El ple municipal aprova el Pla director ‘Santa Coloma Smart City’

Aquest projecte té per objectiu orientar el desenvolupament de la ciutat cap a un model més sostenible, digital i centrat en les persones fonamentat en l’Agenda 2030. A més, en aquesta sessió plenària de juny, la Defensora de la ciutadania, Pepa González, ha presentat l’informe d’actuacions 2022-2024. En aquest període es van obrir un total de 1.193 expedients.

Santa Coloma aspira a ser una ciutat que no només avança tecnològicament, sinó que ho vol fer posant sempre al centre el benestar i la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes. 'Santa Coloma Smart City' és un pla estratègic que s’ha elaborat amb la complicitat i implicació de tots els serveis de l’Ajuntament. Aquesta participació ha estat essencial per entendre les necessitats reals de la ciutat i per assegurar que les solucions proposades responen a les prioritats de tots els àmbits municipals.

Els eixos d’actuació són vuit i contemplen àrees tan diverses i importants com la gestió del manteniment dels serveis, la governança i explotació de les dades, la digitalització dels tràmits municipals, la formació digital per reduir la bretxa que encara es pateix, o la millora dels espais i eines digitals per a la participació ciutadana.

L’objectiu és posicionar Santa Coloma com un referent en innovació, creant un nou pol d’activitat econòmica que generi oportunitats i ocupació.

De les accions a desenvolupar a curt termini, es prioritzen projectes com millorar la gestió interna de l’Ajuntament, avançar en la digitalització dels serveis i reforçar la capacitació tant del personal municipal com de la ciutadania, per garantir que ningú es quedi enrere en aquesta transformació.  Per això, aquest pla dedica especial atenció a la capacitació digital: amb tutories personalitzades, tallers als centres cívics i formacions específiques per a la ciutadania, perquè tothom tingui les eines necessàries per accedir als serveis digitals i participar activament en la vida de la ciutat.

Informe de la Defensora de la ciutadania

En aquest ple, la Defensora de la ciutadania, Pepa González, ha presentat l’informe d’actuacions corresponent als anys 2022, 2023 i 2024. Aquesta presentació, ajornada per raons institucionals i electorals,  ha ofert una visió global de la tasca de la institució durant tres anys en què s’han obert un total de 1.193 expedients, entre queixes (587) i sol·licituds d’informació i assessoraments (712). A la sala de plens ha estat present una representació dels síndics i síndiques de Catalunya.

L’any 2024 ha estat el que ha tingut més activitat: 495 expedients, incloent-hi 341 assessoraments, i 153 queixes, de les quals un 33% s’han resolt amb solució amistosa. Els principals motius d’aquestes queixes han estat sobre demandes al voltant de necessitats socials (106 queixes), dificultats per a l’empadronament (99 queixes) i en matèria de via pública i urbanisme.  L’informe subratlla la necessitat de reforçar la protecció dels drets socials, alertant sobre la precarietat habitacional i l’exclusió residencial. L’informe també reconeix la tasca dels equips municipals i el seu esforç davant la sobrecàrrega de demandes.

Festius locals

Tenint en compte que una gran part de la població colomenca treballa a la ciutat de Barcelona o a la província, i que per motius de conciliació laboral i personal és adient fer coincidir els dies de festa local del municipi amb els dies de festa local decretats per Barcelona, així com per fer compatibles els dies de tancament comercial, s’han establert com a festius locals pel 2026: el 25 de maig (Pasqua granada) i el 24 de setembre (dia de la Mercè).

S’ha aprovat la modificació puntual del Pla General Metropolità a l’entorn de l’avinguda de Ramon Berenguer IV , una modificació de crèdit del pressupost de l’exercici 2025, i les bases reguladores per a l’atorgament de subvencions per a projectes de cooperació internacional  al desenvolupament i educació per la pau. I finalment, en aquesta sessió plenària del mes de juny s’han aprovat els comptes anuals de l’exercici 2024 de les empreses municipals, Gramepark, Grameimpuls i Bressolgramenet.

Declaració institucional

Amb motiu del Dia Mundial de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) que es va celebrar el passat 21 de juny, el ple municipal ha fet una declaració institucional reafirmant el suport de la corporació a les persones afectades i les seves famílies, agraint la tasca de les entitats que hi treballen per millorar la seva qualitat de vida i manifestant el compromís de l'Ajuntament de per continuar col·laborant amb totes les administracions públiques amb l'objectiu de garantir una atenció integral, assistència domiciliària, suport tècnic, psicològic i recursos adequats per a aquestes persones.

Mocions

El ple municipal ha aprovat la moció en reconeixement al moviment veïnal de la ciutat per la seva contribució a la democracia; també la que commemora el dia de l’orgull i la defensa dels drets de les persones LGTBI i per últim la de la subsanació de deficiències de l’enllumenat públic.