de Qualitat de l’aire horitzó 2027 que acaba de reglamentar aquesta iniciativa.
Com funciona?
La ZBE del municipi es projecta en una sola fase i amb una superfície total aproximada de 4,20 km², gairebé la totalitat del nucli urbà, on hi ha una major concentració de població, amb carrers i places pacificades i ben connectades amb carrils bici i transport públic. L'àmbit de la ZBE no forma part del polígon industrial del Bosc Llarg, situat a la carretera de la Roca.
Per reduir la contaminació atmosfèrica, els vehicles sense etiqueta ambiental tindran restringida la circulació a linterior de la ZBE entre les 07 i les 20 h de dilluns a divendres laborables. Fora d'aquest horari no hi haurà cap restricció. Per controlar l'accés a l'àrea delimitada, s'hi instal·larà una xarxa de 24 punts de control (PdC) amb 45 càmeres fixes amb reconeixement de matrícula (tecnologia OCR), així com la senyalització vertical corresponent a les entrades de la ZBE.
La ZBE preveu tant permisos temporals i diaris com excepcions en funció de les necessitats de les persones usuàries, com ara transportistes, professionals propers a la jubilació i autònoms que porten la seva activitat a la via pública, persones amb mobilitat reduïda o discapacitat, persones amb baixos ingressos econòmics; o segons la naturalesa del desplaçament, com acudir a tractaments mèdics periòdics o acompanyar persones discapacitades, entre altres situacions.
Una persona podrà demanar autoritzacions per a més d?un vehicle i sobre un vehicle es podrà demanar més d?una autorització.
A qui afectarà?
Segons un estudi recent realitzat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), només el 2,7% dels vehicles que circulen per Santa Coloma no tenen etiqueta ambiental. D'aquests vehicles aproximadament l'1,5% estan censats a la ciutat -la resta correspon a circulació de pas-, i sense disposar de l'etiqueta ambiental de la DGT, serien els que es veurien afectats per la restricció de circulació amb l'aplicació de la ZBE a partir de l'1 de gener del 2026.
Transport adaptat
A la sessió d’avui, el plenari ha aprovat també el conveni que regula la prestació del servei esporàdic de transport adaptat per a persones amb discapacitat i mobilitat reduïda als municipis de Badalona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet.
Amb aquest acord, l’Ajuntament de Santa Coloma delega la gestió en l’Àrea Metropolitana de Barcelona, entitat que gestiona el servei per compte dels municipis de Badalona, Sant Adrià del Besós i Santa Coloma de Gramenet. Els ajuntaments gestionen les altes dels serveis i paguen la part proporcional de les despeses produïdes.
Pla Local de Sensellarisme
L’aprovació del Pla Local per a l’Abordatge del Sensellarisme a Santa Coloma de Gramenet aprovat aquesta tarda al Ple Municipal és tracta d’una actuació estratègica, necessària i urgent. Aquest pla és molt més que un document tècnic: és una eina per garantir drets fonamentals, millorar la qualitat de vida de les persones més vulnerables, un compromís per transformar la ciutat i garantir que tothom, sense excepció, pugui tenir una llar i un projecte de vida digne. Un pas més cap a una ciutat més justa, cohesionada i inclusiva.
Altres punts aprovats
Durant el plenari, s’ha aprovat també la mutació demanial de les finques municipals situades a l’àmbit del Front Fluvial del Raval, fase III, a favor de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, en compliment dels pactes establerts al conveni de col·laboració per a l’impuls de l’habitatge públic signat el dia 16 d’octubre de 2024, les modificacions del Reglament del Consell de la Gent Gran i les Bases reguladores per a l’atorgament de subvencions en règim de concurrència competitiva a entitats sense ànim de lucre per al foment d’activitats esportives al municipi de Santa Coloma de Gramenet a partir del 2026, entre d’altres.
Mocions aprovades
Moció per a l'adaptació a les onades de calor derivades del Canvi Climàtic presentada pels grups municipals d'ERC, PSC i C,s.