El ple de Santa Coloma ha fet una Declaració Institucional per rebutjar la desaparició dels jutjats de Violència de Gènere de la proximitat de les dones més vulnerables i que més ho necessiten. Tots els grups municipals han acordat instar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a no elevar al Consell General del Poder Judicial la proposta de supressió i trasllat de determinats jutjats de Violència de Gènere (VIDO), tal com recull el seu document de “Comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona”.
Aquesta proposta inclou la supressió dels jutjats VIDO de diverses ciutats, entre elles, Santa Coloma de Gramenet, i obre una situació de vulnerabilitat per a les dones víctimes de violència d’aquestes poblacions, ja que s’hauran de desplaçar fins a una altra ciutat, i això els dificultarà encara més el pas de denunciar. També sol·liciten a la Generalitat de Catalunya que prioritzi la lluita contra la violència masclista i que impulsi l’aprovació d’un Pacte Català contra la Violència Masclista, entre altres punts.
L’Assemblea General de les Nacions Unides va reconèixer, l’any 2006, la violència masclista com una de les violacions dels drets humans més sistemàtica i generalitzada al món. Des de 2003, 1.037 dones han estat assassinades per violència masclista a tot l’Estat, 163 d’elles a Catalunya. “Aquestes dades esfereïdores demostren que les violències de gènere han de ser considerades una prioritat d’Estat i és per això que tots els agents socials, polítics i comunitaris s’han de comprometre a lluitar per erradicar-les. Perquè les violències no són un problema de l’àmbit privat, sinó que es manifesten com el símbol més brutal de la desigualtat existent en la nostra societat patriarcal”, es destaca a la Declaració Institucional.
Padró Municipal
Al Ple s'ha donat compte de les dades corresponents a les rectificacions del Padró Municipal d’Habitants amb referència a l'1 de gener de 2019. Santa Coloma tenia 119.710 habitants registrats en aquesta data, pràcticament la mateixa xifra que un any abans (119.762). Durant el 2018, hi va haver 1.020 naixements i 960 defuncions.
Habitatge social
La crisi financera va portar una elevada inversió per part del Govern espanyol per a reestructurar la banca i assegurar la liquiditat de les entitats bancàries i el sistema financer de l’Estat. Un rescat que es va convertir en un xec en blanc que eximia les responsabilitats als culpables de la crisi, mentre que no feia res per a reparar les conseqüències d’aquesta gestió que patien i pateixen milers de persones. No es va produir un rescat de la ciutadania.
És per aquest motiu que el ple ha aprovat per unanimitat, amb els vots a favor d'ERC, PSC, Ciutadans (C's) i En Comú Podem (ECP), una moció pel retorn social del rescat bancari i per garantir l’accés a l’habitatge social i altres mesures. S’insta al Govern central a modificar la Llei 2/2012, d’estabilitat pressupostària, per tal de treure la limitació de l’ús del superàvit municipal, i poder constituir un major estoc d’habitatge públic de lloguer social. També l’insta a modificar el règim jurídic de la SAREB, per tal que cedeixin immobles al lloguer social en un percentatge adient a les necessitats del municipi.
Antifeixisme i Memòria Històrica
El ple ha coincidit amb el dia que les tropes franquistes van ocupar la ciutat ara fa vuitanta-un anys (27 de gener del 1939), i els grups municipals d'ECP, ERC i el PSC han aprofitat per aprovar una moció per refermar el compromís de Santa Coloma en la lluita contra el feixisme i el racisme, i a favor de la convivència en la diversitat, i la recuperació de la Memòria Històrica. El grup municipal de Ciutadans (C's) ha votat també a favor, i per tant la moció ha assolit la unanimitat.
Proposen, entre altres acords, que les entitats i l’Ajuntament continuïn promovent actes a favor de la memòria històrica antifeixista de la ciutat i defensin els valors de la democràcia, la justícia universal, els drets humans, socials i laborals, així com la diversitat cultural, religiosa, de gènere i d’orientació sexual. També s’acorda que l’Ajuntament estudiï jurídicament la fórmula per denegar l’ús d’espais, com els equipaments públics i la via pública, a col·lectius i formacions polítiques que incitin a la discriminació racial, ètnica, cultural, de gènere, d’orientació sexual o política.
* D'altres mocions, que no han estat aprovades, en no obtenir el suport majoritari del ple municipal:
Moció amb relació als incompliments del Govern de la Generalitat de Catalunya amb la ciutat de Santa Coloma de Gramenet. Presentada pel grup municipal Ciutadans (C's.)
Moció per a millorar la mobilitat, l’accessibilitat i els serveis als nostres barris. Presentada pel grup municipal Ciutadans (C's.)
Moció per reclamar la nul·litat de la sentència i la llibertat immediata d’Oriol Junqueras i la resta de presos i preses polítiques. Presentada pel grup municipal d'Esquerra Republicana (ERC).